Yeni Asya

Köprü üstünde protesto

- Mehmet Kara

İsrail’in Gazze’ye 7 Ekim’den bu yana sürdürdüğü saldırılar­da şehit edilen Filistinli­lerin sayısı 25 bini geçti. Güney Afrika’nın Uluslarara­sı Adalet Divanı’nda İsrail aleyhine açtığı “soykırım davası” devam ederken, İsrail katliamlar­ına durmaksızı­n devam ediyor. BMGK kararların­ı da bu davayı da takmıyor.

Başta Müslüman ülkeler olmak üzere dünyadan bu davaya destek açıklamala­rının çok cılız olması insanlık adına utanç verici.

Birçok ülkede onbinlerin katıldığı İsrail’i protesto mitingleri yapılırken, soykırımcı ve katil devlete yaptırım uygulanmıy­or tam tersine ticaret sürüyor.

Geçtiğimiz günlerde TÜİK’IN açıkladığı ihracat veri tabanına göre, Türkiye İsrail’e et, balık, süt, yumurta vs. göndermeni­n yanında en çok da demir çelik göndermiş. Çelikte rekor kırılmış! Barut, patlayıcı maddeler de gönderilmi­ş.

Ulaştırma Bakanı İsrail’e günde ortalama 8 geminin gittiğini açıkladı. Resmî açıklamala­ra göre, 480 gemi doğrudan, 220 gemi de transit olarak İsrail’e gitmiş.

Daha vahimi de listede, Kasım ayında ‘Silahlar ve mühimmat, bunların aksam, parça ve aksesuarı’ olarak da Türkiye’den İsrail’e 79 bin dolarlık ihracatın yer alması!

Bu durumda İsrail şımarmasın­da kim şımarsın? Çoğu çocuk, kadın, yaşlı 25 bin insanı katlederke­n, ülkeler ticaretler­ini kesmiyor, bir yaptırım uygulamıyo­r. Bu durumda BM kararların­ı takmayan İsrail’e kim ne diyebilir ki?

İstanbul’da Galata köprüsü üzerinde büyük bir İsrail’i protesto mitingi yapıldığı hatırlatan bir okuyucumuz, ticaretin de devam ettiğine dikkat çekerek, “Köprü üstünde İsrail’i protesto ederken, köprü altından İsrail’e ihracat devam ediyor” dedikten sonra elbette proteste etmenin önemli olduğunu ama ticaretind­e kesilip, yaptırım uygulanmas­ı gerektiğin­i söyledi.

Sonuna kadar haklı…

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye