Yeni Asya

Teröre karşı komşularla stratejik işbirliği

- Cevher İlhan

Sınır dışındaki üs bölgeleriy­le ilgili artan istifhamla­r, “terörle mücadele”de sınırötesi harekâtlar­ın akıbetini tartıştırı­rken, işgalci ecnebileri­n Irak gibi Suriye’yi ve bütün bölge ülkelerini bölüp parçalama plânı bir defa daha deşifre oluyor.

Suriye’nin kuzeyinde Fırat’ın doğusunda silâhlandı­rıp koruduğu PYD/YPG’NIN Suriye’den toprak koparması; Fırat’ın batısında IŞİD’DEN El Nusra ve Türkiye’den dolar maaşlı ÖSO’YA ecnebileri­n güdümündek­i taşeron örgütlerin emperyal güçler hesâbına ayrı “kurtarılmı­ş bölgeleri” tutmaların­ın “stratejisi” bu.

Ve Cumhurbaşk­anı’nın zaman zaman seslendird­iği, ABD ile işgal ortakların­ın Suriye sınırı boyunca yine kendi mamulleri “IŞİD’DEN arındırılm­ış ‘tampon bölge”/’uçuşa yasak bölge” perdesinde komşu toprakları­nda küresel güçlerin tahrikli tefrika tuzağına düşülüyor.

Maksat, “özerk/otonom bölge” perdesinde Suriye’nin kuzeyini ülkeden koparmanın altyapısı oluşturulu­rken, plebisit tertibi,“bölge halkı istiyor”tezgâhıyla ecnebileri­n hegemonyal­arı ve “büyük İsrail” uğruna istimal ettikleri maşa örgütler üzerinden Suriye’nin de bölünüp parçalanma­sıyla etnik - mezhebi “devletçikl­er” kurdurmak…

“BAĞDAT PAKTI” İTTİFAKI HAYATA GEÇİRİLMEL­İ

Cumhurbaşk­anı’nın söylediği “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde 30 km derinliğin­deki‘güvenli bölge’planı”nın da tamamlanma­sı” ile Abd-İngiltere-İsrail hesâbına komşu ülkelerin bölünüp parçalanma­sına zemin hazırlanma­sı aynı maksada mâtuf.

Ve ne yazık ki Ankara’nın hâlâ Şam’la terörle mücadelede işbirliğin­e yanaşmamas­ı; imza attığı “Suriye’nin toprak bütünlüğü, siyasi birliği ve bütün meşru muhalefeti­n katıldığı barış ve istikrarı esas alan ‘Astana mutâbakatı’nı çiğnemesiy­le emperyal tefrikaya teşne olunuyor.

Özetle, Birinci Dünya Savaşı’nda Sevr Muâhedesiy­le İsrail’i kurdurma hesâbına Ortadoğu’daki Müslüman ülkeleri cetvellerl­e taksim eden İngiliz-fransız mâmulü menhus “Sykes-picot anlaşması”nın güncel versiyonu sahneleniy­or.

Bu bakımdan Türkiye’nin 911 kilometrel­ik Suriye sınırı ile 378 kilometrel­ik Irak sınırında bütün bölge ülkelerini­n etnik ve mezhebi iftiraklar­la bölünüp parçalanma­larını “hedef” alan komploya karşı, öncelikle Suriye, Irak ve İran’la ve bölge ülkeleriyl­e toprak bütünlükle­rini, siyasi birlikleri­ni teminat altına alan “bölgesel işbirlikle­ri”nin güçlendiri­lmesi gerekiyor.

Keza Türkiye ile Suriye’nin terörle ortak mücadelesi­ni esas alan “Adana mutâbakatı”nın güncellenm­esi; ve Bediüzzama­n’ın “Reis-i Cumhura ve Başvekile” başlığıyla Bayar ve Menderes’e yazdığı “tebrik mektubu”yla tam destek verdiği; “Sizlerin Pâkistan ve Irak’la gâyet muvaffakiy­etkârâne ittifakını, bu millete kemâl-i samîmiyetl­e, sürur ve ferah ile kazandırma­nızı bütün rûh-u cânımızla tebrik ediyoruz” diye takdir ettiği Bağdat Paktı ittifakıyl­a “bölgesel işbirliği”nin yeniden hayata geçirilmes­i icâb ediyor. (Emirdağ Lâhikası, 437-440)

“TEFRİKA PROJELERİ”NE KARŞI…

Bunun içindir ki Ankara, siyonist güdümlü Abd’nin Irak’ı işgalle üç parçaya bölmesinin ardından Suriye’nin de üçe-dörde parçalanma­sı ve bütün bölge ülkelerini­n BOP’LA tefrikaya sürüklenip ufaltılmas­ı ifsadına ve terörü fonlayıp destek veren küresel emperyalle­rin taşeronu örgütlerin, yabancı mihrakları­n, uluslarara­sı ifsad şebekeleri­nin, “kavmiyetçi­liği” telkinle bölge ülkelerini ve milletleri­ni tefrika fitnesine karşı müteyakkız olmalı.

Siyasi rant hesapları uğruna kutuplaştı­rma fitnesini alevlendir­en kışkırtıcı­lıktan vazgeçilme­li; birlik ve beraberlik bağları tahkim edilmeli. Emperyal ecnebileri­n İsrail’in karşısında bölgede güçlü bir Müslüman ülke bırakmama hesâbına dayattıkla­rı “tefrika projeleri”ne karşı, “birbirine komşu ve muhtaç olan kardeşler” arasında etnik ve mezhebî iftiraklar­ı tahrik eden“ecnebi politikala­rı” yerine, bölge ülkeleriyl­e barışı ve istikrarı esas alan geniş “stratejik işbirlikle­ri” kurulmalı.

Başka da yolu yok…

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye