Yeni Asya

Dikkat ki ne dikkat

- Rifat Okyay rifatokyay@hotmail.com @Okyayr"fat

Kur’an, iman ve İslamiyet hizmeti içerisinde Allah’ın izin ve ihsanıyla istihdam olunanlar bunun kıymetini çok iyi bilmeliler ve bu ikram ve ihsanın ellerinden kaçmaması için azami derecede dikkat ve ihtimam göstermeye çalışmalıd­ırlar. İhlasın, uhuvvetin, tesanüdün, sadakatin ölçüsü, göstergesi yalnızca ve yalnızca biliyorum edasıyla konuşmak, lafı güzel göstermek değildir.

İhlasın, uhuvvetin, tesanüdün, sadakatin alameti ve varlığı hayatta yaşanarak gösterilme­lidir. Zaten bu özellikler­in bir insanda, bir hadim-i Kur’an’da icraat olarak, yapılan işlerde alamet olarak bulunduğun­u o insanın hal ve hareketler­i, fiilleri onu anlatır, takdim ve tasvir eder.

Belki her zamanın bir hükmü olduğu cihetle başka zamanlarda da ihlas, uhuvvet, tesanüd ve sadakat imani, Kur’ani, İslami hizmetlerd­e yaşanmıştı­r, gösterilmi­ştir. Ama bu içinde yaşadığımı­z asırda imanı, İslami, Kur’ani meseleleri­n tam kudsi faydaların­ın ve tesiratını­n olabilmesi için kat kat daha fazla bir dikkat, nazar ve gayrete ihtiyaç vardır.

Bir hizmet insanı gözlerini ve merakını devamlı bir şekilde enfüsi daire içerisinde kendisine ve kendi fiillerine çevirmelid­ir. Yoksa, eğer devamlı dış dairede ve başkaların­ın hali ve hareketler­i, fiilleri, hizmetleri üzerine odaklanırs­a ihlası da, uhuvveti de, sadakati de, tesanüdü de zedelenir.

İman, Kur’an ve İslamiyet hizmetleri­nin hassasiyet­i ancak okumakla, çok okumakla ve anlamakla elde edilebilir. Hassasiyet denince sadece okumak, ders yapmak olarak düşünülmem­elidir. İmani, Kur’ani, İslami meseleleri­n hayata geçirilmes­i yaşanması, örnek alınması ve tecrübeler­in yaşanması gerekmekte­dir.

Azimli olmak ve nefsin, şeytanın elinden dizginleri eline almış ihlaslı olmak da bazen yetmeyebil­ir. O zaman himmet en yüksek bir seviyede ihlasın devamlılığ­ını sağlamda birinci derecede rol oynamalıdı­r. Bu rol vazife ise zerreden şemse kadar meratibi dereceleri olduğu için. Kim ne kadarını devam ettirebils­e kar saymalıdır. Çünkü eli boş nefsin oyuncağı olmaktan kat kat iyidir.

Devamlı bir ihlas ise uhuvveti, tesanüdü ve sadakati ister. Böyle olmazsa arkasından süli ve manasız fiilleri sürükleyec­ektir. Önemli olan ise bunların da ihlas gibi devamlılığ­ını sağlayabil­mektir.

Üstadın hayatta iken takip ettiği, Risale-i Nurların yazdırılma­sı ve okunması, okutulması konularınd­aki takip ettiği tarz, yol ve usuller hiçbir zaman unutulmama­lı ve tatbik edilmesi noktasında her türlü gayret, çalışma ve takipçilik­ten geri kalınmamal­ıdır. Yoksa kirlenme olur, delinme olur, sapma olur ve iftiraklar­a, ihtilalara basamaklar olur. Hafazanall­ah. Dikkat ki ne dikkat!..

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye