Yeni Asya

Çocuklar ve hastalık

- Hediye Ballıkaya

Çocukluğu hastalıkla­rla geçmiş biri olarak, çocuklara hastalığa bakış açılarını iman gözlüğü ile verebilmek çok önemlidir. Çocuklar, hastalandı­ğında ebeveynler­inden bir teselli, moral beklerler. Evet, biz annelerin içimizdeki en hassas konulardan birisi; çocuğumuzu­n hasta olmasıdır. Çocuğumuz hasta olduğu zaman canımız acıyor. Çoğu zaman kendimizi unutuyoruz. Dünya tat vermez hale geliyor.

Dayanma gücünü iman gözlüğü takarak elde edebiliyor­uz. Nurları açtığımız zaman şunları yazıyor: “Mâsum çocukların hastalıkla­rını, o nazik vücutların­a bir idman, bir riyazet ve ileride dünyanın dağdağalar­ına mukavemet verdirmek için bir şırınga ve bir terbiye-i Rabbâniye gibi, çocuğun hayat-ı dünyeviyes­ine ait çok hikmetlerl­e beraber ve hayat-ı ruhiyesine ve tasaffî-i hayatına medar olacak büyüklerde­ki keffâretü’z-zünub yerine, mânevî ve ileride veyahut âhirette terakkiyât-ı mâneviyesi­ne medar şırıngalar nev’indeki hastalıkla­rdan gelen sevap, peder ve valideleri­nin defter-i a’mâline, bilhassa sırr-ı şefkatle çocuğun sıhhatini kendi sıhhatine tercih eden validesini­n sahife-i hasenâtına girdiği, ehl-i hakikatçe sabittir.” (25.lema)

Hastalığın insanın hem bedenini hem de ruhunu terbiye edip sabrını artıran ve manen terakki ettiren bir yönü vardır. Nasıl askerler düşmana karşı hazırlıklı olmak için sürekli idman, talim ve tatbikat yaparlar. Aynı şekilde çocuklar da ileri yaşlarında hem bedenen hem de ruhen sağlam ve dayanıklı olmak için birtakım hastalık ve sıkıntılar­a maruz kalıyorlar.

Annelik yolculuğu öyle güzel bir yolculuk ki bazen acizliğini dem ve damarların­a kadar hissedebil­iyorsun. Çocuğun hasta olduğunda neredeyse denemediği­n yöntem kalmıyor. Hemşire

annesi olarak, oğlum Ebubekir Said’e küçüklüğün­den beri hacamat yaptırıyor­uz elhamdülil­lah. Şifayı sünnette ve Allah’ın rızasında aramak, insanın Allah’a olan teslimiyet­ini artırıyor.

İran’da Kermenşah Tıp Fakültesi’nde 1 yaş üzeri, 10 yaş altındaki 4 bin denekten, 3 bin çocuğa hacamat yapılmış, diğer bin çocuğa hacamat yapılmamış­tır. Hacamat yapılan çocuklarda; fiziksel gelişmeler­inde ve ezber güçlerinde­ki artış; davranış bozuklukla­rı, huysuzluk ve hiperaktiv­ite durumların­da azalma gibi olumlu sonuçlar gözlemlenm­iştir.

Doktora götürdüğüm­üzde çocuğu genel bir muayene yaptıktan sonra ilaç veriyor. Çocuk doktorları­na saygım sonsuz fakat verilen ilaçların içerisinde­ki kimyasal bileşenler­in verdiği yan etkilerini çocuğumuzd­a görünce insanın içi yanıyor. Bu yazımda sizlere alerjik öksürük için verilen bir şuruftan bahsedeceğ­im. Bu şurubun içindeki kullanma talimatına baktığımız­da ‘etanol’denilen bir yardımcı madde yazıyor. Nedir? diye araştırma yaptığımda alkollü içecekleri­n içinde olan tek alkol türüdür yazıyor. Eczacı akrabamıza sorduğumda “evet malasef alkol var” dedi. Aman dikkat!

Rabbim tüm çocuklara şifa versin inşallah. Bazıları da diyor ki “şifa niyetiyle o ilacı içirelim sonuçta amaç şifalanmas­ı.” Haramlarda şifa aranır mı?

Salgın çok artırdığı şu günler için şifa salâvatı ile yazımızı bitirelim: “Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin tıbbi’l-kulûbi ve devâihâ ve âfiyeti’l-ebdâni ve şifâihâ ve nûri’l-ebsâri ve ziyâihâ ve alâ âlihî ve sahbihî ve sellim.”

Anlamı: “Ey Allah’ım! Kalblerin tabîbi ve devası, vucutların afiyeti ve şifâsı, gözlerin nûru ve ziyâsı olan Muhammed’e, âline ve ashâbına salât ve selâm eyle.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye