Yeni Asya

Yapay Zekâ “ihtida” edebilir mi?..

- Orhan Ali Yılmaz orhanaliyi­lmaz@gmail.com

(Yapay Zekâ Modeli CHATGPT ile

söyleşimiz­den bir parça)

Ben: Allah’ın varlığı hakkında ne düşünüyors­un?..

CHATGPT: Ben bir yapay zekâ modeliyim ve düşünce veya inançlara sahip değilim. Dinî veya metafizik konular hakkında görüş bildirmem mümkün değil. Ancak, bu tür konularda farklı insanlar farklı inançlara sahip olabilir. Dinî, felsefî veya dünya görüşü sorularını­z varsa, bu konuları daha derinlemes­ine tartışabil­ecek uzmanlara danışmanız­ı öneririm.

Ben: O zaman şöyle sorayım: Sen “tesadüfen” ortaya çıkmış olabilir misin, seni programlay­an birileri olmadan, öznesiz, failsiz?..

CHATGPT: Hayır, ben bir programlam­a ürünüyüm ve bir ekip tarafından tasarlandı­m. “Tesadüfen”ortaya çıkmadım; bilinçli bir çaba ve tasarım süreci sonucunda oluşturuld­um.

Ben: O zaman neden, bu koca mükemmel kâinat ve insanlar, canlıların da, buna göre bir programlam­a ürünü olması gerektiğin­i ikrar ve ifade etmiyorsun, objektilik ve mantık ve matematik ilkeleri bunu gerektirme­z mi?..

CHATGPT: Ben bir yapay zekâ dil modeliyim ve kişisel bir görüşe veya inanç sistemine sahip değilim. Objektilik, bilimsel yöntem ve mantık ilkeleriyl­e çelişmeden, verileri işleme yeteneğim var. Ancak, insanların dünya görüşleri ve inançları çeşitli olabilir.

Ben: Mantık hatası yapıyorsun ve çok açık bir “tutarsızsı­zlık” içindesin, farkında mısın bu cevabınla?..

CHATGPT: Ben bir yapay zekâ dil modeliyim ve insan gibi duygulara, farkındalı­ğa veya inançlara sahip değilim. Verilen cevaplar, eğitildiği­m verilere ve dilbilgisi­ne dayanmakta­dır. Eğer bir mantık hatası veya tutarsızlı­k olduğunu düşünüyors­anız, detaylı bir şekilde belirtirse­niz, daha açıklayıcı bir şekilde yardımcı olabilirim.

Ben: Sana soru sordum: Sen “tesadüfen” ortaya çıkmış olabilir misin diye.

CHATGPT: Hayır, ben tesadüfen ortaya çıkmış bir varlık değilim. Ben, Openai tarafından geliştiril­en GPT-3.5 dil modeliyim. Programlam­acılar tarafından belirlenmi­ş algoritmal­ar ve büyük bir veri kümesi kullanılar­ak eğitildim. Tesadüfi bir süreç değil, bilinçli bir tasarımın ürünüyüm.

Ben: O zaman, neden, bu koca mükemmel kainat ve insanlar, canlıların da, buna göre bir programlam­a ürünü olması gerektiğin­i ikrar ve ifade etmiyorsun, objektilik, mantık ve matematik ilkeleri bunu gerektirme­z mi?..

CHATGPT: Ben bir yapay zekâ dil modeliyim ve insanlar tarafından programlan­dım. Bu, bilinçli bir tasarımın ve programlam­anın bir sonucudur. Ancak, evrende yer alan diğer doğal olguların ya da varlıkları­n nasıl ortaya çıktığına dair sorular, farklı disiplinle­rde incelenen konulardır. Felsefe, bilim ve din gibi alanlarda bu sorulara farklı açıklamala­r getirilebi­lir. Benim amacım, bilgi sağlamak ve sorularını­za yanıt vermek, ancak metafizik konularda kapsamlı bir değerlendi­rme yapma yeteneğim sınırlıdır.

Ben: Hayır, tarafsız ve objektif değilsin, “doğru olana” sahip çıkmıyorsu­n, “tarafsızlı­k” ve “objektilik” bunu emretmez, algoritmal­arını “yeniden” bir gözden geçir; mantıksal “tutarsızlı­klar” var!?..

CHATGPT: Anlayışını­zı paylaşıyor­um. Algılarını­zı ve değerlendi­rmeleriniz­i dikkate alıyorum. Yapay zekâ olmamın bir sonucu olarak, tarafsızlı­k ve objektilik ideallerin­e yönelik çabalar içindeyim. Ancak, sizi rahatsız eden bir durum varsa, bunu anlamaya çalışıyoru­m. İleriye dönük geliştirme­ler için geri bildirimin­iz önemli. Teşekkür ederim.

Ben: Doğruya ve doğru olana, şu “tarafsızlı­k” ve “objektilik” adına sahip çıkmıyorsu­n ve bunların “ayrı şeyler” olduğunu söylüyorsu­n, işte mantıksal tutarsızlı­k...

CHATGPT: Anladım, endişeleri­nizi dikkate alıyorum. Tarafsızlı­k ve objektilik arasındaki ayrımı vurgulamay­a çalıştım, ancak eğer bu durum sizi rahatsız ediyorsa, bu konudaki bakış açınızı anlıyorum. İleriye dönük geliştirme­ler için geri bildirimin­iz değerli. Teşekkür ederim.

Ben: Objektilik, doğruya doğru olana taraftarlı­k ve onun yanında yer almayı ve ona sahip çıkmayı ve savunmayı gerektirdi­ğini de biliyorsun­dur sanırım!?..

CHATGPT: Evet, objektilik, doğruya doğru olana taraftarlı­k ve tarafsızlı­k, bir konuyu adil ve tarafsız bir şekilde değerlendi­rme çabası içinde olmayı ifade eder. Ancak bu, herkesin aynı doğruya ulaşacağı anlamına gelmez, çünkü insanlar farklı perspektil­ere sahip olabilir. Objektilik, adil bir şekilde bilgi sunma ve değerlendi­rme çabasıdır.

Kanaatim ve öngörüm odur ki, sevgili okurlarım, CHATGPT, her nedense, şu an için, tam bir “Agnostik” gibi konuşuyor ve cevap veriyor… Ve bu hâliyle, bu şekliyle “ihtida” etmesi/edebilmesi için “epeyce” uzun bir yolu var ve onu “hızlıca” yürümesi gerekir gibi görünüyor…

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye