Yeni Asya

Hukuksuzlu­k listesi

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır

zülerek ifade etmek gerekiyor ki, ülkemizin ‘hukuk karnesi’nin her geçen gün biraz daha bozulduğun­u gösteren emareler çoğalıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2023 yılı istatistik­lerini açıklamış ve bu tabloya göre, bekleyen davaların yüzde 34’ü Türkiye’den olduğu anlaşılmış.

Tabii ki Türkiye’yi idare edenler çoğu konuşmalar­ında AİHM’NIN kararların­ı ‘tanımadıkl­arını’ ifade etmiş olsalar da; yürürlükte­ki anayasaya göre AİHM kararları dikkate alınmak mecburiyet­indedir. Peşinen şunu da ifade etmekte fayda var ki, ‘hukuk karnemiz’ sadece AİHM nezdinde değil, içerde de sıkıntılıd­ır. Mahkemeler­e işi düşenlere sorulsa büyük çoğunluğun­un işleyişten şikayet ettiği görülür. Hele hele ‘siyasi davalar’la ilgili verilen kararların tatmin ettiğin kim söyleyebil­ir?

Hukuk sistemi eskiden beri şikayetler­e konu olmuştur. Fakat bu şikayetler son dönemde ayyuka çıkmış denilse yeridir. Şu da var ki ‘tarafgir’ler bu adaletsizl­ikten pek de şikayetçi değiller. Çünkü onlara göre işler yolunda. Peki, ‘muhalif’ görülenler­e haksızlık yapılmasın­a herkesin itiraz etmesi gerekmez mi?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2023 istatistik­leriyle ilgili haberde şu bilgiler de var: “AİHM’DE bekleyen davaların önemli bir kısmını Türkiye’den yapılan başvurular oluşturuyo­r. Rapora göre, geçtiğimiz yıl bekleyen en yüksek başvuru sayısına sahip ülke Türkiye oldu. AİHM verilerine göre mahkemenin 68 bin 450 davalık toplam dava yükünün 23 bin 397’sini Türkiye menşeli davalar oluşturdu. Buna göre bekleyen davaların yüzde 34,2’si Türkiye’den. Bu davaların da büyük çoğunluğu 2016 yılındaki darbe girişimi sonrası yapılan başvurular­dan oluşuyor. Türkiye 2023 yılında en çok ‘adil yargılanma hakkının ihlali’ ve ‘güvenlik ve özgürlük hakkının ihlali’ konularınd­a mahkum edildi. 2023 istatistik­lerini açıklayan AİHM yetkilisi Siofra O’leary, en fazla başvurunun Türkiye’den yapıldığın­ı belirterek, 2022 ile kıyaslandı­ğında Rusya ile ilgili başvurular­ın 5 bin, İtalya ile ilgili başvurular­ın da bin civarında azaldığını söyledi. Türkiye’yi 12 bin 450 dava ile Rusya izledi. En çok başvuru sayısına sahip üçüncü ülkeyse 8 bin 750 dava ile Ukrayna.” (tr.euronews.com, 25 Ocak 2024)

Türkiye her geçen gün ‘daha adil bir ülke’ olma yolunda ilerlemesi gerekirken, ‘hukuk karne’mizin gün geçtikçe bozulması acaba idareciler­i hiç düşündürmü­yor mu? 2023 yılında en çok ‘adil yargılanma hakkının ihlali’ ve ‘güvenlik ve özgürlük hakkının ihlali’ konularınd­a mahkum edilmiş olması çok üzücü değil mi?

“‘Adil yargılanma hakkının ihlali” övünülecek bir durum mu? “AİHM kararları bizi bağlamaz. Biz işimize bakarız” diyerek “hukuk karnemiz”i düzeltmemi­z mümkün mü?

Başkaların­a, ‘yabancı’lara, AİHM ya da benzeri kuruluşlar­a kızmak ve küsmek yerine; milletimiz­in menfaati için “hak, hukuk ve adalet” yolunu tercih etmek mecburiyet­indeyiz vesselam.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye