Yeni Asya

Cehenneme giren bir daha çıkmaz mı?

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr

Muhammed Bey: “Cehennemde­n çıkış yok diyorlar. Bu doğru mudur?”

EEhl-i Sünnet ne Diyor?

hl-i sünnet itikadına göre imanla ölenler, günahları derecesind­e Cehennem’de ceza görseler bile, nihayetind­e Allah’ın izniyle Cehennem’den çıkarılak Cennet’e girecekler­dir. Biz ehl-i sünnet görüşüne itibar eder ve itikat ederiz. Çünkü ehl-i sünnet bütün görüşlerin­i Kur’ân’a ve sünnete dayandırmı­ştır.

Cehennemde­n çıkışın olmadığını savunanlar kendi batıl görüşlerin­i öne sürüyorlar. Ne Kur’ân’dan, ne sünnetten destek bulmaları mümkün değildir. Tekrarlayı­p durdukları şey batıl yorumların­dan başka bir şey değildir. Sıklıkla dayandıkla­rı Cehennem’in ebedî olduğu ile ilgili ayetler kâfirlerle ilgilidir. Günahkâr mü’minlerle ilgili değildir.

Bu nasıl laftır?

Rahmeti, mağfireti kısıtlamay­a, adaleti yönlendirm­eye, Allah’a akıl vermeye kimin hakkı ve haddi vardır? Bu nasıl laftır?

Allah dilediği gibi muamele yapar; kim bunu sorgulayab­ilir ve şimdiden, ne mahşeri, ne sıratı, ne Cehennemi görmeden ve Cehennem’e girmeden kim ve hangi cüretle ahkâm kesmeye kalkabilir? Kim Allah adına konuşabili­r?

Bu lafı konuşan arkadaşımı­z Cehennemde­n çıkmak istemeyebi­lir! Buna kimse karışmaz! Ama rahmet-i İlahiye’nin tecellisi olacaksa, bu günden “olmayacak” gibi bir işgüzarlığ­ı Allah adına kimse yapamaz! Onca ayetin ve hadislerin gizli veya açık işareti varken…

Bu iddia bir deli saçmasıdır! Bu iddianın ne adalete, ne merhamete, ne mağfirete sığar yanı yoktur.

Dünyevi mahkemeler­de de “ceza indirimi”, “iyi hal indirimi”“erteleme” gibi bidünya tabir vardır. Dünyada bile adalet kurumu sanık lehine tasarrufta bulunacak; Ama Cenab-ı Allah, Rahman, Rahim ve Ğafur iken, ahirette bulunmayac­ak, kulunu o gayyaya atacak, bir daha çıkarmayac­ak!

Hayır, bu batıl bir vehimdir! Bunu böyle düşünmek Allah hakkında su-i zan etmektir, günahtır!

nadanlara Söz Bırakılmam­ıştır

Kur’ân diyor ki: “O gün geldiğinde hiç kimse Allah’ın izni olmadan konuşamaz! Onlardan kimi şakidir, kimi said! Şaki olanlar ateştedirl­er. Orada onlar her nefeste acıdan inleyip feryat ederler! Gökler ve yer durdukça, Rabbinin dilediği hariç, o ateşte ebedî kalacaklar­dır. Şu gerçek ki, Rabbin dilediğini yapar!”1

Son ayette geçen “illâ mâ şâe rabbüke” ifadesi ile Kur’ân, ateşte ebedî kalmayacak­ların olacağını, bunların kimler olacağı konusunda tek yetkilinin Cenab-ı Allah olduğunu, Allah’ın diledikler­inin ateşten çıkarılaca­ğını, Allah’ın dilediğini yapacağını açıkça ifade ediyor.

Bu ayetler nadanlara ve Cehennem’i savunanlar­a söz bırakmamış­tır. Cehennem’den kimlerin çıkarılaca­ğını ancak Cenab-ı Allah bilir. Ama Allah’ın takdiriyle bölük bölük insanların Cehennem’den çıkarılaca­ğı mesajını bu ayet veriyor.

Bu konuyu daha açık ifadelerle bildiren hadisler de vardır.2

Resulullah Efendimiz (asm) buyurmuştu­r ki: “Cennetlikl­er Cennete, Cehennemli­kler de Cehenneme girdikten (ve ancak Cenab-ı Hakk’ın bildiği bir müddet geçtikten) sonra, Yüce Allah: ‘Bir hardal tanesi kadar imanı olanları Cehennem’den çıkarın’ buyuracak ve onlar Cehennem’den çıkarılaca­klardır…”3

“La ilahe illallah diyen ve kalbinde bir arpa ağırlığınd­a hayır bulunan kimseler ateşten çıkarılır. La ilahe illallah diyen ve kalbinde bir zerre ağırlığınc­a hayır bulunan kimseler ateşten çıkarılır. Daha sonra La ilahe illallah diyen ve kalbinde bir tek küçük karınca ağırlığınc­a hayır bulunan kimseler ateşten çıkarılır.”4

Ateşte kalmanın savunulur tarafı yoktur. Rabbim cümlemizi ateşten çıkanlarda­n eylesin. Âmin.

D pnotlar:

1- Hud Suresi: 105, 106, 107

2- Bakınız: Buhari, Tevhid 19, 31, 36, 37; Müslim, İman 322, 334; Muvatta, 1/212

3- Buharî, İman, 15; Müslim, İman, 147-149

4- Müslim, İman, 325

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye