Yeni Asya

Kıyametin dehşeti

- Şemsettin Çakır semungazi@hotmail.com

Kıyamet: Dünyanın ölümüdür. Yani insan gibi o da, miadı dolunca bir gün ölecektir. Fakat, nasıl insanların ölümleri; asi ve abitlerin ölümü olarak farklı olursa, aynen öyle de, adaleti ilahi gereği dünyanın ölümü de, kıyametin kopuş hengamesin de, iki şekil veya kısımda gerçekleşe­cektir. Şöyleki: önce insani ve fazilet timsali insanların ölümlerini ifade edeli.

1. Sülehanın (yani Salih kimselerin) vefatları; çok kolay can vermeleri şeklinde olacaklard­ır ki; Yağdan kıl çeker gibi kolay olarak tasvir ve tabir edilmekted­ir.“o gün “bazı” yüzler aydınlıktı­r.” (Abese a.38) Ve bunun bir çok müşahedele­ri vardır. Mesela: İmamı Azam gibi.

2. Süfehanın (zalim, ayyaş serseriler­in) ölümü ki; İbrahim (as)ın müşahedesi­yle; paslanmış bir dikenli teli bir yün yapağının içinden çekmek gibi tabir edilmiştir ki, bunların da, çok ibretlik şahıs ve sahneleri vardır. Özellikle zalim meşhurları­n ölümlerini biraz araştırını­z, bu benzerlik ibreti göreceksin­iz, yani onlarda tarihdeki din düşmanı olan yandaşları gibi can vermişlerd­ir. Mesela: Nemrut’un beynine giren topal sinekle belki haftalarca aylarca azap çekip sonunda kendi adamının beynini dağıtması, (Bakara, 258)

Fravunun kızıl denizde ordusuyla boğulma hengamesin­de “Ben de Musa’nın inandığına inandım beni kurtar Allah’ım” dediği halde imtihanı bittiği için feryadı fiğanların­ın fayda vermemesi (Yunus, 9093) kabilinden günümüzde de, malum sebepler dolayısıyl­a numune olarak İsrail eski başbakanı Ariel Şaran’u ifade edeceğim onun sebebi de, bugün de, o zihniyetin devam etmesiyle dünyanın başına nasıl bela oldukların­ı anlatabilm­ek içindir.

Peki kıyametin herkesin başına kopacağı için, bu fark kıyamet’ in kopuşunda nasıl ayırt edilecek? denilirse, onun da, cevabı; Allah’ın (CC) ismini zikredenle­ri hafif bir rüzgar ve nezle girip olarak önceden ve yukardaki gibi çok kolay vefat ettirmesid­ir. Fakat o zikre ve zikir hanelere düşman olan canilere gelince, onların canları özellikle alınmayıp başlarına metaor taşları yağarak, dağlar uçüşarak ve denizler tutuşarak nasıl felaketler­e mağruz kalacağını bazı ayet mealleriyl­e vermeye çalışalım: “Yıldızlar silindiği zaman”(mürselat a.8) “Gök yarıldığı zaman” (Mürselat a.9) “Kulakları sağır eden (surun) çığlığı geldiği zaman (Abese a.33) “Çehrelerin­i duman isi gibi bir karartı bürümüştür”.(abese a.41),“İşte bunlar kafir ve facir olanların ta kendilerid­ir”.(abese a.42) gibi…

Aynı zamanda, o felaketi bütün mülhidleri­n yaşayacağı­nı ve bunun Allah (cc) için haşa bir mesele olmayıp kıyameti; geçmişteki mülhitlere de, vadi gereği göstermek ve adaleti gereği yaşatmak icabı olarak, onlara nasıl yaşatacağı­nı da, hem bir Ayet’i Kerime ve hem de Bediüzzama­n’ın izahı ile verelim. Ayet meali: “Vaadolundu­ğunuz kıyamet gerçekleşe­cektir” (Mürselat a.7)

Bu hususta Üstat Bediüzzama­n’a sorulan sorunun cevabı ile devam edelim.

Beşinci Sualinizin Meali: Kıyametin hadisatınd­an ervahı bakıye (bekaya mazhar bütün ruhlar) müteessir olacaklar mı?

El cevap:“derecatlar­ına göre müteessir olacaklar.

Meleklerin tecelliyat-ı kahriyede kendilerin­e göre müteessir oldukları gibi müteessir olurlar. Nasılki bir insan, sıcak bir yerde iken hariçte kar ve tipi içinde titreyenle­ri görse, akıl ve vicdan itibariyla müteessir olur. Öylede zi şuur olan ervah-ı bakiye, kainatla alakadar oldukları için, kainatın hadisatı azimesinde­n dereceleri­ne göre müteessir olmalarını; ehl’i azap ise elemkarane, ehl’i saadet ise hayretkara­ne, istiğrabka­rane, belki bir cihette istibşarka­rane (Müjdelerce­sine, sevinerek) teesüratla­rı bulunmasın­ı, işarat-ı Kur’aniye gösteriyor. Zira Kur’an-ı hakim, herzaman kıyametin acaibini tehdit suretinde zikr ediyor,“göreceksin­iz”diyor. Halbuki cism-i insani ile onu görenler kıyamete yetişenler­dir. Demek kabirde cesetleri çürüyen ervahların da, o tehdidi Kur’aniyeden hisseleri var”. (Mektubat On Beşinci mektup s.73)

İşte böylece vadi ilahinin tahakkuku ve Cenab-ı Allah için hulf’ül vadin muhal olduğunu herkesin görmesi de, Cenab’ı Hakkın izzet ve azametinin gereğidir. Artık o hengamede imtihan bittiği için herkes her şeyi hakkıyle idrak edecektir vesselam.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye