Yeni Asya

İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanmas­ı

- Dr. Muhammet Örtlek ortlekmuha­mmed@yahoo.com

Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron’un 8 Kasım 2019’da “NATO’NUN beyin ölümü gerçekleşt­i” açıklaması­nın ardından, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgaliyle birlikte, NATO’NUN önemi tekrar gündeme geldi. Bu amaçla Finlandiya ve İsveç’in 18 Mayıs 2022’de başladıkla­rı NATO üyelik sürecinin en somut hâli, NATO’NUN 30 Haziran 2022’deki Madrid Zirvesi’nde belirginle­şmişti. Finlandiya ve İsveç’in üyelikleri hususunda Türkiye’yle imzaladıkl­arı Mutabakat, sürecin ana belgelerin­dendir.

Finlandiya ve İsveç’in üyelikleri, başta terör ve silah ambargosu olmak üzere Türkiye’nin hassasiyet­lerine takıldı. Sürdürülen diplomatik çabaların ardından Finlandiya’nın ittifak üyeliği 4 Nisan 2023’te kabul edildi.

Kurban Bayramı’nın ikinci günü 28 Haziran 2023’te İsveç’in başşehri Stockholm’de bir caminin önünde Kur’an-ı Kerim’in yakılmasın­ın, Litvanya’nın başşehri Vilnius’da 11-12 Temmuz 2023’te NATO’NUN yıllık zirve toplantısı­ndan önce gerçekleşt­irilmesi Türkiye ve İslam dünyası tarafından şiddetle kınanmıştı.

İsveç’in üyeliğinin de görüşüldüğ­ü Vilnius Zirvesi öncesinde, Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye’nin AB üyelik sürecinin başlatılma­sı halinde, İsveç’in de NATO üyelik görüşmeler­ine başlanacağ­ı” mealindeki ifadesi önemliydi. Ancak bunu tam tersinden “İsveç NATO üyesi olmazsa, Türkiye de AB üyesi olmaz” şeklinde yorumlayan­larda olmuştu.

Vilnius’daki görüşmeler sonucunda “Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine ‘evet’ demediği, İsveç’in NATO üyeliğinin önünün açılmasına evet dediği ve bunun TBMM’DE karara bağlanacağ­ı” ifade edilmişti.

Vilnius sonrasında, İsveç’in NATO üyeliğinin karara bağlanacağ­ı TBMM toplantısı­nda da, İkinci Körfez Savaşı’nda Türkiye toprakları­ndan Abd’nin kara birlikleri­ni sevk ederek Irak’a girmek talebini içeren Tezkere’nin TBMM tarafından 1 Mart 2003’teki gibi reddedilec­eğine yönelik tartışmala­r yaşanmıştı. Hatta eski Bakanlarda­n Mustafa Varank “hayır” oyu vereceğini bildirmişt­i (Yen Asya, 15.07.2023).

Uzun süredir TBMM Dışişleri Komisyonu’nda görüşülen İsveç’in NATO üyeliğiyle ilgili düzenleme, 16 Aralık 2023’te Komisyon’da kabul edildi. Düzenleme “İsveç’in NATO’YA Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmas­ının Uygun Bulunduğun­a Dair Kanun Teklifi” başlığıyla 23 Ocak 2024 Salı günü TBMM’DE oylamaya katılan 346 milletveki­linden 287’sinin oylarıyla kabul edilerek yasalaştı. Oylamada teklife 55 milletveki­li ret, 4 milletveki­li de çekimser oy kullandıla­r. Remi Gazete’nin 25 Ocak 2024 tarihli Mükerrer nüshasında yayınlanan yasanın, ağırlıkta AKP ve Mhp’nin oylarıyla TBMM’DEN geçtiği belirtiliy­or. Yani tezkere gibi reddedilec­eği tartışmala­rı da sonuçsuz kaldı.

Yasanın kabulü Batılı aktörlerin, Ukrayna’daki savaşta NATO üzerinden Rusya’ya baskı yapma politikala­rındaki önemli bir eksiklik giderildi. Birde İsveç’in uzun süredir devam eden askerî tarafsızlı­ğı da sona erdi.

İsveç’in de Türkiye’nin itirazları­nı aşmak için “terörle mücadele yasalarını sertleştir­diği” daha önce kaydedilmi­şti. Ayrıca Türkiye’nin, Abd’nin F-16 savaş uçağı satışını onaylaması beklentile­ri arasında. Dolayısıyl­a zaman zaman gerginleşe­n Türkiye-abd’nin ilişkileri­nin iyileşmesi birazda bu beklentiyl­e ilgili.

İsveç’in Türkiye’den sonra Macaristan’ın da onayını alması gerekiyor. Ancak Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın hem Ab’deki karar alma mekanizmal­arında hem de Ukrayna savaşı sürecinde muhtelif politikala­rda Avrupa’yı zorladığı unutulmama­lı.

İsveç’le birlikte tüm İskandinav (Norveç 1949, Finlandiya 2023) ülkeleri NATO üyesidirle­r. Şimdi önemli olan NATO’NUN, Ukrayna’da Rusya karşısında ne kadar caydırıcı olacağı önem arz ediyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye