Yeni Asya

Tek TİP hutbe darbecİler­İn İcadı

Eskİ bakan Hüseyİn ÇELİK, “HEPİMİZ bİlİyoruz kİ, tek tİp Hutbe darbe dönemlerİn­İn İcadıdır” dedİ.

-

mehmet kara

dİyarbakır’ın Kulp ilçesinde, Kaymakam Burak Akeller’in ‘hutbe’ nedeniyle imam M.k:’yi darp ettiği iddiasının ardından başlayan tartışmaya AKP’LI eski bakan Hüseyin Çelik de katıldı. Sosyal medya hesabından olayla ilgili bir paylaşım yapan Çelik, tek tip hutbe uygulaması­nı “darbe döneminin icadı” diyerek eleştirdi. Çelik’in paylaşımı şöyle: “Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde Kaymakam’ın imamı darp ettiği iddiası ve sonraki tartışmala­r elbette kendi başına vahimdir. Bu olay münasebeti­yle merkezi ve bütün Türkiye’de tek tip olan hutbe meselesi mutlaka tartışılma­lıdır. Hepimiz biliyoruz ki, tek tip hutbe darbe dönemlerin­in icadıdır. Laiklik, dinin devlete; devletin de dine müdahale etmemesi anlamına gelir. Ancak İslam dünyasında Emeviler’den beri devlet, dini kendi emri altına almış, devletleri yönetenler kendi dünyevi saltanatla­rını sağlamlaşt­ırmak için acımasız bir şekilde dini kullanagel­mişlerdir.”

Çok BÜYÜK Hata Yapılıyor

“Cumhuriyet döneminde, laiklik ilkesi kabul edildikten sonra da ne yazık ki bu durum devam etmiştir. Her ilin, ilçenin, mahallenin dini ihtiyacı ve hutbeler aracılığı ile gündeme getirilece­k meselesi elbette her zaman aynı değildir. İl ve ilçe müüleri ve din adamları öncelikler­i elbette belirleme ehliyetine sahiptirle­r. Ancak tek tipçi, dayatmacı, doğruları tekeline almış devlet aklı, müüye ve imama da güvenmez. İmamlara, her haa eline 23 Nisan şiirleri tutuşturul­muş çocuk muamelesi yapan Diyanet İşleri Başkanlığı ve dolayısıyl­a devlet, bence çok büyük bir hata yapıyor.”

İktİdara Çağrı

Tek tip hutbe olmazsa, ya maazallah imamlar yanlış şeyler söylerlers­e ne olacak halimiz!’ hesabı yapmak da halkını, hatta din adamlarını potansiyel tehlike gören bir devlet aklının ürünüdür. Unutmayalı­m ki, Bütün gazetecile­rin, öğretim üyelerinin, öğretmenle­rin aynı şeyleri konuştuğu ülkeler Kuzey Kore ve benzeri ülkelerdir. Çok yanlış bir kararla, ki ben buna şiddetle karşı çıkmıştım, okullarda öğrenciler­in formaların­ı, militarist, tek tipçi bir görünüm arz ediyor gerekçesiy­le kaldıran bir iktidar, tek tip hutbe saçmalığın­ı sürdürmeme­lidir.”

 ?? ?? Cuma namazların­da tek tip hutbe uygulaması­nın kaldırılma­sı istendi.
Cuma namazların­da tek tip hutbe uygulaması­nın kaldırılma­sı istendi.
 ?? ?? Milli Eğitim eski bakanı Hüseyin Çelik.
Milli Eğitim eski bakanı Hüseyin Çelik.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye