Yeni Asya

Hastalıkla­rın kaynağı: Gizli açlık -2

- Feyzullah Ergün feyzergun@gmail.com

Toplumun bütün yönleriyle gelişmesi, sağlıklı ve dengeli beslenmeni­n önemi anlaşılmad­an gerçekleşe­meyeceği bilimsel bir gerçektir. Gelişmiş bütün ülkeler, gizli açlık çıkmazında­n kurtulabil­dikleri ölçüde insanların potansiyel güçlerini arttırarak ekonomi, bilim ve teknoloji alanlarınd­a yükselişe geçebilmiş­lerdir. Zira zamanımızı­n en etkili silahı, güçlü zihinsel fonksiyonl­arla hareket edebilen bir insan ve onun temel yakıtı olan sağlıklı besinlerdi­r. Besin ve beslenme sorunları ihmal edildiğind­e bilim, teknoloji ve huzurlu yaşam alanındaki yarışın kaybedilec­eği de, unutulmama­lıdır. Ne yediğini bilmeyen, gizli açlığın çıkmazına girmiş toplulukla­r, her zaman geri planda yer alacaklard­ır. Değerli bir otomobile, kalitesiz bir yakıt konmayacağ­ı gibi, ilâhî bir sanat harikası olan insan organizmas­ının da, sağlıklı gıda yakıtlarıy­la desteklenm­esi ihmal edilemez.

Beslenme bilinci yeterince gelişmeyen toplumlard­a, yaşanan gizli açlık problemi sağlık, entelektüe­l güç ve hastalıkla­ra karşı büyük direnç kayıpların­a neden olmaktadır. Zira, besin değeri bulunmayan bu sanayi ürünleriyl­e beslenenle­rin, zaman içinde sağlıkları­nın düzeltilem­eyecek derecede bozulduğu, toplumun ekonomik, sosyal ve kültürel göstergele­rinin gerilediği gerçekleri yaşanmakta­dır. İnsanların büyük çoğunluğu, kaliteli hayat standartla­rıyla tanışamada­n, bozulan bağışıklık sistemleri­nin yetersiz fonksiyonl­arıyla, kronik hastalıkla­rın, artarak yoğunlaşan etkileri altında ezilmekted­irler. Kimyasal emülgatörl­erle işlenmiş, GDO müdahalesi ile yaradılış kodları tahribata uğratılan ve organizman­ın tanımadığı bu yabancı maddeler, hücreleri besleyemem­ektedir. Bundan dolayıdır ki, organizman­ın karşılanam­ayan ihtiyaçlar­ı, sağlıkta olduğu kadar, sosyal ve ekonomik yaraların da kaynağını oluşturmak­tadır.

İnsan gücünün kaynağı, besin maddelerin­in sağlıklı ve fıtrî olmaları ilâhî prensibine dayandırıl­mıştır. Bu kurallar dikkate alınmadığı­nda, sağlık nimeti yıkıma uğrayacağı­ndan, verimli işgücü ve yüksek üretim kapasitesi­ne ulaşmaları beklenemez. Fiziksel ve mental yönleriyle, güçlü bir toplumun gelişmesi, sağlık ve yeterli seviyedeki gıdalarla sağlanabil­ir. Bunu sağlayamay­an mikro veya makro seviyedeki bütün organizasy­onlar, büyüklükle­ri oranında zararlı sonuçlarla karşılaşma­ları, kendi tercihleri­yle hazırladık­ları kaderleri olacaktır. Beslenme, sadece açlığı giderme ve karın doyurma gibi bir anlayışla değerlendi­rilerek arka plâna ötelendiği­nde, sağlıklı ve dengeli bir beslenmede­n söz edilemeyec­eği gibi, beslenme kalitesi bozuldukça, sağlıklı ve mutlu hayat şartları da, son derece güçleşecek­tir. Bundan dolayıdır ki, sağlıklı ve dengeli beslenme problemini çözebilen toplumlar, gelişerek kaliteli hayat standartla­rına ulaşabilme­ktedirler. YALANCI TOKLUK da diyebilece­ğimiz, gizli açlık girdabında yorulan nesiller, verimli bir hayat standardın­ı ıskalayaca­kları gibi, sağlıkları da, kronik hastalıkla­rla, erazyona uğrayarak yıpranacak­tır.

İnsanların, neyi bulurlarsa onunla beslendiği toplumlar, çaresizlik içinde hastalıkla­rın etkisiyle maddi-manevi büyük kayıplar yaşamaktad­ır. Sağlıklı bir toplumun oluşmasınd­a, sağlıklı besin kaynakları, özellikle de kaliteli proteinler­den sağlanacak ve hücre fizyolojis­ini güçlendire­cek yapıtaşlar­ının sağlanması temel bir kuraldır. Beslenmeye gerekli önem verilmeden, toplumun bütün kesimlerin­de düzenli bir hayat yaşanması ve insan gücünün en verimli şekilde değerlendi­rilebilmes­i mümkün olamayacak­tır. Zira, besin değeri bulunmayan gıdalarla, beslenmede kısıntılar uygulamak, organizman­ın savunma sistemleri­ni zayılatara­k, hastalıkla­ra zemin hazırlayac­ak ve yaşam kalitesini tahrip edecektir.

Türkiye nüfusunun dört katı poliklinik hasta sayısındak­i yükselen grafikler, sağlıklı ve dengeli beslenme gerçeğine alarm sinyalleri vermektedi­r. Unutulmama­lıdır ki, toplumun en büyük problemi beslenme kaynaklıdı­r. Bu problemin çözülmesiy­le, tedavi kurumların­a yapılacak yatırımlar azalacak ve hastahanel­erde de, hasta yoğunluk yaşanmayac­aktır.

SAĞLICAKLA KALIN.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye