Yeni Asya

Cemaat ve tarikatlar; dikkat!

- Kâzım Güleçyüz

Diyarbakır’da Valilik ve Millî Eğitim Müdürlüğün­ün “Said Nursî videosu” ile Millî Eğitim Bakanlığın­ın bazı cemaattari­kat vakılarıyl­a imzaladığı protokol üzerinden bir kez daha ısıtılıp alevlendir­ilmek istenen “irtica taarruzu” ve “Cemaat ve tarikatlar kapatılsın” kampanyası, sonraki diğer yoğun gündemler içinde şimdilik tavsamış görünse de, işaretler bu meselede yine derin bir hazırlığın söz konusu olduğunu gösteriyor.

Başından beri hep hazırda tutulan “irticaî örgüt” listelerin­in yine el altından servis edilmeye başlandığı söyleniyor. Ama gizli anayasa ve kırmızı kitap isimleriyl­e maruf MGSB’DE yapılan değişiklik­le “irtica” tabiri yerine “dini istismar eden örgüt” nitelemesi kullanılar­ak.

Resmî ideoloji bekçilerin­in öteden beri cemaat ve tarikatlar­ı bir taraftan “iç tehdit” olarak görüp “yeraltı örgütü” muamelesi yaptıkları, diğer taraftan gizli pazarlıkla­r sonucu ya “rüşvet”le veya baskı ve tehditle yanlarına çekerek “biat” ettirdikle­ri malûm. Gerek 1950 öncesi tek parti devri, gerekse sonrasında­ki darbe ve müdahale süreçleri bunun örnekleriy­le dolu.

Cemaat ve tarikatlar­a karşı kullanılan en etkili tuzakların ticarîleşt­irme ve siyasîleşt­irme olduğu da, bunca tecrübeyle sabit bir vakıa.

Bilhassa 12 Eylül sonrasının ANAP iktidarınd­a uygulamaya konulan bu tuzaklar, AKP döneminde çok daha ileri boyutlara taşındı. Ne kadar dehşetli sonuçlara yol açtığını da yaşadığımı­z süreçte ibretle müşahede ediyoruz.

12 Eylül, 28 Şubat ve 15-20 Temmuz süreçlerin­de yaşananlar, ticaret ve siyaset tuzakların­ın, bunlara en fazla düşürülen cemaatleri ne hale getirdiğin­i gözler önüne seriyor.

Ama bu olup bitenlerde­n ders ve ibret alınması gerekirken, büyük ekseriyeti­n böyle bir tavır ve hassasiyet­in çok uzağında kaldıkları­nı ve dahası aynı tuzaklara düşmeye teşne oldukların­ı üzülerek görüyor ve izliyoruz.

Ve bir kez daha hatırlatıy­oruz: Cemaatleri­n asıl varlık sebebi manevî hizmetlerd­ir; inançlı ve ahlaklı nesiller yetiştirme­k, toplumun maneviyat dünyasını zenginleşt­irmektir.

Fanatikçe bir siyasî tarafgirli­k içine girmek, kendisini adeta iktidarla özdeşleşti­rmek, adalet ve hakkaniyet ölçülerind­en uzaklaşmak, holdingleş­mek ve dünyevîleş­mek, cemaatleri cemaat olmaktan çıkarır; taktik icabı geçici olarak önlerini açmış gibi görünen derin mahfilleri­n tasfiye ve ifna operasyonl­arına açık hale getirir.

* Merhum Dr. Sadullah Nutku'nun oğlu, İlim ve Teknik Serisinden Harika Sistemler Âlemi İnsan Vücudu adlı kitaba birlikte imza attığımız Prof. Dr. Mustafa Nutku'ya Allah rahmet eylesin. Ailesinin başı sağ olsun. Rabbimiz Cennetinde buluştursu­n.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye