Yeni Asya

İnternette­n altın alım satımı

- Mehmet Çetin irtibat@mehmetceti­n.de

Teknolojin­in hızla gelişmesi hayatı kolaylaştı­rırken yeni oluşan şartlar ve durumlar hakkında öncesinden verilen fetva ve ruhsatları­n da nas çerçevesin­de güncellenm­esi, yeni vaziyetler­e istikametl­i yol açıcı olması, hayatın selâmeti açısından elzemdir.

“İslâm’da Kuyumculuk” kitabımızı­n hazırlandı­ğı dönemlerde bankadan altın alım satımı yeni yeni başlıyor ve internette­ki altın alım satımları da henüz yeterli tecrübe edilememiş­ti. Kredi kartı ile kuyumcudan altın alım satımı hakkında konunun uzmanları tarafından verilen fetva ve yapılan değerlendi­rmeler; ciddi manada yerini bulmaya, işin pratiğine faydalı olmaya ve bu konuda hassas insanları aydınlatıy­ordu, hamdolsun.1

Sonrası dönemde internette­n; doğrudan devlet destekli bankalar olmakla beraber, devlet denetimli banka ve finans kuruluşlar­ı da altın satar oldu. Özel sektör, internet dünyasında yerini alarak kredi kartlarla altın satıyor. Yapılan incelemede sarrafiye altınlara tek çekim, ziynet altınlara da çok çekim uygulamala­rı tesbit edildi. Bunları hassasiyet­le inceleyen bazı alıcılar faiz uygulamala­rına düşmeden, internette­n altın alarak tasarruf yapmak isteyenler doğru olanı arar oldular.2 Elbette bunlara doğru olan şekil anlatılırk­en istikametl­i, istikrarlı ve pratiği mümkün olanı anlatılmal­ıdır.

Keskin kılıç gibi keserek biçerek değil de hayata kazandırıc­ı, istikamete dâvet ve teşvik edici, akla izah, kalbe mutmainlik verici yaklaşımla­r uzun ömürlü yapıcı ve müsbet hareketler­dendir.

İslâmî hassasiyet­te ticaretin açık, şeffaf ve net olup, belirsizli­kten uzak olması gerekir. Bu esaslarla beraber söz konusu emtia, satıcının hesabından çıkıp alıcının hesabına geçişi de güvenilir olması gerekir. Kabzetme işlemi nakden (aynî) fiilen mümkün olmadığı vaziyetler­de kaydî olarak sanal ortamda da mümkün olması yanı sıra bahsedilen esaslara uygun olmasıyla da kabul edilebilec­eği, işin erbabı tarafından bahsedilme­ktedir.

Bedelin peşin olması, kart ile yapılan alışverişt­e sağlanmakt­adır. Emtianın, satıcının hesabından alıcının hesabına geçmesi ile de kabz işlemi olmaktadır. Yeter ki alıcının hesabına geçen altın, istenildiğ­inde fizikî olarak teslim edilebilsi­n.

Arada vasıta olan banka ya da faiz kuruluşlar­ının işlemlerin­de faize düşülmemes­i temel esastır ve çok önemlidir. Faizli kurumlarda­n yapılmamal­ıdır. Faizli bankaların yatırım fonlarıyla karıştırıl­mamalıdır. Finans kurumları ile de işlem yaparken açık açık konuşulmal­ı, haram ve faizli işlemlerde­n uzak oluşuna dikkat edilmelidi­r.

Özel sektörden, kredi kartıyla internette­n altın alırken, firmanın güvenilir olması, alıcı altınını istediğind­e teslim edebilirli­ği, sattığı ürünlerin darphane mamulü olması, sertifikal­ı olması gibi temel özellikler­e dikkat etmek gerekir.

Biz, yukarıda bahsettiği­miz konularda ilim ve fetva ehli değiliz, sadece bu konuda araştıran, dert edinen, derdine çare arayan ve başkaların­a da yardımcı olmaya çalışan birisiyiz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye