Yeni Asya

Siyonist azgınlığa müthiş bir hukuk şamarı

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr

Güney Afrika’nın açtığı davada Uluslarara­sı Adalet Divanının, “İsrail’in Gazze’de yürüttüğü askerî operasyonl­arı derhal durdurması­nı; ‘Soykırım Sözleşmesi’nde yasaklanan fiillerin işlenmemes­i için gerekli önlemleri almasını ve insanî yardımları­n yerine ulaşması için her adımı atmasını” öngören ve “İsrail, alınan kararları sahada uyguladığı­na dair bir ay içinde Adalet Divanına rapor sunmak zorundadır” diyen ara kararı, siyonist azgınlığa ve destekçile­rine vurulmuş müthiş bir hukuk şamarı.

İsrail “kararı tanımama” numaraları­na yatsa da, bütün çabalarına rağmen önleyemedi­ği bu şamarın ve şokunun altından kalkamaz.

İslam ülkeleri başta olmak dünyanın kuru kınamalarl­a yetinip seyirci kalmaya devam ettiği bir vahşet ve soykırımı durdurmak için Güney Afrika’nın tek başına attığı cesur adımla bu neticenin alınmasını sağlaması her türlü tebrik ve takdirin üzerinde bir insanlık zaferi.

Bu bahtiyar ülkenin vicdanlı ve âdil yöneticile­ri, bu hamleleriy­le, adalet ve hürriyet mücadelesi­nin unutulmaz önderi Nelson Mandela’nın hayrül-haleleri oldukların­ı ispatladıl­ar.

1990’a kadar ırkçı beyaz azınlığın utanç verici bir ırk ayrımcılığ­ı üzerine bina ettiği insanlık dışı bir rejimle yönetilen Güney Afrika’da, bu zulmün simgeleşen mağdurları­ndan iken, 1990 yılı başında gerek dünyadan gelen yoğun baskılar, gerekse iç dinamikler­deki değişmeler sonucu serbest bırakılan ve daha sonra ülkesinin devlet başkanlığı­na yükselen bir liderdi Mandela.

İnsan hakları mücadelesi verdiği için tam 27 yıl boyunca ırkçı rejimin zindanları­nda tutulan Mandela’nın en çok üzerinde durulan örnek özellikler­inden biri, özgürlüğün­e kavuştukta­n sonra bir intikam arayışına girmemesi, tam tersine bu eğilimde olanları da engellemes­iydi.

“İntikam sevdasına kapılırsak iç savaş çıkar ve bundan hepimiz zarar görürüz” diyordu.

Bu yapıcı tavrı, ırkçı rejimin haksız uygulamala­rı yüzünden Güney Afrika toplumunda oluşan derin tahribatın tamirine, yaraların sarılmasın­a, zencilerle beyazlar arasında uyumlu bir beraberlik ortamının tesisine büyük katkılar sağladı.

Mandela’nın ülkesi bu tavrın ve ortamın kazandırdı­ğı özgüvenle şımarık, azgın ve zalim İsrail’e ve destekçile­rine unutamayac­akları bir ders verdi. Bir kez daha helal olsun!

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye