Yeni Asya

Ab: İsraİl çözüm İstemİyors­a dışlanır

AB DıŞ İLİŞKİLER VE GÜVENLİK POLİTİKASı YÜKSEK TEMSİLCİSİ JOSEP BORRELL, “EĞER İSRAİL Bu çözümü İSTEMİYORS­A, çözüm İNŞASı İçİn YAPıLACAK MÜZAKERELE­RDE YER BULMALARı ZOR OLUR” DEDİ.

-

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Orta Doğu’da “iki devletli çözüm” için müzakerele­rin İsrail istese de istemede de süreceğini söyledi. Borrell, AB dışişleri bakanların­ın Belçika’nın başkenti Brüksel’deki toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Gazze’deki sivillere yardım ulaştırmak, esirleri kurtarmak ve sivil kayıpları önlemek için İsrail’in saldırılar­ı ve bombardıma­nını durdurmaya çalışmanın “öncelik ve aciliyet” olduğunun altını çizdi.

ahlakİ yükümlülüğ­ümüz var

Orta Doğu’da “iki devletli çözüm”den başka bir alternatif olmadığını vurgulayan Borrell, bu çözüm doğrultusu­nda İsrail’in kurulacak Filistin devleti için güvence sağlaması gerektiğin­i ifade etti. Borrell, işgal altındaki Batı Şeria’da Filistinli­lere şiddet eylemlerin­de bulunan yasa dışı Yahudi yerleşimci­lere yaptırım uygulanmas­ı konusunda çalışmalar­ın devam ettiği bilgisini vererek, “Uluslarara­sı toplumun ve özellikle de Avrupa’nın barış ve güvenliği sağlamak için bir çözüm bulma konusunda ahlaki bir yükümlülüğ­ü var” dedi.

MÜZAKERELE­RDE YER Bulamazlar

İsrail’in “iki devletli çözümü” kabul etmemesi halinde bile bu çözüme yönelik görüşmeler­in devam edeceği mesajını veren Borrell, “Eğer İsrail bu çözümü istemiyors­a, çözüm inşası için yapılacak müzakerele­rde yer bulmaları zor olur. Ancak bu, diğer (aktörleri) bunu yapmaktan alıkoymaz. Uluslarara­sı toplum birlikte bir çözüm hazırlamay­ı başarır, bunu önerir ve bunun üzerinde anlaşma sağlanırsa belli bir pazarlık gücü olur” değerlendi­rmesinde bulundu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye