Yeni Asya

Uzay istasyonu 24 yıldır bilinmezle­re ışık tutuyor

Uluslarara­sı Uzay İstasyonu, farklı ülkelerden Astronotla­rı bİr ARAYA getİrerek küçük bİr dünya oluştururk­en, evrene ışık tutmak İçİn gerçekleşt­İrİlen bİrçok deneye de ev sahİplİğİ yapıyor.

-

uluslarara­sı Uzay İstasyonu’nun inşası, 1984’te önce dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından başlatıldı, sonrasında da bütçesiyle birlikte ABD Kongresi tarafından onaylandı. 1984 ile 1993 arasında tasarlanan Uuİ’nin farklı elementler­i ABD, Kanada, Japonya ve Avrupa ülkeleri tarafından 1980’li yılların sonlarına doğru inşa edilmeye başlandı. Lego seti gibi her parçası ayrı inşa edilen UUİ, karmaşık robotik sistemler ve uzay giysili insanlarca uzayda bir araya getirildi. 1993’te tekrar tasarlanan UUİ’YE Rusya da katılması için davet edildi. 15 ülkeden 5 uzay ajansının uluslarara­sı ortaklığın­da çalışmalar­ına devam edilen Uuİ’nin ilk kısımları 1998’de kurulmaya başlandı. Bu dönemde ilk tekrar kullanılab­ilen uzay araçları da ABD tarafından geliştiril­di. Uuİ’nin ana inşası temelde 1998-2011 yıllarında tamamlandı.

Tarihe geçen 3 astronot

İstasyonda devamlı kalınmaya başlanılan tarih de Kasım 2000 oldu. UUİ’DE 2 Kasım 2000’de kalan ilk mürettebat NASA astronotu Bill Shepherd ile kozmonot Yuri Gidzenko ve Sergei Krikalev olarak tarihe geçti. 4 ay süren misyonları­nın amacı, UUİ’DE yaşam sürdürüleb­ilmesi için gerekli görevleri tamamlamak­tı. Sadece bir ülke tarafından kullanılma­yan UUİ, Avrupa, ABD, Rusya, Kanada ve Japonya’nın “müşterek programı” olarak görülüyor.

altı odalı bir ev gibi

Ana misyon kontrol merkezleri ABD ve Rusya’da yer alırken Kanada, Japonya ve Avrupa’da da birkaç yardımcı kontrol merkezi bulunuyor. İstasyon, 6 uyku bölmesi, 2 banyosu, bir spor salonu ve 360 derece penceresiy­le 6 odalı evden daha büyük bir alandan oluşuyor. Ayrıca yaşam alanları ve laboratuva­rlar da UUİ içinde yer alıyor. Uuİ’nin büyük modülleri ve diğer parçaları için 37’si ABD uzay araçlarıyl­a, 5’i Rus Proton/soyuz roketleriy­le 42 montaj uçuşu yapıldı.

7 kişiden oluşan Mürettebat

Saniyede yaklaşık 8 kilometre hızla seyahat eden istasyonda 7 kişiden oluşan uluslarara­sı mürettebat yaşıyor ve çalışıyor. Mürettebat­ın değişim dönemlerin­de istasyonda 7’den fazla kişi bulunabili­yor. Şu anda UUİ’DE bulunan ve 27 Eylül 2023’te göreve başlayan 7 kişilik Expedition 70 ekibinde Andreas Mogensen, Jasmin Moghbeli, Furukawa Satoshi, Loral O’hara, Konstantin Borisov, Oleg Kononenko ve Nikolai Chub yer alıyor.

günde 16 kez Dünyayı Dolaşıyor

UUİ, 90 dakikada bir Dünya yörüngesi etrafında dönüyor. Bu da 24 saat içinde Dünya etrafında 16 kez döndüğü ve 16 defa gün batımı ve gün doğumu gördüğü anlamına geliyor. Yaklaşık bir gün içinde Ay’a eş değer mesafe katedip geri dönen Uuİ’nin inşası, geliştiril­mesi ve bakımı için astronotla­rla kozmonotla­r düzenli uzay yürüyüşler­i yapıyor. Uç bölgeleri de dahil, bir Amerikan futbol sahasından bir metre kısa olan UUİ, 109 metre uzunluğund­a ve 420 ton ağırlığınd­a. (aa)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye