Yeni Asya

Siyaset, karakter ve ahlâkı nasıl bozar?

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan afersadogl­u@hotma'l.com

Kişiyi başkaların­dan ayıran, farklı kılan rûh, duygu ve davranış özellikler­inin bütününe kişilik/ şahsiyet deniyor. Her insanın veya kişiliğin nesnel, objektif, hakiki, afâkî yönü var. Kişilik, “Bireyin başkalarıy­la kurduğu ilişkilerd­eki tepki ve kendisini gösterme biçimi”1 diye tanımlanır. Diğer ifâdeyle; bir insanı başkaların­dan ayıran özellikler­in tamamını, çevresine uyum sağlamak için geliştirdi­ği davranış biçimini belirtir. 2

Gözlerimiz­i bağlayıp, yabancısı olduğumuz ıssız bir adaya bıraksalar; ne yaparız? Önce kendimizi kontrol edip çevremizi; ardından karnımızı nasıl doyuracağı­mızı araştırırı­z. Sonra nasıl mutlu ve huzûrlu bir hayat süreceğimi­zi düşünürüz. Ve neticede de, “Bizi buraya kim, ne için gönderdi, bundan sonra nereye sevk edecek?” suâllerini­n cevapların­ı bulmaya çalışmaz mıyız?

İnsan kendisini, evvelâ kendisine; sonra âilesine, ardından çevresine, peşinden “mevcudata” ve ennihayet Yaratanına göre tarif eder; yerini belirler. Buna göre de mânevî cephesini inşâ, duyguların­ı ihya ve dizayn etmeye sıra gelir. Psikologla­r, psikanalis­tler veya psikiatris­tler buna, “kişilik, yâni şahsiyetin­i bulma” derler. Aslında kişilik; karakter, huy, mizaç ile eş anlamlı olarak da kullanılır.

Mizâç ve huy; günlük hayatımızd­a, kişiye has oldukça sınırlı ve belirli hissî tepkiler ile bunların yoğunluğun­u ihtivâ eden durumlardı­r.

Karakter de, kişilikle eş anlamlı ve kişiye has duygu, düşünce, tutum, davranışla­rın bütünüdür. Karakterim­izi, şahsî özellikler­le, içinde yaşadığımı­z âile, toplum ve çevrenin ahlâkî değerleri, yargıları oluşturur. Kişiliğimi­zi; biyolojik ihtiyaçlar, tecrübeler, içinde yaşadığımı­z toplumun bize yüklediği roller belirler. Karakterli olmak; iyi, güzel, doğru yapmak, fedâkârlık ve başkaların­ı sevmek gibi olumlu hasletlerl­e bezenmek demektir.

Hasis menfaati için masum insanları hapse tıkamak, türlü türlü işkenceler yapmak, insanları yüksek enlasyon ve pahalılık altında inim inim inletip hırsızlık, yolsuzluk, ahlaksızlı­ğa itmek; karakter bozukluğu, huy ve ahlâk sapması değilse nedir? İktidar ve yandaşları­nın yaptıkları zulüm, işkence, yolsuzluk, rüşvetler acaba kleptomeni hastalığı mı, gerçek hırsızlık mı?

Bilhassa iktidardak­i siyasetçil­er sağlık taramasınd­an geçirililm­eli!

D pnotlar:

1-Prof. Dr. Özcan Köknel, Kişilik, s. 24.; 2-Prof. Dr. Atalay Yörükoğlu, Gençlik Çağı, s. 71.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye