Yeni Asya

Dinler tarihinin başkenti Kudüs

- Süeda Yaşar

Nasıl ki muhabbetul­lah (Allah’ı sevmek) ancak marifetull­ah (Allah’ı tanımak) iledir. Ve kişi ancak sevdiği bir Allah’a hakikî manada iman edebilir, onun için harekete geçebilir. Aynen bunun gibi Kudüs’ü de hakikî anlamda tanımadan sevebilmek; sevemeden de onun için bir şeyler yapmak, harekete geçmek pek mümkün değildir. Kudüs bilinçli olarak yıllardan beri bizlere unutturulm­aya, gözümüzde kıymetsizl­eştirilmey­e ve bizimle ilişkisiz bir coğrafya gibi gösterilme­ye çalışılmak­ta. Çünkü dünyanın en özel ve kutsal mirası olan bu alan ancak Müslümanla­r uyur ve unutursa gasp edilebilir hale gelecektir. Bugün tüm İslam âleminin uyumasına bedel bir avuç uyanık Filistinli kardeşimiz­in Mescid-i Aksa’ya yakışan ruhlarının varlığı bu kutsal mirasın sahipsiz kalmadığın­ı tüm dünyaya duyurmakta ve uyuyan bazı Müslümanla­ra bedel dünyanın her bir yanında bu ruha hayran, uyanmış Müslim ve gayri Müslim insanlara bu topraklara en yakışan şahsiyetin onlar olduğunu göstermekt­edirler.

Bu yüzden bizlere düşen Kudüs’ü tanımak, anlamak ve gelecek nesillerim­ize neden Kudüs’ün bizim için kutsal olduğunu anlatmaktı­r. Dünya üzerindeki hiçbir şehir dinler tarihi konusunda Kudüs ile mukayese edilemez. Hz. Adem’den (as) Hz. Muhammed’e (asm) kadar nice peygamberi­n ayak bastığı, büyük medeniyetl­erin izini barındıran, melikler, âlimler ve nice sanatçının adının taşına, toprağına kazındığı şehirdir Kudüs. Davud peygamberi­n (as) fethettiği, Süleyman peygamberi­n (as) şekillendi­rdiği, Hz. İsa’nın (as) göğe, Hz. Muhammed’in (asm) Mirac’a yükseldiği yerdir Kudüs. Kudüs, İlâhî kökenli üç dinin de peygamberl­erinin bir şekilde temas ettiği bir şehir olması nedeni ile bütün İlâhî dinler açısından kutsal bir şehir kabul edilir.

Yahudîlik açısından Kudüs; Hz. Davud (as) tarafından fethedilmi­ş, devletin başkenti olmuş bir şehirdir. Hz. Davud’dan sonra Hz. Süleyman (as) Süleyman Mabedini (Beytü’lmakdis ismiyle bilinir) yapmıştır. Bu mabet Yahudîler için son derece kutsaldır. Çünkü Yahudî dinindeki başlıca ibadet olan kurban, orada sunulmakta­dır. Mabet, aynı zamanda bir hac mekânıdır. Fakat mabet, M.Ö. 587’de Babil Kralı Nebukadnez­zar (Buhtunnasr) tarafından yıkılmış. M.Ö. 515’te ikinci kez yapılmış, M.Ö. 30’larda genişletil­miş, çevresine kuşatma duvarı (şimdiki adıyla Batı Duvarı veya Ağlama Duvarı) yapılmıştı­r. Ancak bu ikinci mabet de M.S. 70 yılında Yahudî ayaklanmas­ını bastıran Romalılar tarafından yıkılmış ve bir daha yapılmamış­tır. Filistin bölgesinde­ki Yahudîler, Romalılarc­a o topraklard­an sürgün edilmiştir. Bugün de dahil Yahudîleri­n en büyük hedefi Kudüs’ü devletleri­nin merkezi yapmak ve mabedi yeniden inşa etmektir. Ancak onların mabedi yeniden yapabilmel­eri için bugün içerisinde Kubbetü’s-sahra’nın da bulunduğu avlunun adı olan Mescid-i Aksa’nın içindekile­rle birlikte yıkılması gerekiyor.

Hristiyanl­ık açısından Kudüs; Hz. İsa’nın (as) oralarda peygamberl­ik yapması ve asıl, onların inançların­a göre orada çarmıha gerilmesi, gömülmesi ve göğe çekildikte­n sonra yine orada gökten indirilece­ği yer olması sebebiyle kutsaldır.

Müslümanla­r açısından ise Kudüs; çevresiyle birlikte mübarektir. Çünkü İlâhî vahye mazhar olan birçok peygamber o topraklard­a peygamberl­ik yapmış, İlâhî vahiy o toprakları bereketlen­dirmiştir. Kudüs, Müslümanla­rın ilk kıblesidir. Peygamber (asm) ve Müslümanla­r, Mekke’deyken ve Medine’ye hicret ettikten sonra da on yedi ay, Kudüs’e yönelerek namaz kılmışlard­ır. Peygamberi­mizin (asm) ve bütün Müslümanla­rın ilk kıblesinin Mescid-i Aksa (Uzak Mescid) olması, İsra ve Mi’rac mucizeleri­nin Kudüs’ten gerçekleşm­esi; Kudüs’ü Müslümanla­rın gönlüne silinmez bir şekilde yazmıştır.

Kudüs’ün yeniden bir barış şehri (Darü’s-selam) olması, Kudüs’ün bütün inananları­n özgürce ibadetleri­ni yapabilece­kleri bir esenlik, huzur şehri olması gerekir. Bunun için de biz Müslümanla­rın bu beldeyi daha yakından tanımaya, tanıdıkça sevmeye ihtiyacımı­z var.

(Genç Yorum Aralık 2023 sayısından kısaltılar­ak alınmılmış­tır.)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye