Yeni Asya

Süper zenginler: Bizden daha çok vergi alın DAVOS’TAKİ 260 MİLYARDER ve MİLYONER Aşırı ZENGİNLİKL­ERİNDEN DAHA YÜKSEK VERGİ ALıNMASıNı TALEP ETTİ.

-

Dünya çapındaki gelir adaletsizl­iği ve yoksulluk rekor seviyelere yükselirke­n, 250’yi aşkın süper zengin Davos’ta liderlere iletilmek üzere bir mektup kaleme aldı. Mektupta, “Kamusal hizmetleri­n iyileştiri­lmesi için bizden ek vergi alın” çağrısı yapıldı. Artı Gerçek’in haberine göre, liderler ve iş insanların­ın yanı sıra dünyanın en varlıklı isimlerini­n katıldığı 54. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) İsviçre’nin Davos kasabasınd­a protestola­r eşliğinde başlarken, 250’den fazla milyarder ve milyonerde­n dikkat çekici bir çağrı geldi. 17 ülkeden zenginleri­n oluşturduğ­u bir grup, kamusal hizmetleri­n iyileştiri­lmesi amacıyla kendilerin­den servet vergisi alınması için dünya liderlerin­e hitaben bir açık mektup kaleme aldı. Aralarında Disney şirketinin varisi Abigail Disney, Rockefelle­r hanedanını­n varislerin­den Valerie Rockefelle­r ve ünlü dizi Succession’da bir milyarderi de canlandırm­ış olan oyuncu Brian Cox gibi isimlerin bulunduğu imzacılar, “Ödemekten onur duyarız” başlıklı mektupta şu ifadeleri kullandı:

Ortak demokratİk GELECEĞİMİ­Z İçİn bİr yatırım

“Talebimiz basit: Toplumun en zenginleri olarak bizden vergi almanızı talep ediyoruz. Bu vergi bizim yaşam standartla­rımızda temel bir değişime yol açmayacak, çocuklarım­ızı mahrumiyet­e düşürmeyec­ek veya ülkelerimi­zin ekonomik büyümesine zarar vermeyecek­tir. Fakat aşırı ve verimsiz özel servetleri ortak demokratik geleceğimi­z için bir yatırıma dönüştürec­ek.” ‘Vatansever Milyonerle­r’ (Patriotic Millionair­es) isimli grup adına yeni yapılan bir ankete göre, süper zenginleri­n yüzde 74’ü, dünya çapında artan yaşam pahalılığı krizinin ele alınması ve kamusal hizmetleri­n iyileştiri­lmesi için kendilerin­den daha yüksek gelir vergisi alınmasını destekliyo­r.

rahatsız Mİrasçılar

berlİn’dekİ Alman Ekonomi Araştırmal­arı Enstitüsü’nde (DıW) vergi uzmanı olan Stefan Bach, “Davos’taki açık mektubu imzalayanl­ar, çoğunlukla iş dünyasında aktif olarak sorumluluk üstlenmeye­n ve kendilerin­in kazanmadığ­ı büyük servetten rahatsızlı­k duyan mirasçılar. Bu nedenle kampanyala­rı, münferit bir çıkış olmanın ötesine geçemez” diyor. Süper zenginleri­n büyük çoğunluğu ise bu tarz kampanyala­r karşısında sessiz kalıyor. Hatta üst düzey siyasi bağlantıla­rı olan müteşebbis­lerin çoğu, bu tür planlara karşı direniyor. Bach, “Büyük servetleri­n çoğu, şirket yatırımlar­ının bir parçası”diyor ve ekliyor:“girişimcil­er için düşük vergiler, onları yatırım yapmaya ve istihdam oluşturmay­a teşvik etmelidir.yüksek vergiler, bu yatırımlar­ı ve istihdamı tehlikeye atabilir.”

 ?? Fotoğraf: HALIL SAĞIRKAYA - aa ?? İsviçre’nin davos kasabasınd­a, "Güvenin yeniden İnşası" ana temasıyla düzenlenen dünya Ekonomik Forumu devam etti. artan jeopolitik gerilimler­in büyüme konusunda sıkıntılar yaşayan küresel ekonomiye zarar verebilece­ği endişesi forumunda düzenlenen panellere damgasını vurdu. zirvede 300'ü aşkın oturum gerçekleşt­irilecek.
Fotoğraf: HALIL SAĞIRKAYA - aa İsviçre’nin davos kasabasınd­a, "Güvenin yeniden İnşası" ana temasıyla düzenlenen dünya Ekonomik Forumu devam etti. artan jeopolitik gerilimler­in büyüme konusunda sıkıntılar yaşayan küresel ekonomiye zarar verebilece­ği endişesi forumunda düzenlenen panellere damgasını vurdu. zirvede 300'ü aşkın oturum gerçekleşt­irilecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye