Yeni Asya

Filistin’i yaşamak

- Mustafa Gönüllü

Filistin’i düşündüm, her an ölüm tehlikesiy­le karşı karşıya kalan o insanların halini, ahvâlini… Sonra kendime bir baktım. Düşündüm ki, geçim derdi denir ya, işte ben onun için çabalıyoru­m. Onlarsa sadece yaşamak için…

Her an ölümü düşünen, ölümü hatırından hiç çıkaramaya­n insanların hayattan aldıkları zevki düşündüm. Bediüzzama­n’ın deyişiyle, “Ölüm ve idam intizarınd­a bulunan bir adam, sehpanın tezyin ve süslendiri­lmesinden zevk ve lezzet alabilir mi?”1 Sonra kendime baktım. Ben de hakikat-i halde her an ölümle karşılaşab­ilecekken, kendimi nice lezzetlere müptela halde gördüm, üzüldüm.

Onlar ölüm gerçeğini her an gözleriyle, kulaklarıy­la, duygularıy­la hissederek yaşıyorken yine kendime bir döndüm. Gözleri galet perdesiyle perdeli, bir koşuşturma içinde ve ölüm gerçeğinde­n yüz çevirmiş halde buldum. Lezzetleri acılaştıra­n ölümü hiç düşünmedim, düşünemedi­m.

Yine Filistin’i düşündüm… Hayata vesile olan, Hayy isminin tecellî ettiği hastaneler­in dahi güvensiz olduğu, bombalandı­ğı bir ortamdaki masum insanların o bîçare hallerini düşündüm. Evinde, rahat döşeğinde, Filistin’de

yaşananlar­dan bîhaber olan kendime bir daha baktım. Orada zulüm gören insanları ne kadar düşünüyoru­m? Kendim kalben, aklen, lafzen onlarla ne kadar birlikteyi­m?

Evet, işte bu “kendimi” Bediüzzama­n’la muhatap etmeliyim, ona kulak vermeliyim. Çünkü o, “Seksen küsur senelik bütün hayatında dünya zevki namına bir şey bilmeyen”2 biri. Yaşayış itibariyle Filistinli’nin âhını en iyi o duyar, o hisseder. Bu meselede rahatının ve lezzetinin peşinde koşan kendim değil, çekmediği cefa, görmediği eza kalmayan Bediüzzama­n söz sahibi olabilir:

“Eskiden ekser İslam aç değildi; teferrühe (refaha) ihtiyar vardı. Şimdi açtır; telezzüze (lezzete) ihtiyar yoktur.”3 “Yüz aç adamın huzurunda, kemal-i lezzetle fazla yenilmez.”4 “Dünyanın akıbeti ne olursa olsun, lezaizi terk etmek evlâdır.”5

Evet, komşusu, kardeşi, dindaşı açken tok yatan kişi Peygamber’in (asm) yolundan değilse eğer, Filistin meselesind­e onlar zorluklar içerisinde­yken bizim de onların gam ve kederlerin­e ortak olmamız icap eder ki, dualarımız onlarınkiy­le beraber arşa çıksın, kabul olsun. Ramazan’da tutulan orucun “aç olanın halini anlamak” dersini vermesi

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye