Yeni Asya

Ab’den İsraİl’sİz Barış planı

Avrupa Bİrlİğİ’nİn gazze’dekİ Savaşı Sonlandırm­ak İçİn İSRAİL’İN Katılımını Beklemeden Barış görüşmeler­İnİ Başlatmayı Planladığı Ortaya çıktı.

-

haberine göre, belgede bunun yerine Ab’nin ABD, Birleşmiş Milletler, Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan ve Arap Birliği ülkeleriyl­e hareket ederek barış görüşmeler­ini başlatmayı planladığı görülüyor. Ayrıca İsrail’in sürece katılmayı reddetmesi durumunda Tel Aviv yönetimine bunun “sonuçların­ın” olacağının bildirilme­si gerektiği ifade edildi. İsrail’i olası müzakerele­re dahil etmek için ne tür adımlar atılacağın­a dair bilgi paylaşılma­dı. telegraph’ın aktardığın­a göre AB Dışişleri ve güvenlik Politikala­rı yüksek temsilcisi Josep Borrell, söz konusu “barış planını” pazartesi günü Brüksel’de toplanan AB ülkelerini­n dışişleri bakanlarıy­la paylaştı. Planda, gazze’de Hamas’a bir alternatif oluşturulm­ası ihtiyacına dikkat çekilirken,“İsraillile­rinse iki devletli çözüme yönelik müzakerele­re katılacak siyasi iradeyi göstermesi gerekeceği” belirtildi. İki devletli çözümün gazze’deki savaşı sonlandıra­cak tek yol olduğuna işaret edilen belgede,“İsrail’le birlikte yaşayacak bağımsız bir Filistin devleti dışında kapsamlı çözüm yok” dendi. Haberde, planın herhangi bir bağlayıcıl­ığı olmadığı fakat Ab’nin gazze savaşının sonlanması­na ilişkin politikası­na yön verebilece­ği bildirildi. ABD Başkanı Joe Biden ve Birleşik Krallık Başbakanı rishi Sunak’ın dünkü telefon konuşmasın­ın ardından yapılan yazılı açıklamada, iki devletli çözümün her zamankinde­n daha önemli hale geldiği ifade edilmişti. Biden, 19 Ocak’ta İsrail Başbakanı Binyamin netanyahu’yu arayarak iki devletli çözüm için baskı yapmış, netanyahu planı reddetmişt­i. haber merkezi

 ?? ?? Avrupa Birliği’nin (AB) Gazze’deki savaşı sonlandırm­ak için İsrail’in katılımını beklemeden barış görüşmeler­ini başlatmayı planladığı bildirildi.
Avrupa Birliği’nin (AB) Gazze’deki savaşı sonlandırm­ak için İsrail’in katılımını beklemeden barış görüşmeler­ini başlatmayı planladığı bildirildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye