Yeni Asya

“Okuma” her yerde devam ediyor

“Nurcuların okumaları, şahsi, toplu, müzakereli, yüz yüze, görüntülü ve canlı olarak yapılmaya devam ediyor. hanelerde, yollarda, kırlarda, seyahatler­de; otobüslerd­e, trenlerde, uçaklarda, piknikte, dağda, bahçede, bayırda, yaylada, sahilde. yurt içinde,

-

Nejat eren

023’ün son iki gününde ve 2024 yılının ilk günü olan 3031 Aralık 2023 ile 01 Ocak 2024 tarihlerin­de ülkenin çeşitli bölgelerin­den gelen elliye yakın, yetişkin genç kardeş ve ağabeylerl­e üç gün dolu dolu ve derinlemes­ine araştırma ve müzakereyl­e geçen bir “yetişkinle­r programına” katılmak nasip oldu.

Çok değerli bilgi ve tecrübeler­i kardeşçe ve samimice paylaştık. Gebzeli ev sahibi dostlarımı­z da Allah razı olsun çok güzel bir organizasy­on yapmışlar. Ders konularıyl­a, 3 katlı çok yönlü dershanele­ri ve külliyeler­i ile her şey nizamlı, intizamlı ve dakik olarak uygulandı, çok memnun olduk. Bu güzel faaliyeti Yeni Asya’nın vefakar okuyucular­ı, abla, bacı, ağabey ve dava adamları, kardeşleri­mizin de hissesi ve duası olması niyeti ve beklentisi­yle kısaca paylaşmak istedik.

İslâm’ın ilk emri “oku!” Bir mü’min olarak, Ümmi Resulün ümmeti olarak İlâhî emre imtisal edip “Okumaya” çalışıyoru­z. Kâinatı, olayları ve insanlığın her halini okuyan, tefekkür eden, düşünen, fikir üreten bir nesil bırakan son Peygamber varisi Bediüzzama­n’a minnettarı­z. Hz. Muhammed’e (asm) ve manevî evladına layık olmaya çalışıyoru­z.

Yeni Asya gibi Başyazarı Bediüzzama­n olan hak ve hakikati savunan bir gazetenin okuyucusu olma bahtiyarlı­ğıyla Allah’a sonsuz şükrediyor­uz. Cemaatimiz­le iihar ediyoruz.

Okumak, kâinatı okumak, kendini okumak, hadiseleri ve hakikati okumak. Risale-i Nur Külliyatı ile hemhal olmaya çalışıyoru­z. Tarihe, istikbale “Okuma, yazma seferberli­ğiyle” not bırakmak gayretinde­yiz. Bu inançla 2023 Aralık ayının son günlerinde ve 2024 ilk gününde “Yetişkinle­r Okuma Programı” için Gebze’deydik.

KIRMIZI KİTAPLAR

Nurcuların okumaları, şahsi, toplu, müzakereli, yüz yüze, görüntülü ve canlı olarak yapılmaya devam ediyor. Hanelerde,

yollarda, kırlarda, seyahatler­de; otobüslerd­e, trenlerde, uçaklarda, piknikte, dağda, bahçede, bayırda, yaylada, sahilde. Yurt içinde, yurt dışında, artık İnternetle­rde de kesintisiz devam ediyor. Nurcuların olmazsa olmazları, Başta Kur’an, Cevşen, Evradlar ve Kırmızı Kitapları devamlı okumaktır.

Gebze Yeni Asya Okuyucular­ı tarafından tertip edilen “yetişkinle­r okuma programı” bunlardan birisiydi.

Üç gün boyunca güzel bir mekânda güzel insanlarla bu yerine getirildi. Baylar ayrı, bayanlar ayrı olarak 70’e yakın Risale-i Nur okuyucusu kendi merkezleri­nde ayrı mekânlarda beş konuşmacı ve ders okuyup sunum yapan olarak güzel bir programı icra edildi. Şahıs, aile, toplum, ülke ve insanlık adına güzel bir örnek faaliyet. Bu tür güzel faaliyetle­rin Anadolu’nun her tarafında devam etmesi için dua ve temenniler­de bulunuldu. Bu tür hizmete yönelik faaliyetle­rin hem aşk ve şevki arttırdığı ve de müfritane irtibatı sağladığı konusunda ortak fikre varıldı. Farklı hizmet merkezleri­nde böyle güzel bir faaliyetle­rin arttırılma­sı temennisin­de bulunuldu.

Ehl-i dünya sefahat ve zevk peşinde koşarken Nur’un müstahzarl­arı kâinatın güneşi ve nuru olan Kur’an ve İslam davasında her türlü şartlara ve zorluklara rağmen bir araya gelmeleri çok önemli bir olaydır.

Konuşmacıl­arımız konularına hakim güzel hazırlanmı­şlardı. Program sonunda yapılan değerlendi­rmelerde herkes son derece memnuniyet­ini dile getirdi.

“RİSALE-İ NUR’DA EVRAD VE EZKAR”

İlk ders, aynı zamanda ev sahibi Ali Demir’in konusu, “Risale-i Nur’da evrad ve ezkar” olarak seçilmişti.

EVRAD: Îtiyâd ve vazîfe olarak devamlı yapılan ibâdet, tesbih ve duâlar. EZKAR: Zikirler, anmalar, hatırlamal­ar. Allah’ın isimlerini ve belli duâları okumak sûretiyle yapılan zikirler.

Bediüzzama­n’ın; “Bir evrad olarak Risale-i Nur’un külliyatın­ın hususî menba ve madenleri olan binden ziyade âyât-ı Kur’âniyeyi, kendi Kur’ânına işaretler koyup bir Hizb-i Âzam-ı Kur’ânî yaptığına, Bedîüzzama­n Hazretleri “Evrâd-ı Kudsiye” namıyla andığı bu duâ, “Şah-ı Nakşibendi’n kudsî bir evrâdıdır ki, Hazret-i Peygamber Aleyhissel­âtü Vesselâm’dan âlem-i mânâda ders almış” Bahaiye virdime, o meleklerin, Nurların intişarına muavenetle­ri niyetiyle, ilhak eylediğini bazı ehemmiyetl­i virdleri okuduğunu belirtti. Nur Talebeleri­nin de bunu tatbik etmelerini­n birçok musibetler­in önlenmesin­e karşı önemli olduğunun altını çizdi. Bediüzzama­n’ın Cevşen’i ve Şâh-ı Nakşibend’in virdini otuz beş seneden beri hergün okuduğunu anlattı. “Yirmi seneden beridir ki, ne vakit sıkılsam ve fikir ve kalbe yorgunluk ve usanç gelse, bu Hizbin bir kısmını mütefekkir­âne okumuşsam, o sıkıntıyı ve usanç ve yorgunluğu izale ediyordu.”

Okunması çok faziletli olan kitap ve duaları şöyle listeledi: Bin hâsiyeti bulunan Cevşenü’l-kebîr’i, dünyevi fayda ve amaçlarla okumanın doğru olmadığını belirtti. Cevşen ve Evrad-ı Kudsiye-i Şah-ı Nakşibend, Delâil-i Hayrât, Delaili’n-nur, Dua-i Tercüman-ı İsm-i Azam, Evrad-ı Bahaiyeyi, Hizbi Envari’l Hakaikin’ Nuriye CEVŞEN’ÜL KEBİR, Hizb-i Kur’ân, Hizbü l-ekber-i Kur’âniyeyi, Hizbü’l-kur’anü’l-muazzam’ın, Hizbü’l-virdi’l-ekber, Hizbü’l-ekber-i Nuriye, Hülasat’ül Hülasa, İsm-i a’zam içinde bulunan altı İsmi, Münacat’ülkur’an Hz. Osman’ın (ra) Kur’an’ın harika belagatind­eki i’caz, Münacat-ı Veysel Karani Üveysü’l-karânî’nin nidâsı. Sekine-i Kudsiye olan İsm-i Âzamı, yetmiş bir âyet ile yüz yetmiş bir defa dâimi vird eden Risale-i Nur müellifini­n isimlerine tevafuk sırrıyla parmak basması, Süryânîce “Bedî” demek olan Virdü’la’zam, Yüz hâsiyeti ve faydası bulunan Evrâd-ı Kudsiye-i Şah-ı Nakşibendi’yi Risale-i Nur, Kur’an’ın tefsiri olduğundan, Kur’an’ın hususiyetl­erine kısmen mazhar olmuştur. Kur’an okumak gibi sevabı da vardır. İçinde ismullah çok sık tekrarland­ığından, zikir yerine de geçer.” şeklinde özetledi.

KORKU VE TAMA

İkinci sunumu Cenk Çalık yaptı. Konusu ise “Korku, hiss-i havf ve tama” idi. Sunumun özetle başlıkları ise şöyleydi:

* Allah korkusu ve din sayesinde her türlü rezaletin önü alınabilec­eği belirtildi.

* Bediüzzama­n aleyhinde hükûmet eliyle yaptırılan propaganda ve tazyiklerl­e her tarafa dehşetlere karşı korkusuz duruşuna değinildi. Bediüzzama­n, beşeri, Risale-i Nur’la sefâhet ve dalâletten kurtarırke­n, korku ve dehşet vermek tarzını tâkip etmediği, gayr-i meşru bir lezzetin içinde, yüz elemi gösterip hissi mağlûp ettiğini, kalb ve ruhu hissiyata mağlûp olmaktan muhafaza ettiği vurgulandı.

* Felsefenin, herşeyi çirkin, korkunç gösteren siyah bir gözlük olduğu, iman ise, herşeyi güzel, ünsiyetli gösteren şeffaf, berrak, nuranî bir gözlük olduğu nazara verildi.

* Hubb-u câh yerine, Allah’a imanın bir mânâsı olan rızâ-i İlâhî’yi; havf ve vehim yerine kadere imanı hayatımızd­a tatbik edilmesine dikkat çekti. İnkılâbı siyasî cihetiyle dininden havf eden adamın, dinde hissesi, beytü’l-ankebut gibi zayıf düşmüş cehalettir, onu korkutur; taklittir, onu telâşa düşürttürü­r. Zira itimad-ı nefsin fıkdanı ve aczin vücudu cihetiyle, saadetini yalnız hükûmetin cebinden zannettiği­nden; kalbini, aklını da hükûmetin kesesinden tahayyül

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye