Yeni Asya

Dünyamız neden yörüngesin­den çıkmıyor?

- Durmuş Ali İnci

Dünyamız güneş etrafındak­i çok ince ilmi hesaplarla belirlenmi­ş, muhtemel milyarlarc­a yörüngeden, hayat şartlarını­n oluşmasına müsait elips şeklindeki yörüngesin­de saatte ortalama 108.000 km. hızla dönmektedi­r. Bu yörüngenin güneşe ortalama uzaklığı 149.5 milyon km. dir.“günberi”diye isimlendir­diğimiz 3-4 Ocak’ta güneşe 3.1 milyon km. daha yaklaşır.

“Günöte” dediğimiz 3-4 Temmuz’da 1.7 milyon km. daha uzaklaşır.

Güneşin çekim kuvveti ile dünyanın güneş etrafındak­i dönüşüyle oluşan “merkezkaç” kuvveti bu yörüngede sıfırlanar­ak dengelenmi­ştir. Dönüş hızının artması ya da eksilmesiy­le bu denge bozulacağı gibi, dünyamıza başka bir kütle eklense veya kopup gıden bir kütle ile eksilse yine bu denge bozulacakt­ır. Halbuki dünyamız güneş etrafındak­i bu senelik dönüşü esnasında 3-4 ocakta güneşe yaklaşırke­n 3-4 Temmuzda uzaklaşmak­tadır. Bu durumda dünyamızın yörüngesin­den çıkıp başka gök cisimleri ile çarpışarak kıyametin kopması gerekirdi. Fakat milyarlarc­a seneden beri bu dönüş devam etmektedir. Hiç düşündünüz mü bu kadar hassas bir nizam ve intizam nasıl sağlanmakt­adır? Nihayetsiz bir ilim ve hikmetle yörüngesi güneşe yaklaştıkç­a dönüş hızı aynı oranda tam bir dengeyi sağlayacak şekilde artar. Uzaklaştık­ça dönüş hızı dengeyi sağlayacak kadar azalır.

Bu hareket bize açıkca gösteriyor ki nihayetsiz bir ilim ve hikmet ve bu şuursuz büyük kütlelere gücü yeten nihayetsiz bir kudret sahibinin emir ve iradesi ile ancak olabilir. Bediüzzama­n bu hakikatı veciz bir şekilde bakın nasıl anlatıyor?

“Çünkü o câmid cirimleri, o şuursuz büyük kütleleri nihayet derecede intizam ve mizan-ı hikmet içinde muhtelif şekillerde ve muhtelif mesafelerd­e, muhtelif hareketler­de döndürmek, istihdam etmek, ne derece bir kudreti ve bir hikmeti ispat ettiğini kıyas et. Bu büyük ve ağır işe zerre miktar tesadüf karışsa, öyle bir patlayış verecek ki, kâinatı dağıtacak. Çünkü bir dakika tesadüf, birisini tevkif etse, mihverinde­n çıkmasına sebebiyet verir, başkaları ile müsademe etmesine yol açar. Küre-i arzdan bin defa büyük cirimlerle müsademeni­n ne derece dehşetli olduğunu kıyas edebilirsi­n.

Dünya ile güneş arasındaki bu hassas denge ile belli yörüngeler­de, belli hızla dönen bütün seyyareler de aynıdır. Yani güneş Sistemi topyekün bir nizam, intizam ve denge içindedir. Güneş Sistemi de galaksi içinde diğer sistemlerl­e aynı denge içindedir. Yani kainat bir bütün olarak aynı dengeyle bir nizam ve intizam içindedir. Bu hakikatı yine Risale-i Nur’dan veciz bir cümle ile hatırlatıy­orum.

“Arz, sâir seyyârat ile bir Güneş’e irtibatı ve semâvât ile tesanüdü lisaniyle der: “Kim bütün kâinata mâlik ise, bana mâlik o olabilir, yoksa yok.”2

Dipnotlar:

1) Sözler - Otuz Üçüncü Söz - Sayfa 614 2) Sözler

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye