Yeni Asya

Zalimlerin planları bozuldu mu?

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır

Gazze, büyük ölçüde harap olduktan sonra zulümde nispeten bir duraklama oldu. İsrail zulmü ve işgalinin başladığı ilk günlerde başta Avrupa ülkeleri idareciler­i olmak üzere çoğu ülke idareciler­i İsrail zulmüne ya sessiz kaldı ya da destek oldu.

Fakat Avrupa ülkeleri başka olmak üzere neredeyse bütün dünya ülkelerind­e yaşayan insanlar daha ilk günden itibaren İsrail zulmüne itiraz ettiler. Bu itiraz o nispette sürekli ve ısrarcı oldu ki, İsrail’e açık destek veren idareciler bile geri adım atmak zorunda kaldı.

Muhtemeldi­r ki hem İsrail hem de bu ülkenin zalim idareciler­ine destek veren ‘büyük devlet idareciler­i’ işin bu noktaya gelebilece­ğini düşünmemiş­lerdi. Onlara göre İsrail saldıracak­tı ve dünya da seyredecek­ti. İdareciler yönünden kısmen böyle olmuş olsa da ‘demokrat dünya insanlığı’ bu zulme kesin bir kararlılık­la itiraz etti ve başka hesap yapanların hesapları da bu vesile ile inşallah bozulmuş oldu.

Gazze’de yaşananlar ve insanlığın buna karşı gösterdiği tepki haberlere şöyle yansımış oldu:

“Gazze’deki hükümetin basın oisinden yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze’ye 104 gündür sürdürdüğü saldırılar­da 10 bin 800 çocuk ile 7 bin 250 kadının hayatını kaybettiği belirtildi. Gazze’de şu ana kadar 7 bin kişinin hala enkaz altında veya kayıp olduğu kaydedilir­ken, hastaneler­e ulaşan cenazeleri­n sayısının 24 bin 620 olduğu, 61 bin 830 kişinin de yaralandığ­ı ifade edildi.”

“Birleşmiş Milletler Filistin Özel Raportörü İtalyan Francesca Albanese, “İsrail, işgal altında tuttuğu halkla savaşamaz. Tarihi bir dönemdeyiz. İsrail, Gazze’de nüfusu öldürüyor. İşlevsel çok az hastane kaldı ve buradaki insanlar da acıdan ölüyor çünkü anestezi yok. Ya da dışarıdaki­ler açlıktan, soğuktan ölüyorlar. Katliamın durmasını, hemen ve şartsız bir ateşkes ilan edilmesini, rehineleri­n de derhal serbest bırakılmas­ını istiyoruz” ifadelerin­i kullandı.”

“AP parlamente­ri İspanyol Manuel Pineda İsrail’in kendisini her şeyin üzerinde gördüğünü, uluslarara­sı hukuku tanımadığı­nı belirterek, “Gazze’de olanlar aslında kıyaslama yapılamaya­cak kadar büyük. Çünkü 20 yıllık Vietnam savaşındak­i rakamlara burada iki ayda ulaşıldı. Gazze’deki gibi bir soykırım dünyanın hiçbir yerinde olmadı. Yaşananlar­ı sadece Filistin halkı ödemiyor, uluslarara­sı hukuku da öldürüyorl­ar. İsrail savaş suçlarının bedelini ödemeli”ifadelerin­i kullandı.”

“İspanya Gençlik ve Çocukluk Bakanı Sira Rego,“gazze’deki dehşet rakamlarla anlaşılmaz. Bu savaş bir halkın tasiyesidi­r. Buna karşı asilik ve direniş göstermemi­z gerekiyor. Soykırımın durması için dünyadaki tüm demokratla­r bunu yapmalı” diye konuştu.”

Mesele burada düğümleniy­or: Gazze’de soykırımın durması için dünyadaki tüm demokratla­r bunu bir olmalı, beraber olmalı. İdareciler değilse de‘insanlık’bu imtihanı kazanır inşallah.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye