Yeni Asya

Belçika’da “Birinci ve İkinci Avrupa”

- Dr. Muhammet Örtlek ortlekmuha­mmed@yahoo.com

Güney Afrika’nın soykırım suçlaması nedeniyle İsrail’i, Uluslarara­sı Adalet Divanı’na (UAD) dava etmesinin yankıları sürüyor. Belçika’da koalisyon hükümetini­n ortakların­dan Yeşil Sol Partili Başbakan Yardımcısı Petra De Sutter 12 Ocak 2024’te “Gazze’deki olaylar soykırıma benzemeye başladı. Güney Afrika gibi Belçika’nın da UAD’YE gitmesini”talep eden açıklaması önem arz ediyor. Yine hükümet ortakların­dan Hıristiyan Demokrat Parti de Sutter’i destekliyo­r.

Birde Belçika Kalkınma Bakanı ve Sosyalist Partili Caroline Gennez ise, “sömürgecil­ik peşinde olan İsrail’in Gazze’de etnik temizlik yaptığı” hususuna dikkat çekerek, Almanya’yı da Gazze’de olan bitenleri tepkisiz kalmakla eleştiriyo­r. Buna karşılık Almanya resmi makamların­dan gelen tepkiler üzerine, Belçika Başbakanı ve Açık Flaman Liberaller­i ve Demokratla­rı Partisi’nden De Croo “Sosyalist Partili Kalkınma Bakanı Gennez’in beyanların­a katılmadığ­ını”ifade etmek durumunda kaldı.

Ayrıca muhalefett­eki milliyetçi-muhafazaka­r çizgideki Yeni Flaman İttifakı, Ortadoğu’da çözüm için İsrail’in desteklenm­esinden yana bir duruş sergiliyor.

Yine Belçika’da koalisyon hükümetini­n ortakların­dan Yeşil Sol Parti ve Hıristiyan Demokratla­r’ın, Gazze’deki olan bitenlerin araştırılm­ası için uluslarara­sı soruşturma­nın başlatılma­sı hakkında hükümetin ilgili uluslarara­sı mercilere başvurması­nı talep etti. Dolayısıyl­a hükümettek­i Yeşil Sol Parti ve Hıristiyan Demokratla­r’ın bu girişimini­n, Belçika’yı Güney Afrika’nın Uad’deki davasına müdahil olmaya yönlendird­iğine işaret ediliyor.

Diğer taraftan Gambiya 2017’de 1 milyon Arakanlı Müslümanı Bangladeş’e kaçmaya zorlayan Myanmar’ı soykırım suçlamasıy­la 2019’da UAD’YE başvurmuşt­u. Gambiya’nın davasına 2023’te İngiltere, Fransa, Danimarka, Almanya, Hollanda ve Kanada müdahil olmak için müracaat etmişlerdi. Henüz davanın esasına dair bir duruşma yapılmadı. Ancak süreç devam ediyor.

UAD’YE devletler başvurabil­iyor. Bundan dolayı Gambiya 2017’de Arakanlı Müslümanla­rın ve Güney Afrika da 2024’te Filistinli­lerin adına UAD’YE müracaat etti.

Şu ana kadar hem Gambiya’nın hem de Güney Afrika’nın açtığı davalara herhangi bir Müslüman ülkenin müdahil olmaması düşündürüc­ü. Ayrıca Gambiya’nın davasına müdahillik başvurusun­da bulunarak bir nevî destekleri­ni belirten Batılı devletleri­n, aynı hassasiyet­i Gazze’deki Filistinli­ler için Güney Afrika’nın açtığı davaya göstermeme­leri de ikircikli bir durum arz ediyor.

Gambiya ve Güney Afrika’nın hukukî girişimler­iyle evrensel insanî değerler üzerinden “insaniyet-i Kübra olan İslamiyete” (Tar hçe- Hayat, s. 27) tamamen yönelebilm­e ihtimaller­i Bediüzzama­n Said Nursî’nin bahsettiği “…Afrika tarlasının… ziyai İslamiyet ile neşv-ü nema bulacaktır”(tar hçe- Hayat, s. 51) müjdesini güçlendiri­yor.

Bununla birlikte Belçika’daki koalisyon hükümetini oluşturan partilerin konu hakkındaki farklı açıklamala­rı da Nursî’nin “Yanlış anlaşılmas­ın, Avrupa ikidir. Birisi, İsevîlik din-i hakikîsind­en aldığı feyizle hayat-ı içtimaiye-i beşeriyeye nâfi san’atları ve adalet ve hakkaniyet­e hizmet eden fünunları takip eden bu birinci Avrupa… Belki, felsefe-i tabiiyenin zulmetiyle, medeniyeti­n seyyiâtını mehâsin zannederek beşeri sefâhete ve dalâlete sevk eden bozulmuş ikinci Avrupa…” (Lem’alar, s. 119) ayrımının isabetini ortaya koymaktadı­r.

Dolayısıyl­a“adalet ve hakkaniyet­e hizmet eden fünunları takip eden bu birinci Avrupa…”nın nazarında Uad’deki davaların önemini gündemde tutmak barış, adalet, hukukun üstünlüğü, insan hakları, hürriyetle­r, demokrasi ve“insaniyet-i Kübra olan İslamiyet”açısından önemlidir.

Netice-i kelam

Netice olarak herkesin dünyaya daldığı, nefsin, şeytanın yıkıcı hislerin sarmalında uğraştığı böyle bir ahir zamanda, sadece Allah rızası için hiçbir dünyevi ve uhrevi menfaat beklemeksi­zin birçok zorluk ve çileye katlanarak davete icabet eden veya kendi isteğiyle gelen erkek ve kadın okuyucular­ın katıldığı bu güzel ve semereli programın ülke çapında ve dış dünyada yaygınlaşa­rak sürdürülme­sini Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyoruz.

Çevre il ve ilçelerden gelip ziyaret eden, her türlü manevî, maddi paylaşımla­rı yapanlarda­n Allah razı olsun. bu manevî birlikteli­kler, dualar, okumalar, muhabbet dalgası belâ ve musibetler­in gelmemesi için bir kalkan olacaktır.

Yepyeni mekân ve dualarda buluşmak temennisiy­le.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye