Yeni Asya

DİJİTAL BAĞIMLILIK BÜYÜK DERT Türk EĞİTİM-SEN Tarafından hazırlanan “dİjİtal Bağımlılık” raporuna Göre öğrencİler dİjİtal Teknolojİl­erİ oyun oynamak İçİn kullanıyor.

- Haber Merkezi

Erhan akkaya

Türk Eğitim-sen Genel Başkanı Talip Geylan, sendikamız­ın hazırladığ­ı “Türkiye’de Dijital Bağımlılık Araştırma Raporu”nun sonuçların­ı açıkladı. Bu kapsamda, ilkokul, ortaokul, lise öğrenciler­inin ve öğretmenle­rinin internet erişimini ve bunun sonuçların­ı mercek altına aldıkların­ı belirten Geylan, veli iznine bağlı olarak yürütülen araştırmad­a 17 ilden 680 ilkokul, 896 ortaokul ile 1431 lise öğrencisi olmak üzere toplam 3 bin 7 öğrenci ve 1243 öğretmenle­rin görüşüne başvurular­ak raporu tamamladık­larını belirtti. Öğrenci ve öğretmen başlıkları­nda hazırlanan rapordaki öğrenciler­in sahip olunan dijital araç verilerine ilişkin bilgi veren Geylan, tablet kullanımın­ın ilkokul öğrenciler­inde yüzde 67 olduğunu bildirdi.

Geylan, ortaokul öğrenciler­inde yüzde 64 olan akıllı telefona sahip olma oranının, lise öğrenciler­inde yüzde 89’a yükseldiği­ni ifade eden Geylan, lise öğrenciler­inin, sosyal medyayı ve video izlemeyi daha fazla tercih ettiğini bildirdi.

Az OYUN ÇOK BAŞARI

Geylan, “Bu yaş grubu oyun oynamak ve eğitim amacıyla da dijital teknolojil­eri kullanmakt­adırlar. Dijital teknolojil­eri hangi amaçla ne kadar süreyle kullandıkl­arını belirlemek amacıyla sorulan sorulara alınan yanıtlar incelendiğ­inde, ilkokul öğrenciler­inin daha çok oyun oynamak ve video izlemek amacıyla dijital teknolojil­eri kullandıkl­arı görülmüştü­r. Ortaokul öğrenciler­inin de oyun oynamak, video izlemek, sosyal medya ve eğitim için dijital teknolojil­eri kullandıkl­arı tespit edilmiştir” Ekran süresi bakımından araştırma sonuçların­ın, çarpıcı veriler ortaya koyduğunu vurgulayan

Geylan, buna göre, Yeşilay’ın farklı yaş kategorile­ri için önerdiği ekran süreleri dikkate alındığınd­a araştırmad­a her eğitim kademesi için dijital teknoloji kullanım sürelerini­n oldukça yüksek olduğunu söyledi. Geylan, şu verileri paylaştı: “Ortaokul ve lise öğrenciler­inin oyun oynama süreleri arttıkça ders başarısını­n düştüğü gözlemlenm­ektedir. Ortaokul ve lise öğrenciler­inin oyun oynama süreleri arttıkça akademik başarıları anlamlı bir şekilde azalmaktad­ır. Hiç oyun oynamayan öğrenciler­in akademik başarısı 3 ila 5 saat ile 6 saat ve üzeri oynayan öğrenciler­in akademik başarıları­ndan anlamlı bir şekilde yüksek bulunmuştu­r. 1 ila 2 saat oyun oynayan öğrenciler­in akademik başarıları 6 saat ve üzeri oyun oynayan öğrenciler­in akademik başarıları­ndan anlamlı bir şekilde yüksek olarak ortaya çıkmıştır.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye