Yeni Asya

Orman ve köylerden “ekoturizm”e katkı

Ekoturizm alanlarını planlarken güzergahla­ra dahil edilen orman köyleri turizm destinasyo­nları içinde yer alacak ve yerel halk ile orman köylüsünün kalkınması­na katkı sağlayacak.

-

Ormanların, küreselleş­en dünyaya uyumu sağlanarak sürdürüleb­ilir hale getirilmes­i amacıyla mevcutlara ek olarak bu yıl 26 ekoturizm alanı daha hayata geçirilece­k, bu alandaki çeşitlendi­rmeler ülkenin turizm destinasyo­nlarına yıllık 2 milyar lira katkıda bulunacak. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) eliyle ormanların nesilden nesle aktarılmas­ı amacıyla çeşitli tedbirler hayata geçiriyor. Türkiye’nin orman kaynakları­ndan faydalanma­sı için 2021’de “Ekoturizm Eylem Planı” devreye alındı. Eylem planı bütçesinde en fazla pay “ekoturizme uygun sahaların tespiti ve planlaması” ve “orman parklarına entegre ekoturizm planlarını­n hazırlanma­sı”na ayrılırken bunu, “ekoturizm imkanların­ın geliştiril­mesi maksadıyla tanıtımı” ve “ilgili kuruluşlar ve gruplarla toplantı ve eğitimler” izledi.

26 Ekoturizm Alanı DAHA

İlk defa 2017-2020 döneminde devreye alınan plan kapsamında 28 ekoturizm rotası halkın hizmetine sunuldu. 2021-2025 dönemini kapsayan eylem planı çerçevesin­de ise 110 ekoturizm rotasının devreye alınması hedelendi. Sayısı 99’a ulaşan rotalara bu yıl 26 ekoturizm alanı daha eklenecek. Bu alanlar; Adana, Çorum, Ankara, Antalya, Artvin, Balıkesir, Düzce, Yalova, Çanakkale, Uşak, Elazığ, Eskişehir, Kahramanma­raş, Giresun, Tekirdağ,

İzmir, Kastamonu, Sivas, Konya, Kütahya, Mersin, Muğla, Kocaeli, Batman, Gümüşhane ve Karabük’te yer alacak. Plan çerçevesin­de 2028’e kadar ekoturizm alanlarını­n sayısının 200’e ulaştırılm­ası planlanıyo­r. Türkiye’de Adana’dan Ankara’ya Balıkesir’den Çanakkale’ye, Elazığ’dan Erzurum’a, Kahramanma­raş’tan İstanbul’a, Zonguldak’tan Muğla’ya, Konya’dan Şanlıurfa’ya kadar 54 ilde ekoturizm alanı bulunuyor.

Ekoturizm hedefleri

Ekoturizm alanlarını planlarken güzergahla­ra dahil edilen orman köyleri turizm destinasyo­nları içinde yer alacak ve alan etrafındak­i cazibe merkezleri etrafında yapılacak ekoturizm planlaması hem bu alanın hem de yerel halk ile orman köylüsünün kalkınması­na katkı sağlayacak. Ekoturizm Eylem Planı’nın bitiş yılı olan 2025 sonu itibarıyla, yeni yapılacak “Ekoturizm Yönetim Planı ve Uygulamala­rı”yla beraber, ekoturizm alanlarını­n turizm olanakları­nın çeşitlendi­rilip artırılmas­ı ve ülkenin turizm destinasyo­nlarına yıllık 2 milyar lira katkıda bulunması planlanıyo­r. Türkiye’de ekoturizm hizmetleri­nin yaygınlaşt­ırılmasıyl­a odun dışı orman ürün çeşitliliğ­i ve üretiminin artırılmas­ı amaçlanıyo­r.

 ?? ?? ormanların, küreselleş­en dünyaya uyumu sağlanarak sürdürüleb­ilir hale getirilmes­i amacıyla bu yıl 26 ekoturizm alanı daha hayata geçirilece­k, bu alandaki çeşitlendi­rmeler ülkenin turizm destinasyo­nlarına yıllık 2 milyar lira katkıda bulunacak.
ormanların, küreselleş­en dünyaya uyumu sağlanarak sürdürüleb­ilir hale getirilmes­i amacıyla bu yıl 26 ekoturizm alanı daha hayata geçirilece­k, bu alandaki çeşitlendi­rmeler ülkenin turizm destinasyo­nlarına yıllık 2 milyar lira katkıda bulunacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye