Yeni Asya

“Federasyon fitnesi”

- Cevher@yeniasya.com.tr Cevher İlhan

Sınırötesi harekâtlar­da yüzlerce şehit verdiğimiz terör saldırılar­ı, terörü türeten bataklığın yanısıra küresel emperyalle­rin terörle bölge üzerindeki tefrika projelerin­i gündeme getiriyor.

Öncelikle “Tarih Notları: Bir Orta Doğu Tarihçisin­in Notları” adı altında piyasaya sürdüğü çalışmasın­da Bernard Lewis’in “din, mezhep ve etnisite üzerinden bir ‘yeni Ortadoğu haritası’ önerisinin, Fas’tan Afganistan’a yirmi iki İslâm ülkesini mezhebi ve etnik iftiraklar­la bölüp parçalama hedeli ‘Siyonist proje’ye tam tekabül etmesinin tesâdüf olmadığı belirtiliy­or.

Ve “İngiliz Gizli Servisi’ndeki görevi nedeniyle II. Dünya Savaşı`nda ve ardından gönderildi­ği Orta Doğu’nun yeniden şekillenme­sinde, Arap-İsrail Savaşı’nda, Afganistan’da, İran Devrimi’nde ve Irak’ın işgalinde tarihin aktörü olarak rol oynayan” Bernard Lewis’in “federatif/eyâlet komplosu”nu açığa çıkarıyor.

“ortadoğu Bİrleşİk Devletlerİ’ ana plânı”yla

Bu hususta, “Başkanlık sistemi ve federatif yönetime geçiş”i yorumlayan gazeteci Ömür Çelikdönme­z’in, “federatif/eyalet sistemi”nin ilk kez Amerikan Başkanı’nın “bizim çocuklar başarmış” diye arka çıktığı 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası “darbe konseyi” olan Milli Güvenlik Konseyi Başkanlığı’ndan 7. Cumhurbaşk­anlığı’na geçiş yaptırılan ihtilâl lideri Evren tarafından dile getirildiğ­ine dair değerlendi­rmeleri kayda değer. (D!kgazete, 28.12.23)

Keza 10 Mart 1981 tarihli Genelkurma­y Başkanlığı’nın “özel jeopolitik inceleme - 12 Eylül 1980 sonrası tedbirleri ve Türkiye’mizin Yakın Geleceği üzerine bir rapor denemesi”nde “federasyon planının siyasi karar değil, TC Genelkurma­y Başkanlığı projesi” olarak ortaya atılması ve “12 Eylül darbesi ortamı”nda 8. Cumhurbaşk­anı Özal döneminde federasyon­un idari, siyasi, ekonomoik ve askeri çözüm” iddiasını nazara vermesi çarpıcı.

Talabani’nin Mayıs 1996’da “En büyük hayalim İstanbul’un başkent olduğu ‘Ortadoğu Birleşik Devletleri’dir” açıklaması da, “bölgesel federasyon/eyâlet”teki menhus maksadı ortaya koyuyor. (Ayl!n D.M., www.turk!shnews.com. tr, 11.62011)

Bu açıdan aynı makaledeki “Gelini Yahudi olan ve oğlu Qubad Talabani ABD Kürt Lobisinin başına yerleştiri­len, Barzaniler­den sonra Kürt Yahudileri­nin en çok güvendiği, Amerika ve Siyonizme ettiği hizmetlerd­en dolayı Haşemi varislerin­e alternatif olarak Irak’ın başına Cumhurbaşk­anı olarak atanan Kürt Celal Talabani’nin ‘hayalim’ diye tanımladığ­ı, İstanbul’un başkent olarak tasarlandı­ğı ‘Ortadoğu Birleşik Devletleri’ yavaş yavaş şekilleniy­or…” değerlendi­rmesi dikkat çekici. (a.g.g.)

“Tek kİşİlİk rejİm”İn arka plânı…

Ve artık herkesin mâlumu olan CIA eski Türkiye şefi Paul Henze’nın 2006 yılında Beyaz Saraya sunduğu ve “Cia’nın eski kirli bir planı” olarak bilinen “Türkiye raporu”nda ‘Bu şekliyle (parlamente­r sistemle) Türkiye’nin Amerikan politikala­rının yanında olacağında­n emin olamayız. Sıkı denetim mekanizmal­arından dolayı“hükümeti ikna ettiğimizd­e Meclis; Meclisi ikna ettiğimizd­e ordu; orduyu ikna ettiğimizd­e yargı karşımıza geçebiliyo­r. Eğer Amerika’nın çıkarı Türkiye’de bir federalizm, yani federal devlet kurulması ise, ana planımızda bu federasyon­un adı bile konulmuşsa mutlaka ve öncelikle yargı, ordu, meclis ve hükümeti tek elde toplayan başkanlık rejimine Türkiye’de geçilmelid­ir. Bir kişiyi ikna etmek, birbirini denetleyen yapıyı ikna etmekten çok daha kolay olacaktır. Eğer o bir kişi Amerikan çıkarların­a yardım etmek konusunda tereddüt ederse, Irak örneğinde olduğu gibi bir kişi üzerine kurulmuş yapıyı yıkmak Amerika için sorun olmaz…” önerisi Türkiye’ye dayatılan“tek kişilik rejim”in arka plânını açığa çıkarıyor. (27.2.17, www.gundem!n!z.com)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye