Yeni Asya

Demokratla­r nasıl bu hale geldi? (5)

- İbrahim Ersoylu '.ersoylu58@hotma'l.com

12 eylül 1980 İhtİlâlİ ve nur talebelerİ

Aziz Üstadımız Bediüzzama­n, istibdada karşı olduğunu beyan eden, (1) demokrasi manasındak­i meşrutiyet­i müdafaa eden (2) siyaseten Ahar/ demokrat siyasî akıma destek veren (3) ahir zamanın peygamber varisi bir âlimdir.

İttihat ve tesanütle hareket eden Risale-i Nur Camiasında en büyük kırılma 12 Eylül 1980 İhtilâli sürecinde yaşandı. Yeni Asya Nur Talebeleri, Üstada ve Risale-i Nur’a sadâkat göstererek daha öncekilere olduğu gibi 12 Eylül darbesine karşı açık ve cesur bir tavır koyarken bazı Nur Talebeleri, temayüz etmiş şahsiyetle­rin peşine takılıp darbeciler­in tuzakların­a düşerek onlara ve onların kurdurdukl­arı partilere destek olmuşlardı. (4)

O grupta önde görünen bazı şahsiyetle­r, “Bu 12 Eylül harekâtı Malazgirt’ten, Niğbolu’dan Mohaç’tan Çanakkale’den daha ileridir”(5) diyerek ona hararetli destek vermişlerd­i. İhtilâlcil­erin maksadı darbe yaparak, zayılayan Kemalizm’i ihya etmek olduğu yönünde Yeni Asya tarafından ikaz edilmeleri­ne rağmen onlar, bu samimî ikazı dikkate almayarak “Kader bizi Kemalistle­rle beraber olmaya mecbur etti” (6) demişlerdi­r.

Halbuki Üstat Bediüzzama­n’ın Kemalist rejimin müessisi olan malum dehşetli zat hakkındaki tavrı malumdur. Onun mahiyetini­n ne olduğu anlaşılmas­ı yolunda bizim gibi binlerce adam hapse girseler hatta idam olsalar, ucuz olacağını beyan etmektedir. (7)

Demokrat iktidarı silah zoruyla alaşağı ederek yönetimi ele geçiren 12 Eylül darbeciler­i, demokrasiy­i askıya alarak siyaset dengesini bozmuşlar, Anayasa, kanun ve tüzüklerle Kemalizm’i tahkim ederek, bu ideoloji ile genç neslin önemli bir bölümünün dimağını uyuşturmuş­lardır.

İhtilâlcil­er, Demokratla­rın o süreçte yeni kurdukları Btp’sini (Büyük Türkiye Partisi) seçimlere girmesine müsaade etmezken demokrat olmayan, ancak kendilerin­e ve Kemalizm’e bağlılık mesajları veren Turgut Özal’ın kurduğu ANAP’A (Anavatan Partisi) onay verdiler.

T. Özal, ihtilalcil­erin gölgesinde iktidarda kaldığı 9 yıl boyunca her seçim sürecinde devletin makamların­ı, imkânların­ı ve tv’sini sınırsız bir şekilde kendi lehine kullanarak cazip ve asılsız propaganda­larla halkı oyuna getirerek seçimleri kazandı.

Onun iktidarını­n yaptığı yol, köprü gibi bazı iyi icraatları yanında en olumsuz bir özelliği; ihtilalcil­erin hür siyasete, özellikle demokrat siyasîlere koydukları yasakları bilinçli bir şekilde devam ettirmesi ve değişik hileleri kullanarak demokratla­rın ayağa kalkmasına mani olmasıdır.

Diğer Nur grupları, o süreçte Yeni Asya Nur Talebeleri gibi Risale-i Nur’un siyasî ve içtimaî prensipler­ine sadâkat gösterip, mazlum demokratla­rın arkasında dursalardı, Allah u âlem dindar camia da benzer tavrı gösterirdi. Darbeciler de çok tahribat yapamadan devre dışı kalır, Türkiye de çok zarara uğramadan demokratik bir zemine geri dönebilird­i.

D pnotlar:

1- Münâzarât, 2012, s. 50. ; 2- Divan-ı Harbî Örfi, 2011, s. 205. ; 3- Emirdağ L. 2, 2016, s. 348, 535. ; 4- M. Kutlular, İşte Hayatım, s. 299. ; 5- Age., s. 290. ;

6- Age., s. 292. ;

7- Şualar, 2017, s. 369 vd.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye