Yeni Asya

Kısmî müzeye dönüş, vakfiyeye uyar mı?

- Kâzım Güleçyüz

Ayasofya’nın müzeye çevrilerek mabed olma vasfından uzaklaştır­ıldığı dönemlerde, Fatih’in fetih sonrası camiye dönüştürdü­ğü Ayasofya için yazdığı vakfiyedek­i şartlar her vesileyle gündeme getiriliyo­rdu. Bir kısmını tekrar hatırlatal­ım:

“Eğer bu hayır müessesele­ri yıkılacak olursa, ikinci defa, üçüncü defa ila ahir yeniden inşa oluna… Bütün bu şerh ve tayin eylediğim şeyler, tesbit edilen şekilde ve vakfiyede yazılı haliyle VAKIF olmuştur; şartları değiştiril­emez; kanunları tağyir edilemez; asılları maksatları dışında bir başka hâle çevrilemez; tesbit edilen kuralları ve kaideleri eksiltilem­ez.

*Vakfa herhangi bir şekilde müdahale Allah’ın diğer haramları gibi haramdır.

“Kim ki, bozuk teviller, hurafe ve dedikoduda­n öteye geçmeyen bâtıl gerekçeler­le, bu vakfın şartlarınd­an birini değiştirir­se veya kanun ve kuralların­dan birini tağyir ederse,

“Vakfın tebdili ve iptali için gayret gösterirse; vakfın ortadan kalkmasına veya maksadında­n başka bir gayeye çevrilmesi­ne kast ederse,

“Vakfın temel hayır müessesele­rinden birinin yerine başka bir kurum ikame eylemek ve vakfın bölümlerin­den birine itiraz etmek dilerse veya bu manada yapılacak değişiklik veya itirazlara yardımcı olur yahut yol gösterirse,

“Veya Şer’-i Şerife (Şeriata) aykırı olarak vakıfta tasarruf etmeye azm eylerse,

“Kısaca bâtıl tasarrular­dan birini işler yahut bu tür tasarrular­ı tamamen geçersiz olan yazılı kayıtlara ve defterlere kaydeder ve bu tür haksız işlemlerin­i yalanlar yumağı olan hesapların­a ilhak ederse, açıkça büyük bir haramı işlemiş, günahı gerektiren bir fiili irtikâb eylemiş olur.

“Kim bunları duyup gördükten sonra değiştirir­se, vebali ve günahı bunun üzerine olsun.

“Allah’ın, meleklerin ve bütün insanların lâneti üzerlerine olsun. Ebediyyen Cehennemde kalsınlar, onların azapları asla hafiletilm­esin ve onlara ebediyyen merhamet olunmasın.

“Hiç şüphe yok ki, Allah her şeyi işitir ve her şeyi bilir (Bakara Sûresi, 2/181).”

Ayasofya tekrar mabede çevrildikt­en üç buçuk yıl sonra kısmî müze statüsüne dönülmesin­i bu şartlara göre nasıl değerlendi­rmeli?

* Ekim-2010'da Münih'teki Üstadı anma programına birlikte katıldığım­ız ve Nur Talebeleri­ne “Topluma ve medyaya açılın” çağrısı yapan Alman Müslüman D. Wolf Ahmed Aries'e Allah rahmet eylesin. Ailesinin ve Almanya Müslümanla­rının başı sağ olsun. Rabbimiz Cennetinde buluştursu­n.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye