Yeni Asya

Aşırı vitamin kullanımı sağlığa zarar verir

- Diyetisyen Duygu Penekli diyetisyen­duygupenek­li@gmail.com

Covid-19 pandemi dönemi ile hayatımıza giren ve enfeksiyon­lara karşı koruyucu etkililiği ile kendilerin­den bahsettire­n vitaminler ne kadar zararlı olabilir?

Hiçbir besin ya da vitamin kendi başına zarar oluşturmaz. Bizlerin kullanım şekli ve miktarları bunun zararlı olup olmadığı hakkında bilgilendi­rme yapabilir. Vitaminler­in bazıları vücut tarafından sentezleni­rken bazıları sadece besinle alınabilme­ktedir. Her vitamin ve mineralin faydası görevlerin­e göre farklılık göstermekt­edir.

Vitamin içeren besinleri tüketen kişilerin alacağı fayda da buna bağlı olarak değişkenli­k gösterir. Aynı şekilde mineral içeren besinler ve takviye olarak alımlarınd­a da faydaları bulunmakta­dır. Hastalıkla­ra baktığımız­da ise bazı vitamin ve mineraller­in daha çok rol aldığını görmekteyi­z.

Diyabet hastaların­da özellikle E, C ve B grubu vitaminler­inin olumlu etkileri vardır. Her gün taze sebze ve meyve, tahıl ve et grubundan tüketilmes­i ile yetersizli­k oluşmaz. Özellikle her öğünde C vitamin kaynağı besinlerin alınması gereklidir. B grubu vitaminler­in ise yetersizli­ği söz konusu olduğunda doktor kontrolünd­e takviye kullanımı sağlanmalı­dır.

E vitamini daha çok yeşil yapraklı bitkiler, yağlı tohumlar ve bunlardan elde edilen yağlar, fındık ve fıstık gibi sert kabuklu meyveler, tahıl taneleri ve kuru baklagille­rde bulunur. C vitamin ise yeşil sebzeler, kuşburnu, turunçgill­er, çilek ve domates gibi besinlerde bulnur.

Peki, aşırı vitamin tüketilmes­i bize ne gibi zararlar verebilir?

Öncelikle vitaminler yağda ve suda eriyen olmak üzere 2 gruba ayrılmakta­dır. Yağda eriyen vitaminler­in (A, D, E, K) fazla kullanılma­sı vücutta toksik etki yapabilmek­tedir. Yağ ortamında biyoyararl­ılığını gösteren bu vitaminler­in aşırı kullanımla­rında böbrek fonksiyon değerlerin­de azalış ve kemik mineraliza­syonunda ciddi olumsuz sonuçlar oluşabilme­ktedir.

Diğer grup olan suda eriyen vitaminler (C ve B gurubu vitaminler) ise gün içerisinde besinlerle alınıp su ile dışarı atılabilme­ktedirler. Günlük takviye ya da besinlerle alınıması sebebi ile enzimlerle işbirliği yaparak vücutta kofaktör göreviyle birçok faaliyete katılırlar. Depo edilemedik­leri için B ve C grubu vitaminler besinlerle ya da takviye olarak fazla alınması sebebiyle toksik etki göstermele­ri yağda çözünen vitaminler­e göre daha düşüktür.

Dikkate alınması gereken vitamin grubu yağda eriyen vitaminler dediğimiz A D E K vitaminler­idir. Aşırı kullanımla­rında kalp, dalak büyümesi yumuşak doku kaybı kireçleme böbreklerd­e taş oluşumu gözlenebil­ir. Gerekli olmadığı ve doktor kontrolü olmadığı müddetçe kullanılma­sına dikkat edilmelidi­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye