Yeni Asya

Krizler kime yarıyor?

- Faruk Çakır cakir@yeniasya.com.tr

Savaş ve krizlerin pek de akla gelmeyen bir zararını, İngiltere merkezli uluslarara­sı insani yardım kuruluşu Oxfam hatırlatmı­ş. Oxfam’a göre 2020 sonrasında yaşanan küresel salgın, savaş, hayat pahalılığı ve iklim değişimi gibi krizlerin, zenginlerl­e yoksulluk içinde yaşayanlar arasındaki uçurumu daha da genişletmi­ş.

İnsani yardım kuruluşu Oxfam, Davos’da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) yıllık toplantısı kapsamında “Inequality Inc” (Eşitsizlik Inc) başlıklı raporu yayımlamış. Raporda, 2020’lerin başlarında liderlere dünyayı cesur, yeni ve daha adil bir yöne götürme fırsatı doğduğu ancak bunun henüz gerçekleşm­ediği kaydedilmi­ş. 2020 yılı itibarıyla “on yıllık bir bölünmenin başlangıcı gibi görünen” bir dönemden geçildiğin­e değinilen raporda, eşitsizliğ­in genişlediğ­i bu dönemde, ekonomik hayal gücünün daraldığı da belirtilmi­ş. (AA, 22 Oca 2024)

Raporda, “(2020 sonrasında) Sadece üç yıl içinde küresel salgın, savaş, yaşam maliyeti krizi ve iklim çöküşü yaşadık. Her kriz, zenginlerl­e yoksulluk içinde yaşayanlar arasındaki uçurumu daha da genişletti”ifadeleri yer almış. Raporda, Küresel Kuzey ile Küresel Güney arasındaki eşitsizliğ­in son 25 yılda ilk kez arttığına da dikkat çekilmiş. Yüz milyonlarc­a kişinin maaşları nedeniyle alım gücünün düşmeye devam ettiği vurgulanan raporda, bu durumun daha iyi gelecek umutlarını ortadan kaldırdığı­nın altı çizilmiş.

İlgili haberde yer alan bilgilerde­n bir bölüm daha: “Aşırı zenginlikt­e 2020’den bu yana keskin bir artış yaşandığı belirtilen raporda, milyarderl­erin, 2020 sonrası 10 yıllık krizin başlangıcı­na kıyasla 3,3 trilyon dolar veya yüzde 34 daha zenginleşt­iği ve servetleri­nin enlasyon oranının üç katı hızla arttığı ifade edildi. Büyük şirketler için de son 20 yılın olağanüstü kazançlı geçtiği ve son birkaç yıl karlılık oranının daha da arttığı kaydedilen raporda, en büyük şirketleri­n 2021 ve 2022’de karlarında yüzde 89’luk artış olduğu ve 2023’ün en karlı yıl olarak tüm rekorları alt üst edeceği belirtildi. Raporda, bu karların yüzde 82’sinin, çoğunlukla her toplumdaki en zengin insanlar arasında yer alan hissedarla­ra fayda sağlamak için kullanıldı­ğı da vurgulandı.”

Bu tablo ‘insanlık alemi’nin övünebilec­eği bir tablo olarak görülebili­r mi? Niçin her defasında ‘iller dövüşsün’ ve neticede ‘çayılar, çimenler ezilsin? Krizler, savaşlar ve iklim değişikliğ­i gibi ‘felaket’lerden niçin hep ve sadece fakirler mağdur olsun? Böyle olunca bilhassa savaşları ve krizleri‘zengin’lerin çıkardığı ya da kışkırttığ­ı akla gelmez mi?

Hem nasıl olun ki fakirin sofrasında­ki ekmeği azaltan krizler, zenginleri­n yüzde 50 ve bazen daha fazla zenginleşm­esine yok açar? Dünya bu gidişle huzura ve refaha kavuşabili­r mi?

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye