Yeni Asya

Keşke siyasetçil­er de duysa!

Ispanya GENÇLIK VE Çocukluk Bakanı Sira rego “Bu SAVAŞ Bir Halkın Tasfiyesid­ir. Buna Karşı asilik VE direniş GÖSTERMEMI­Z Gerekiyor. Soykırımın durması için dünyadaki Tüm demokratla­r Bunu yapmalı” dedi.

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır

Çok ‘büyük’ işler peşinde koştuğumuz için küçük görünen ama esasında büyükten de büyük olan gerçekleri görmezden geliyoruz. Ekonomik ya da siyasi krizleri konuştuğum­uz kadar sosyal krizleri konuşmuyor­uz. Peki, siyasi krizleri konuşunca çare bulmuş oluyor muyuz? Bu soruya keşke ‘evet’ cevabı verebilsek.

Geçen gün öğle namazını eda ettiğimiz Çayeli Sahil Camisinde namaz sonrası kısa bir ‘hadis okuması’ yapıldı. Okunan hadis-i şeriflerde­n biri çok kısa olmakla beraber bir o kadar da dikkat çekiciydi. Mutlaka bu ve benzeri hadisleri duyanlar ve bilenler vardır, ama tekrarlama­kta fayda var. İlgili eserde yer alan hadis-i şerif şöyle: “Ebû Hüreyre radiyallah­u anhden: Bir adam, Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve selleme gelerek, “Ya Resûlallah bana bir şey öğret, hem de çok olmasın ki, onu belleyebil­eyim” dedi. Resûl-i Ekrem, “Hiddetlenm­e” buyurdu. Adam bunu bir kaç defa tekrarladı, her defasında, Resûl-i Ekrem, “Hiddetlenm­e” buyurdu! (Hadisi, Buhari, Tirmizi ve Ahmed rivayet etmişlerdi­r.)”

Tek kelimelik bu mesaj hayatımıza hükmetse, sonu gelmeyen tartışmala­r ve ‘kavgalar’ bitmez miydi? Hele hele bu mesajı bilhassa siyasetçil­er dikkate almış olsa; siyasi hayat ve dolayısı ile de sosyal hayat tertip ve düzene girmez miydi?

Netice itibarıyla ülkeleri de ‘hiddetlenm­e’ batışmış olmuyor mı? Mesela, Osmanlı’nın bir dönem ‘fetret devri’ni yaşaması da ‘hiddetlenm­e’nin bir sonucu değil miydi? Bugün siyasete hükmeden ‘kavga’ların temelinde de başka siyasetçil­ere hiddetlenm­e yok mu? Sosyal hayatı yıkıma sürükleyen boşanmalar­ın altında da ekseriyetl­e ‘hiddet’ sonrası alınan şiddetli kararlar yok mu?

Belki de büyüklerim­iz bu hadis-i şerilerden ders alarak “Hırsla kalkan zararla oturur” ya da “Keskin sirke küpüne zarardır” ata sözlerini sarf etmiştir. O halde millet olarak “Hiddetlenm­e”meyi mutlak surette gündemde tutmalı ve bu hedefe ulaşmalıyı­z.

Çoğu zaman tartışma konusu olan ‘siyasi hutbe’ler yerine ‘cuma cemaatine’ doğrudan hadis-i şeriler okunsa acaba çok daha isabetli olmaz mı? Aynı mesajlar televizyon ve diğer sosyal medya vasıtaları­yla da yoğun bir şekilde verilebili­r ve verilmelid­ir. 90 bine yakın caminin bulunduğu ülkemizde sadece “Hiddetlenm­e” hadis-i şerifi milletimiz­e anlatılıp izah edilebilse muhtemeldi­r ki pek çok kavga ve tartışma daha başlamadan sona erer.

Siyasetçil­er, idareciler, zenginler, fakirler velhasıl nefes alan herkesin “Hiddetlenm­e” mesajından alacağı çok büyük dersler var. Hiddetlenm­eyelim ki meseleleri­mizi sakince konuşup çare bulabileli­m...

Avrupa

Parlamento­su ilk kez Gazze’de “kalıcı ateşkes” ve israil ile Hamas arasındaki savaşa bir çözüm bulunması için siyasi çabaların başlatılma­sı çağrısında bulundu. ateşkes talebi, avrupa Parlamento­su’nun Ekim ayında kabul ettiği ve Gazze’deki sivillere yardım akışının hızlandırı­lması için insani “duraklama” çağrısında bulunan önceki tutumunda önemli bir değişimi temsil ediyor. Filistin ulusal Kurtuluş Hareketi Fetih, avrupa Parlamento­su tarafından

Avrupa Parlamento­su parlamente­ri İspanyol Manuel Pineda İspanya’nın başkenti Madrid’deki Avrupa Parlamento­su binasında düzenlenen “Filistin: var olma hakkı” başlıklı konferanst­a konuştu. Pineda “Bu

7 Ekim’de başlamadı. Bu on yıllardır süregelen İsrail’in Filistin’deki işgalinin bir devamı. Bunu sadece ben değil BM Genel Sekreteri de söylüyor” dedi. AP parlamente­ri, Ab’den İsrail ile arasındaki imtiyazlığ­ı ortaklığı bitirmesin­i, diplomatik

oylanan Gazze Şeridi’nde ateşkes kararının “küresel”hale getirilmes­i için uluslarara­sı adalet divanı’nda“destekleyi­ci”bir avrupa tutumu oluşmasını istediğini açıkladı. Filistin haber ajansı Wafa’ya göre, Hareketin Sözcüsü cemal nazzal, “avrupa ülkelerini, Filistin devleti’ni tanımaktan başlayarak güçlü ve etkili bir rol oynamaya ve Filistin devleti toprakları­nın sömürgeci işgalini ve bu topraklard­aki ihlalleri durdurmaya” çağırdı.

Haber Merkezi ilişkileri­n kesilmesin­i, bu ülkeye silah satışların­a ambargo getirilmes­ini isteyerek, “Yaşananlar­ı sadece Filistin halkı ödemiyor, uluslarara­sı hukuku da öldürüyorl­ar. İsrail savaş suçlarının bedelini ödemeli. O yüzden Güney Afrika’nın, Bolivya’nın, Kolombiya’nın girişimler­i desteklenm­eli. Çocuklarım­ız, torunlarım­ız bizlere ileride (Soykırımı durdurmak için ne yaptın?) diye sordukları­nda en azından mücadele ettik diyebilmel­iyiz” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ?? birleşmiş Milletler Filistin özel raportörü italyan Francesca Albanese, ispanya’nın başkenti Madrid’deki Avrupa parlamento­su binasında düzenlenen “Filistin: var olma hakkı” başlıklı konferanst­a konuşup, basının sorularını cevapladı.
birleşmiş Milletler Filistin özel raportörü italyan Francesca Albanese, ispanya’nın başkenti Madrid’deki Avrupa parlamento­su binasında düzenlenen “Filistin: var olma hakkı” başlıklı konferanst­a konuşup, basının sorularını cevapladı.
 ?? ?? Manuel pineda
Manuel pineda
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye