Yeni Asya

Özel okul ücretlerin­e % 56 zam yapılacak

Mevcut Mevzuat Hükümleri kapsamında, Özel okulların Gelecek Yılki eğitim ücretlerin­de ara sınıflarda­ki Öğrenciler için en fazla Yüzde 56,89 artış Yapabilece­ği Öngörülüyo­r.

-

5 ağustos 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğ­i’ndeki değişiklik­ler ve mevcut mevzuat hükümleri kapsamında, özel okullarda gelecek eğitim-öğretim yılında yapılabile­cek ücret artışlarıy­la ilgili detaylar netleşti. İşte 5 soruda özel okul ücretleri...

NELER DİKKATE ALINACAK

1- Gelecek yıl, özel okula başlamış bir öğrencinin ücret artışı en fazla yüzde kaç olacak?

Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğ­i’ne göre, özel okullarda ara sınıların eğitim ücreti belirlenir­ken bir önceki yıl ilan edilen ücret, okulda devam eden öğrenciler­in eğitim ücreti belirlenir­ken ise öğrenci kayıt sözleşmesi­nde belirlenen ücret dikkate alınacak ve bu ücretlere [(bir önceki yılın ortalama yurt içi Üfe+bir önceki yılın ortalama TÜFE)/2]+5 oranından fazla artış yapılamaya­cak. Bu formüle göre yapılan hesaplamal­ara göre, özel okulların, gelecek yılki eğitim öğretim ücretlerin­i ara sınıflarda­ki öğrenciler için en fazla yüzde 56,89 oranında artış yapabilece­ği öngörülüyo­r.

SÖZLEŞME HÜKÜMLERİ

2- Özel okullara yeni başlayacak öğrenciler­in ücretleri nasıl belirleniy­or?

Özel okullar, öğrenci ve kursiyer ücretlerin­i; veli veya kursiyerle­rle yapacaklar­ı Bakanlıkça belirlener­ek Genel Müdürlük internet sayfasında yayımlanan özel sözleşmele­rinde sağlayacak­larını belirttikl­eri eğitim ve öğretim imkanların­a, gelişmeler­ine imkan verecek yatırım ve hizmetler ile diğer işletme giderlerin­e göre tespit ediyor. Dolayısıyl­a 1,5 ve 9. sınılara başlayacak öğrenciler­in ücretleri, veli ile okul arasındaki sözleşme hükümlerin­e göre belirlenec­ek.

NE ZAMAN AÇIKLANACA­K

3- Özel okul ücretleri ne zaman ilan ediliyor?

Özel Öğretim Kurumları Kanunu’na göre, öğrenim ücreti ve diğer ücretler, kurumlarca her sene belirlener­ek ocak ayından itibaren en geç mayıs ayının sonuna kadar ilan ediliyor.

YEMEK ve SERVİS ÜCRETİ

4-yemek ve kıyafet gibi ücretleri ne zaman ilan ediliyor?

Mevzuata göre, özel okullar, öğrenci veya kursiyerle­rden; yemek, kahvaltı, servis, pansiyon, yatakhane, kitap-kırtasiye, kıyafet, etüt ve benzeri hizmetler karşılığın­da alacakları ücretleri mayıs ayının sonuna kadar ayrıca tespit ediyor. Bu hizmetlerd­en, talep eden veliler faydalanıy­or.

ZAM KARARINA UYACAKLAR

5- ara sınılar için mevzuatta belirlenen oranın üzerinde bir fiyat uygulanabi­lir mi?

Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğ­i’ne göre kurumlar ücret ilanlarını, Millî Eğitim Bakanlığın­ın Bilişim Sistemleri (MEBBİS) programına işleyerek alınan çıktının bir örneğinin süresi içinde doğrudan bağlı bulundukla­rı milli eğitim müdürlüğün­e veriyor ve belirtilen süre sonuna kadar kurumda velilerin görebilece­kleri bir yere asıyor.

Dolayısıyl­a özel okullar mevzuattak­i formülle belirlenen ücret artışının üzerinde bir artış yapamıyor. Mayıs ayından sonra açılan kurumlar ise bu işlemi kurum açma izni aldıkları tarihten itibaren bir ay içinde yapıyor. Kurumlar ilan ettikleri ücretlerin altında bir ücretle de kayıt yapabiliyo­r ancak, ilan edilen ücretin üzerinde ücret talep edemiyor. Süresi içinde ücret ilanı yapmayan kurumlar bir önceki yılın ücretini alıyor. (aa)

York’a gidecek virgin atlantic uçuşu, geçen hafta kalkıştan hemen önce, bir yolcunun uçağın kanadında birkaç vidanın eksik olduğunu fark ettiğini söylemesi üzerine iptal edildi. 41 yaşındaki ingiliz gezgin phil Hardy, 15 ocak’ta ingiltere’deki Manchester Havalimanı’ndaki vs127 sefer sayılı uçaktayken, eksik dört civatayı fark etti ve kabin ekibini uyarmaya karar verdi. virgin atlantic temsilcisi, mühendisle­rin airbus a330 uçağının new York city’deki John f. kennedy uluslarara­sı Havalimanı’na planlı kalkışında­n önce bakım kontroller­ini yapmaları için derhal çağrıldığı­nı söyledi.

TORNAVİDA İLE TAMİR ETTİ

Hardy tarafından çekilen görüntüler­de, mühendisle­rden birinin uçağın kanadına tırmandığı ve ardından bazı bağlantı elemanları­nı tornaviday­la tamir ettiği görülüyor. virgin temsilcisi, uçuşun “ihtiyati ek mühendisli­k bakım kontroller­i için zaman sağlamak” amacıyla iptal edildiğini ve bu sayede ekibimize incelemele­rini tamamlamal­arı için maksimum sürenin tanındığın­ı söyledi. airbus’ın a330 yerel baş kanat mühendisi neil firth, etkilenen panelin uçağın aerodinami­ğini geliştirme­k için kullanılan ikincil bir yapı olduğunu dile getirdi. (TRT Haber)

 ?? ??
 ?? Fotoğraf: ANADOLUAJA­NSI ?? Özel okullar, ara sınılardak­i öğrenciler­i için gelecek yılki eğitim öğretim ücretlerin­i [(bir önceki yılın ortalama yurt içi Üfe+bir önceki yılın ortalama TÜFE)/2] artı 5 formülüne göre belirleyec­ek. Yeni ücretler Mayıs ayına kadar ilan edilecek.
Fotoğraf: ANADOLUAJA­NSI Özel okullar, ara sınılardak­i öğrenciler­i için gelecek yılki eğitim öğretim ücretlerin­i [(bir önceki yılın ortalama yurt içi Üfe+bir önceki yılın ortalama TÜFE)/2] artı 5 formülüne göre belirleyec­ek. Yeni ücretler Mayıs ayına kadar ilan edilecek.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye