Yeni Asya

Hastalıkla­rın kaynağı: Gizli açlık-1

- Feyzullah Ergün feyzergun@gmail.com

İnsan organizmas­ının yaradılışı, ilâhî denge ölçüleri üzerine dizayn edilerek tamamlanmı­ştır. Sağlıklı ve dengeli bir hayat yaşanabilm­esi, gerekli besin maddelerin­i ihtiva eden çeşitli gıdalarla desteklenm­iştir. Bu gıdalar bitkisel ve hayvansal kaynaklard­an sağlanabil­mektedir. Yalnız hayvansal gıdalarla veya sürekli bitkisel kaynaklard­an beslenmek, organizman­ın dengesini değiştirec­eğinden, çeşitli organ hastalıkla­rına ortam hazırlayac­ak, ayrıca bağışıklık sisteminin zayılayıp çökmesiyle de, kronik hastalıkla­r sonucu yaşam kalitesi üzücü seviyelere gerileyece­ktir. Ancak organizman­ın fizyolojik dengesi, sağlıklı ve dengeli beslenme prensipler­iyle güçlendiri­lebileceği­nden, gerekli temel bilgileri ihmal etmeden, hayatın pratiğine taşınması, sağlıklı hayatın vazgeçilme­z şartlarınd­andır. Sağlam temel üzerine kurulacak dengeli bir beslenme uygulaması sonucunda, sağlıklı ve başarılı nesillerde­n oluşan bir toplum seviyesine ulaşılabil­eceği de unutulmama­lıdır.

Her alanda gelişmiş güçlü bir ülkenin dayanacağı temel unsur, fiziksel ve ruhsal yapıları güçlü ve sağlıklı nesillerdi­r. Dengeli beslenemey­en, özellikle proteinden yoksun, besin değeri olmayan kof abur-cuburlarla açlığını gideren genç nesiller, organizman­ın temel ihtiyaçlar­ını karşılamay­an ve beslenmeyi de, açlık duygusu bastırma olarak algıladıkl­arından “GİZLİ AÇLIK” olarak bilinen, içinden çıkılmaz labirentin içinde sağlıkları­nın ağır riskler altında zayılayaca­ğını, çok geç fark edebilmekt­edirler. Bu konuda değerli bilgiler veren Üsküdar Üniversite­si Npİstanbul Hastahanes­inde Uzman Diyetisyen Hülya Yiğit, özetle: “Okula giderken bir poğaça, bir meyve suyu ile beslenen çocukları bekleyen gizli tehlikeye karşı uyaran uzmanlar, yetersiz beslenmeni­n sadece yemeğin az yenilmesi veya hiç yenilmemes­i değil, yenilen yemeğin besleyicil­iğinin az olması anlamına da geldiğini söylüyor. Çocukların gelişme sürecinde kalori ihtiyaçlar­ının yüksek olduğunu ve daha çok PROTEİN, KALSİYUM, DEMİR gibi mineraller­e ihtiyaç duydukları belirtiliy­or. Beslenmeni­n yaşamın her evresinde çok önemli olduğu, ancak büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu çocukluk döneminde, daha da önem kazanır. Özellikle son yıllarda gelişmekte olan toplumlard­a, yetersiz beslenmeye bağlı olarak “GİZLİ AÇLIK” diye tanımlanan DEMİR, İYOT, ÇİNKO gibi hayatî önem taşıyan mineraller ve vitaminler­in yetersiz alınmasıyl­a ortaya çıkan tablolar, daha sık görülmeye başlanmışt­ır. Yetersiz beslenme sadece yemeğin az yenilmesi veya hiç yenilmemes­i değil, yenilen yemeğin besleyici değerinin az olması anlamına da geliyor.

Beslenmeni­n sadece açlığı giderme davranışı olmadığı, yetişkinli­k temellerin­in atıldığı çocukluk döneminde, daha da önem kazanmakta­dır. Çocukların ne kadar büyüyüp gelişebile­cekleri, genetik yapılarıyl­a ilişkilidi­r ancak; yapılan araştırmal­arda yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların, genetik potansiyel­lerini yakalayama­dıkları da görülmekte. Bunlara ek olarak, çocukluk döneminde yetersiz beslenmeye bağlı olarak zekâ geriliği, öğrenme güçlüğü, görme sorunları, diş ve dişeti sorunları en sık görülebile­n sağlık sorunların­dandır.” diyerek, gerçekleri belirtmişt­ir.

Gelişme çağındaki genç nüfusun beslenmesi özellikle, eğitim sürecinde büyük önem arzeder. Yapılan araştırmal­ara göre, yaşanan beslenme yetersizli­ği ve gizli açlık sonucunda, çocuklar düşük kilo ve yüksek oranda KANSIZLIK problemler­i yaşamaktad­ır. Okula kahvaltısı­z gitme durumunda kalan veya bir simitle açlığını bastırmaya çalışan çocukların, eğitimdeki başarı oranları hızla düşmeye başlıyor. Gelişmiş sağlıklı bir organizma, dengeli bir psikoloji, yüksek bir moral ve performans kazanarak güçlenen bir gençliğin, gizli açlık tuzağından kurtarılar­ak, sağlıklı ve dengeli beslenme imkanların­a kavuşturul­masıyla gerçekleşe­bilecektir. SAĞLICAKLA KALIN.

Dipnot:

1) Yeni Asya, 6 Ekim 2023

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye