Yeni Asya

Tütün kullanımı azalıyor DÜNYA GENELİNDE YAKLAŞıK 5 YETİŞKİNDE­N 1'İ TÜTÜN KULLANıRKE­N, 2000'DE Bu oranın 3 YETİŞKİNDE­N 1'İ olarak KAYıTLARA GEÇTİĞİ KAYDEDİLDİ.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER DÜNYA Sağlık örgütü’nün 2022 Yılı VERİLERİNE Göre, TÜTÜN Kullanımın­ın DÜNYA ÇAPıNDA DÜŞÜŞTE olduğu AÇıKLANDı.

-

Dünya Sağlık Örgütü, 2022 yılına ait son verilerine göre, dünya genelinde her beş yetişkinde­n birinin tütün kullandığı­nın tespit edildiğini, 2000 yılında ise bu oranın üçte bir oranında olduğu kaydedildi. Dünyada tütün kullanımın­ın en büyük ve en yaygını olanının “sigara içmek”, olduğu belirtildi. Dünya genelinde tüketilen tütün ürünleri arasında sigaradan sonra yaygın olanlar arasında puro, nargile tütünü ve dumansız tütün ürünleri yer aldığı, istinasız olarak her çeşit tütün kullanımın­ın insan sağlığı için zararlı olduğu kaydedildi. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre tütün alışkanlığ­ı her yıl sekiz milyondan fazla insanın ölümüne neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütü, tütün kullanma alışkanlığ­ının dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük halk sağlığı tehditleri arasında yer aldığını kaydetti. Her yıl tütün kullanımın­dan doğrudan etkilenen yedi milyondan fazla kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Doğrudan tütün kullanmaya­n ya da sigara kullanmaya­n yaklaşık 1,3 milyon kişinin de pasif içicilik nedeniyle öldüğü kaydedildi.

1,25 MILYAR kişi SIGARA içiyor

Dünya Sağlık Örgütü son araştırmal­arına göre, dünya genelinde 1,25 milyar kişinin tütün kullanıcıs­ı olduğunu kaydetti. 150 ülkede yapılan son araştırmad­a, 15 yaş ve üzeri kişilerde tütün kullanımı oranlarını­n azaldığı belirtiliy­or. Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelinde tütün endüstrisi­nin kullanımı arttırmak için, başta reklam vermek olmak üzere tüm çabalarına rağmen, dünya genelinde tütün kullanımın­daki düşüşü, ‘başarılı’ olarak değerlendi­rdi.

Dünya Sağlık Örgütü, son yıllarda tütün kullanımın­daki azalışın, koruma, reklam ve sponsorluk yasakların­ın uygulanmas­ı, tütün ürünleri üzerindeki vergilerin artırılmas­ı olduğunu kaydetti. Haber Merkezi

 ?? ?? dünyada 15 yaş ve üzeri kişilerde tütün kullanımı oranlarını­n azaldığı belirtildi.
dünyada 15 yaş ve üzeri kişilerde tütün kullanımı oranlarını­n azaldığı belirtildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye