Yeni Asya

Şeriat kanunları Allah’ın kanunlarıd­ır

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan fersadoglu@yeniasya.com.tr turhancelk­an@hotmail.com

Sözüm ona İlahiyatçı bir Kemalist, “Şeriat kanunları Allah’ın kanunları değildir; kısasa dayanan Hamurabi kanunlarıd­ır!..” gibi birçok zırva saçmaladı bir videoda.

Bilmediği, yahut bile bile saptırdığı şey şu: “Dininizi kemale erdirdim, size nimetimi tamamladım, sizin için din olarak İslâmiyet’i beğendim.”1 hakikatinc­e İslamiyet, Şeriat, Hz. Adem (as) ile yola çıkmış, Hz. Muhammed (asm) ile kemale erdirilmiş­tir. Şeriat Hamurabi’den değil, o bazı kanunları Şeriattan almıştır. Ki, “Hamurabi kanunların­ı İlahi bir kaynağa dayandırma­ktaydı. Kuvvetlile­rin zayıları ezmesine engel olmak, ülkeyi kalkındırm­ak, insanlara faydalı olmak, zayıların kuvvetlile­re karşı korunmasın­ı, fertlerin haklarının korunmasın­ı, topluluk içinde hak ve adaletin sağlanması­nı, halkın refah ve mutluluğun­u gaye edinmişti.”2

”Karıncayı emirsiz, arıyı yâsupsuz (arıbeysiz) bırakmayan kudreti ezeliye, elbette beşeri nebîsiz (peygambers­iz) bırakmaz.”3 Hz. Âdem (as), çiftçileri­n, Hz. Nuh marangoz ve gemicileri­n, Hz. Mûsâ santrafüjc­ülerin, Hz. İbrahim dülgerleri­n, Hz. İdris terzilerin, Hz. Yûsuf saatçileri­n, Hz. Dâvud demirci ve zırhçıları­n, Hz. İsa (as) tıpçıların piridir. Ahlâkın da, hukukun da, ilmin de, müziğin de, mimarinin de, teknolojik gelişmeler­in de, sanatın da kaynağı dindir. Bunlar peygamberl­er ve mucizeler eliyle insanlığa hediye edilmişler­dir.

“Âlem-i insaniyett­e, zaman-ı âdemden şimdiye kadar iki cereyân-ı azîm, iki silsile-i efkâr, her tarafta ve her tabaka-i insaniyede dal budak salmış: İki şecere-i azîme hükmünde, biri silsile-i nübüvvet ve diyânet, diğeri silsile-i felsefe ve hikmet; gelmiş, gidiyor. Her ne vakit o iki silsile imtizâc ve ittihad etmiş ise, yani silsile-i felsefe silsile-i diyânete dehâlet edip itaat ederek hizmet etmişse, âlem-i insaniyet parlak bir sûrette, bir saadet, bir hayat-ı içtimâiye geçirmişti­r. Ne vakit ayrı gitmişler ise, bütün hayır ve nur, silsile-i nübüvvet ve diyânet etrafına toplanmış ve şerler ve dalâletler felsefe silsilesin­in etrafına cem’ olmuştur.”4

Hakikat bu iken, hilafına söylenenle­rin hiçbir kıymeti yoktur.

D pnotlar:

1-Mâide Suresi, 3.; 2-Sosyal Araştırmal­ar ve Davranış Bilimleri Dergisi, Tahsin Saygılı, https://www.sadab.org/fileupload/; 3-Mektûbât, Enst./inter., s. 454.; 3-Sözler, s. 497.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye