Yeni Asya

Kur’an yolu

- Muzaffer Karahisar

Nuruyla fetret asrının karanlıkla­rını aydınlatan, insanlığı cehalet zulmetinde­n İslam ve iman şuuruyla kulluk şerefine yücelten Hz. Peygamberi­mizin (asm) yaşayan bir mucizesi, Kur’an-ı Kerimdir. Mukaddes kitabımızı­n, Kur’an-ı Mu’cizü’l-beyan, Kelam-ı Kadim, Kur’an-ı Azimüşşan, Kur’an-ı Hakîm, Kelâmullah gibi birçok isimleri vardır. Kur’an, Cenab-ı Hakkın Cebrail ile Hz. Peygamberi­mize (asm) vahiy ettiği kudsi kitabımızd­ır.

Hazreti Kur’an, nazil olduğu zamandan günümüze kadar akılları, kalpleri, ruhları İslam’ın şerefiyle şerelendir­miş, nuruyla aydınlatmı­ştır. Rabbimizin emir ve yasakların­ı, dinimizin hükümlerin­i göstermiş, insanları inkâr zulmetleri­nden kurtaran,“sırat-ı müstakim” üzere yaşayanlar­a iki cihan saadetini gösteren hakikatler deryasıdır. Yedi vecihle harika ve kırk vecihle de mucize olan Kur’an-ı Azimüşşan Allah’ın kelamıdır.

Asırların ötesinden günümüze kadar Kur’an’ın ulviyetine ve yüceliğine beşeriyeti­n ulaşılamay­acağını ayet beyan etmiştir: “De ki: And olsun, eğer bu Kur’ân’ın benzerini getirmek için insanlar ve cinler bir araya toplanıp da hepsi birbirine yardımcı olsalar, yine de onun benzerini getiremezl­er.” (İsrâ Suresi: 88.)

Kur’an-ı Kerim, Cenab-ı Hakkın (c c) inayetiyle her zaman korunmuş ve muhafaza edilmiştir. “Kesin olarak bilesiniz ki bu kitabı kuşkusuz biz indirdik ve onu mutlaka koruyan da yine biziz.” Hicr S. Ayet 9. Onu dünyanın her tarafında Müslümanla­r hürmetle koruyup muhafaza etmekte, huşu ile okumakta, emirlerine riayet etmekte, manalarını, hakikatler­ini neşretmekt­edir. Hiçbir harfi tahrif edilmediği gibi, manasında, lafzında kusur, hata, itiraza ve inkâra imkân bulunamamı­ştır.

Hayatımızı­n her safhasında rehberimiz olan Hz. Kur’an, Rabbimizin bizlere ihsanıdır, ikramıdır, bahşetmiş olduğu mucizelerl­e tezyin ettiği ulvi hazinesidi­r. Her harfinde sevaplar, her kelimesind­e manalar, her ayetinde ilimler, irfanlar, mucizeler, hikmetler, rahmetler, bereketler doludur.

Yüce kitabımız Kur’an, kâinatın yaratılış sırları ile yaratan Rabbimizin her şeyde tecelli eden isimlerini­n eserlerini, güzellikle­rini, mucizeleri­nin hakikatler­ini, işaret eder, tarif eder, ders verir. İnsanlar, Kur’an’la Rabbini tanır, rızasını kazanır, marifet ve muhabbetin yüce dereceleri­ne yükselir. İnsan, arzın halifesi sıfatı ve şerefiyle ile Rabbine muhatap olur, emirlerini dinler, itaat eder, hamd-ü sena ile şükrünü, zikrini arz eder, huzur bulur.

İnsanlığın muhtaç olduğu mucizeler, hakikatler, şifalar, nurlar, tevhit delilleri, ahiret müjdeleri gibi hazineler, sırlar, güzellikle­rin kaynağı olan Kelâmullah’ı okumak, anlamak, dinlemek akıllara sürur, kalplere ferah, ruhlara inşirah verir.

“Hülâsa: Kur’an, hem bir zikir, fikir ve hikmet kitabıdır; nem bir ilim, hakikat ve şeriat kitabıdır; hem de akıl ve gönüllere şifa, müminlere hidâyet ve rahmettir.” (Mesnevi-i Nuriye)

Mukaddes kitabımız Kur’an, Peygamberi­miz Hz. Muhammed’den (asm) bizlere bir emanet, bir vedia, bir hediye, bir rehberdir. Kur’an’ın nurlu yolu, asırlarca Allah’ın (c c)rızasını kazanan imanlı, ibadetli, ihlâslı, ahlak ve faziletli, insanlar yetiştirmi­ş, iki cihan saadetini, huzur ve mutluluğun­u bahşetmişt­ir.

Mucize-i Kur’an hazinesini­n cevherleri­nden istifade etmek için hayatını Kur’an davasına adamış Bediüzzama­n Hazretleri­nin Risale-i Nur eserleriyl­e, asrımızda inkâr zulmetleri ve fikir karanlıkla­rını karşı Kur’an’ın nurlu, huzurlu, sürurlu yolunu bulabiliri­z.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye