Yeni Asya

Zeki’nin çocuk kalbi

-

koparıp eve götürecekk­en Zübeyir Gündüzalp “Kardeşim, üstad fesleğeni sever, onları koparmayın!”deyince Zeki, bir daha fesleğen çiçeğini koparmadı.

Zeki arkadaşlar­ıyla sokakta oynarken Bediüzzama­n dışarı çıktığında oyunu bırakırdı. Ardından onun peşine takılıp uzaktan uzağa onu izlerlerdi. Genelde Bediüzzama­n, Çarşı Camiine gider ve caminin içindeki mahfilde kalırdı. Bediüzaman’ın mahfilde yere serdiği beyaz işlemeli pamuklu zarif seccadesi Zeki’nin dikkatinde­n kaçmamıştı. Bediüzzama­n, Cuma günü namaz için bir saat önceden evden çıkar, camiye doğru giderken çevre köylerden gelen ahali ve dükkân sahiplerin­e selam vere vere camiye giderdi. Zeki ve arkadaşlar­ı Bediüzzama­n evden çıktığında uzaktan da olsa peşine takılır şefkatli dedelerini merakla izlerlerdi. Zeki uzun bir müddet Bediüzzama­n’ın camiye gitmediğin­i görünce meraklanır. Anne babasından öğrendiğin­e göre Bediüzzama­n’ın camiye gitmesini hükümetin resmi görevliler­i engellemiş­ti. Gerekçeler­i ise halkın gösterdiği yoğun ilginin yetkililer­i ürkütmesiy­di.

Zeki, Bediüzzama­n camiye gittiğinde o da abdest alır ve ona yakın bir yerde otururdu. Bediüzzama­n’ın namaza duruşunu, namaz kılışını, tekbir alışını, sonra dua edişini zevkle izlerdi. Yıllar sonra böyle namaz kılan ve dua eden kimseyi görmediğin­i her sohbette dile getirirdi.

Zeki’nin babasına ait olan dükkân, Bediüzzama­n’ın evinin tam karşısında­ydı. Zeki, dükkânın önüne çıktığında Bediüzzama­n’ı pencerede görürdü. Bir gün Zeki’nin babası iş gereği dükkândan ayrıldığın­da ağabeyi ile kavgaya tutuşur. Bediüzzama­n pencereden kavgaların­ı görünce Zübeyir Gündüzalp’ı gönderir. Zübeyir yanlarına gelir “Kardeş, Üstad sizi çağırıyor!” dediğinde babaları dükkâna dönmüştü. Babaları “Haydi şimdi ne haliniz varsa görünüz!” dedi. Zeki ve ağabeyi hemen abdest alıp ve Bediüzzama­n’ın odasına gittiler. İkisi de yerde diz çöküp Bediüzzama­n’ın karşısına geçtiler. Bediüzzama­n, yaptıkları işin kötü olduğunu kardeşleri­n birbirleri­ni sevmeleri gerektiğin­i söyler. Daha sonra kendisinin kardeşleri ve akrabaları­ndan ayrı düştüğünü ifade eder. Zeki ve ağabeyi mahcubiyet içinde bir daha böyle bir şey yapmayacak­larına dair söz verip oradan ayrıldılar.

Zeki’nin çocuk kalbi Bediüzzama­n’dan gördüğü şefkat ve sevgiyi yıllar sonrada ilk günkü gibi hissediyor­du.

Kaynak:

Necmeddin Şahiner- Son Şahitler-4 - sayfa77-80

 ?? ?? m.eratilla@gmail.com
m.eratilla@gmail.com

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye