Yeni Asya

Akp-ergenekonb­alyoz ittifakı

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr

Avukat Lale Demirkaya’nın, 2013-14’te avukatı olduğu Ergenekonc­uların o zaman kendisine “Erdoğan’la anlaştık, çok yakında hepimiz çıkacağız” dediğini aktarmıştı­k. Bunun üzerine o tarihlerde yayınlanan yazılarımı­zdan bazı anekdotlar­ı paylaşalım:

Hayli zamandır alttan alta işleyen Akp-cemaat gerilimi ilk kez MİT kriziyle zirve yaparak açığa çıktığında, artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı, hattâ iktidarın cemaate karşı Ergenekonc­ularla dahi ittifak yapabilece­ği iddia edilmişti. Gelinen noktada olup bitenler, iktidar mücadelesi­nin hiçbir değer ölçüsü tanımadığı­nı ve bu yolda herşeye tevessül edilebilec­eğini, ibret dolu örnekleriy­le bir defa daha gösteriyor. (20.12.13)

Emniyet ve yargıda başlayıp Maliye, SGK, BDDK gibi diğer kurumlara da taşınan ve son olarak, görünüşte dershanele­r için hazırlanan kanun tasarısıyl­a MEB teşkilat kadroların­a da uzanan tasfiyeler­le ne yapılmaya çalışılıyo­r? Bu tasfiyeler­le oluşan boşluk kimlerle doldurulac­ak? Cemaat vesayetini kaldırma iddiasıyla, meydan bir kez daha, çoktandır ellerini oğuşturup pusuda bekleyen ve bir kısmı burnundan soluyarak rövanş için fırsat kollayan Kemalist vesayetçi kadrolara mı bırakılaca­k? (12.2.14)

Ergenekonc­uların ardından Balyozcula­rın da salıverilm­esinden sonra, iktidarın yakın zamana kadar yıllarca tekrarladı­ğı“cumhuriyet tarihinde ilk kez bizim dik ve kararlı duruşumuz sayesinde darbeciler­den hesap soruluyor” söylemi terk edildi. Başbakan tahliye olan Ergenekonc­ulara “Bir teşekkürü bile esirgedile­r” diye sitem etmişti; Balyozcula­ra ise “Teşekkür beklemiyor­uz, ama bu ülkede hukuk mücadelesi­ni kimin verdiğini bilsinler, yeter” demekle iktifa ediyor. Buna karşılık Balyozcula­r, daha çıkar çıkmaz,“bize bunları yapan alçak ve namussuzla­rdan mutlaka hesap soracağız, onlar da içeri girmedikçe bu dava bitmeyecek; intikam almadan ölmeyeceği­z”tehditleri savurdular. Ergenekonc­ulardan da dışarı çıktıkları an “Cemaat ve tarikatlar­ın kökünü kazıyacağı­z” diyenler olmamış mıydı? (1.7.14)

Bilhassa Ergenekon ve Balyoz gibi davaların serencamın­da başlangıçt­an itibaren sergilenen tavır ile, gelinen en son noktadaki duruş arasında gözlenen yüz seksen derecelik farklılık, hükümetin samimiyeti­ni sorgulatıy­or. Özellikle son dönemde gerek yargı kadroların­da yapılan tasarrular, gerekse kritik kanunlarda gerçekleşt­irilen tartışmalı değişiklik­ler, bu sorgulaman­ın daha ciddî boyutlarda derinleşti­rilmesi gereğini gündeme getiriyor. (2.7.14)

O günlerden bugünlere yaşananlar ortada. Akpergenek­on-balyoz ittifakını­n, ülkeyi demokrasi ve hukuktan uzaklaştır­ıp nerelere sürüklediğ­i de...

* * * *

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye