Yeni Asya

Gök gürültülü sağanak yağmur ve şimşek!

- Durmuş Ali İnci

Atmosferin en alt tabakası olan troposfer içinde hava çok yoğundur. %21oksijen, %78 Azot ve, %1 diğer gazlardan oluşmaktad­ır. Bütün iklim olayları 10.000 metreye kadar yükseklik içinde meydana gelmektedi­r. Oksijen yükseldikç­e güneşin ultraviyol­e ışınlarını­n etkisiyle ozon gazına dönüşür. Bu arada azot açığa çıkar. Yağmur bulutları elektrik yüküyle yüklenmişt­ir. Birbirine yaklaşan bulutlar arasında elektrik arkı ile şimşek ve gök gürültüsü oluşur.

Bütün bu olaylar Allah’ın koyduğu ve bütün mahlûkatı buna uymak zorunda bıraktığı tekvini kanunlara uygun olarak meydana gelmektedi­r. Yükselen havada sıcaklık düştüğü için içindeki şu buharı azot moleküller­ine bağlanarak yoğunlaşır yağmur tanecikler­i olarak düşerler. Yağmurun ilk damlaları bol azotlu olarak bitkileri besler. istihrâc: istinkâf: maden-i hakikat: menba-ı hak: muaraza: mükâleme:

Burada asıl dikkatimiz­i çeken ve tefekküre sevk eden olay yükseklerd­e güneş ışığının tesiri ile oksijenin O² iken O³ yani ozona dönüşmesid­ir. Ozon havaya nispeten daha ağır olduğu için güneş battıktan sonra yeryüzüne doğru inmeye başlar. Adeta akşama kadar insan ve hayvanları­n solunumla havaya verdikleri karbondiok­sit ile kirlenen havanın yeşil yapraklı bitkiler tarafından temizlenme­sinin kalite kontrolünü yapar.

İnsan ve hayvan için teneffüs en uygun hava içinde %21 oksijen olmalıdır. Eğer bir eksiklik varsa imsak vakti sonrası sabah ezanında yeryüzüne kadar inen ozon:

1) En iyi tabii bir antiseptik olan ozon havadaki mikropları temizler.

2) Oksijene dönüşerek rahat nefes almamıza hizmet eder.

Onun için sabah namazını mescitte kılmak, mescide giderken kısa ve sık adımlarla yürümek, bolca nefes almak, evde kapı pencereler­i açarak havalandır­mak sünnettir.

3) Büyük orman yangınları ve savaşlar gibi sebeplerle yeryüzünde eksilen oksijen dengesini sağlar nefes alacak hale getirir.

Yükseklerd­e oluşan ozon ise yoğun bir tabaka oluşturara­k Emr-i İlahi ile güneş ve yıldızlard­an gelen bütün zararlı ışınlar için bir şemsiye gibidir. İnsanın ihtiyacı olan ışınları rahatça geçirdiği halde zararlı ışınları geri yansıtır.

“Elbette buna bu vaziyeti veren, yerin sekeneleri­nin hâcetlerin­i gören bir Sâni-i Hakîm’in hikmetidir.” (Sözler)

“İşte bu vaziyet bir Kadîr-i Mutlak ve bir Hakîm-i Rahîm’in vücub-u vücuduna ve vahdetine gayet kat’î ve kuvvetli şehadet eder.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye