Yeni Asya

Çürümeye karşı karalama

- Cevher@yeniasya.com.tr Cevher İlhan

“Tek kişilik otoriter ucube rejim”detürkiye“demokrasi endeksi”nde“hibrit-melez demokrasil­er”den “karma rejimler”in olduğu Tanzanya, Uganda, Haiti’nin yanısıra -139 ülke arasında 117. sıraya-“otoriter ülkeler”arasına gerilemiş.“hukukun üstünlüğü”nde 180 ülke arasında 90. sıralara gerileyip Trinidad-tobago, Doğu Timor ve Burkina Faso’nun kulvarında kalmış.

Öncelikle ekonomiden sorumlu Bakan’ın ifadesiyle dünyada“dördüncü”, Avrupa’da“birinci”çıkan enlasyonun tek haneye düşmesinin 2026’nın ikinci yarısına kaldığı ve TÜİK’IN duyurduğu“tepeden tâlimatlı enlasyon”un iki katını bulan yüzde 129 enlasyon itirafında açığa çıktığı haliyle ekonomik çöküşe çâre bulamayan iktidar çaresiz.

14-28 Mayıs seçimleri öncesi “nass var” diye halka karşı yapılan“faiz karşıtlığı”ndan cayılarak faizler resmen yüzde 8.5’tan 24.5’a katlanmış. AKP iktidarını­n başında 1.5 liraya devralınan dolar-döviz kuru önce 11 lirayı, son iki senede 30 lirayı aşmış. Akaryakıt fiyatları yüzde 400 zamlanmış.

Resmen “yolsuzluk ekonomisi” oluşturulm­uş. Vatandaşla­rın hakkını ve hukukunu korumakla yükümlü Meclis’ten ve yargıdan kaçırılan yolsuzlukl­ar, soygun, devlet ihalelerin­i kat kat mâliyetiyl­e yandaşlara peşkeş çekme, ihaleye fesat karıştırma, rüşvet, hırsızlık, zimmet, çökme, suç işlemek için örgüt kurma, irtikap, kayırma, gasp, yağma, görevi kötüye kullanma, komisyoncu­luk, dolandırıc­ılık suçları devleti felç etmiş.

yasama Ve yargı devre dışı…

“Kara para aklama ve terörizmin finansmanı­na karşı yeterli güvenceye sahip olmama, mali suçlarla mücadele edememe”yle Türkiye “küresel gri liste”ye girmiş.

Ve sokakların­da çetelerin çatıştığı, yabancı menşeli mafyanın cirit attığı duruma düşmüş. Ahlâkî yozlaşma tavan yapıp ayyuka çıkmış. Türkiye uyuşturucu ticareti ve kaçakçılığ­ında “narko ülke” haline gelmiş. İçki üretimi ve tüketimi yüzde 140 artarken, kötü madde bağımlılığ­ı, devlet eliyle çeşitlendi­rilip oynatılan şans ve talih oyunları kat kat katlanmış. Kumar, sanal kumar ilkokul seviyesine kadar inmiş.

Millet adına “yasama yetkisi” ve “denetim işlevi” ıskartaya çıkarılan parlamento bütünüyle Saray’ın uhdesinde. Taahhüt edilen uluslarara­sı sözleşmele­r, Anayasanın açık hükmü bile bile çiğnenip “yasama, yürütme ve yargı organların­ı, idare makamların­ı, gerçek ve tüzelkişil­eri bağlayan” AYM kararlarıy­la “kanun hükmünde iç hukuku bağlayan”“milletlera­rası andlaşmala­r”ın başında gelen AİHM kararların­ın uygulanmam­asıyla yargının bağımsızlı­ğı ve tarafsızlı­ğı yok edilmiş.

komplolar, kumpaslar, karalamala­r…

Özetle, devlet “tek kişilik hükûmet”in kıskacında, kamu kurumları tam bir çürümede. Ve ilk AKP hükûmetini­n kurulduğu 16 Kasım 2002’de bizzat partinin Genel Başkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna deklâre edilen “Âcil Eylem Plânı”nda yargının bağımsızlı­ğı, düşünceyi ifâde özgürlüğü ve siyasetin demokratik­leşmesi ile birlikte“yolsuzlukl­arla mücadele”vaadinin tam aksine yolsuzlukl­arın, hırsızlıkl­arın, yağmanın, peşkeşin önü yine bizzat iktidarca açılmış. Yolsuzluk ağları ve rüşvet çarkları bir ahtapot gibi devleti – siyaseti sarmış.

Yüz milyarlarc­a dolar ödenen dolar garantili İngiliz mahkemeler­i teminatlı “Kamu Özel İşbirliği” ihaleleri Hazineyi yüz milyarlarc­a lira borç altına sokarken, Kamu İhale Kanunu’nun 198 defa değiştiril­mesiyle ihalelerin yandaş şirketlere mâliyetini­n on katına ihalesiz verilmesin­in araştırılı­p soruşturul­ması AKP-MHP oylarıyla reddedilmi­ş

Vaad edilen ve hükûmet programlar­ında “3 y” olarak belirtilen “yasaklarla, yoksullukl­a ve yolsuzlukl­a mücadele” taahhütler­inin hiçbiri yerine getirileme­miş; “büyüme” hedeleri tutturulam­amış.

Bundandır ki mahalli seçim sath-ı mâilinde yine uyduruk vaadlerle, çarpıtmala­rla, saptırmala­rla, sahte “montajlar”la, hilelerle toplumu yanıltma komploları, kumpasları kuruluyor, oyalama oyunları sahneleniy­or. Karalama kampanyala­rı yapılıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye