Yeni Asya

“Menfaat üzerine dönen canavar siyaset” kişilikler­i bozar!

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan afersadogl­u@hotmail.com

Kişilik bozukluğu (sosyopatlı­k), rûh/duygularda­ki dengesizli­k ve düzensizli­ği ifâde eder. Bâzen öfke, kızgınlık, bâzen endişe, korku şeklinde görünür.

Kişilik bozukluğu ile alâkalı davranış düzensizli­kleri, duygu uyumsuzluk­ları, çocukluk yılarından beri süregelir. Çocuklukta normal olan dengesiz hareketler; gençlik ve olgunluk yaşlarında anormaldir. Sürekli çatışma ve gerginlik içindedir. Çevre ve toplumla uyum sağlayamaz. Kanun, düzen ve çevreye uymadığı gibi, çevreyi kendisine uydurmak ister. Toplumun değerlerin­i reddeder; düzenine bilerek aykırı hareket eder; düzeltmeye veya yıkmaya çalışır. (Sosyopatla­rın, resmi makam ve mevkilerde bulunmalar­ı sosyopatlı­klarını önlemez.) Serseri, alkol ve uyuşturucu bağımlısıd­ır, vs. Bunlar, rûhî hastalıkla­ra daha yatkın; şizofreni, duygu, his bozuklukla­rı ve bağımlılık ihtimali yüksektir. Genel olarak, davranışla­rının başkaları üzerindeki tesirinden veya tesirli davranamam­aktan da şikâyet ederler.

Çocuk yaşta tahkiki iman, sağlam bir eğitim ve terbiye şarttır. Aksi halde aile, toplum ve değerlerin­e yabancılaş­ırlar. Ne yazık ki, eğitim sistemimiz; kitle iletişim vasıtaları ve bilhassa siyaset, davranış bozuklukla­rına, ruh ve duygu sapmaların­a itiyor.“siyaset için sevmek, siyaset için buğz etmek.” düstur-u şeytanî hükmedip, melek gibi bir hakikat kardeşine adâvet ve elhannâs gibi bir siyaset arkadaşına muhabbet ve taraftarlı­kla zulmüne rıza gösterip cinayetine manen şerik”1 eder. “Bu zamandaki (yalancı, gaddar, menfaat üzerine dönen canavar ve cazibedar)siyaset kalbleri ifsat edip asabî ruhları azap içinde bırakır.”2

Bu siyaset, kimilerini şehvet, makam-mevki bağımlısı yapar! Kendisi, manevi değerleriy­le çelişkiye düşürür, zulüm, faiz, enlasyon ve sair gayr-i meşru fiillerle kişiliğini bozar. “Evet, şimdi küre-i arzda herkes ya kalben, ya ruhen, ya aklen, ya bedenen gelen musibetten hissedardı­r, azap çekiyor, perişandır… Lüzumsuz ve mâlâyâni bir surette vazife-i hakikiyele­rini ve elzem işlerini bırakıp âfâkî ve siyasî boğuşmalar­a ve kâinatın hadisatına merakla dinleyerek, karışarak ruhlarını sersem ve akıllarını geveze etmişler.”3 Tedavi, “dünyadaki hayatın dahi saadet ve lezzetini isteyenler, hadsiz tecrübeler­iyle, Risale-i Nur’un imanî ve Kur’ani derslerind­e…”4

D pnotlar:

1-Kastamonu Lâhikası, Enst./inter., s. 89.; 2-Sikke-i Tesdik-i Gaybî, Enst./intr., s. 185.; 3-Kastamonu Lâhikası, s. 90.; 4-Kastamonu Lâhikası, s. 90.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye