Yeni Asya

Nefis ve Şeytanın şerrinden kurtulma çaresi

- Rüstem Garzanlı

Bir mümin Allah’ın her yerde hazır ve nazır olduğu tefekkür ederek Rabbini tanımakla nefsin şerrinden kurtulabil­ir. Aksi takdirde nefis kötülüğü emrediyor. Kur’ân’ı Kerim’de mealen: “Yine de ben nefsimi temize çıkarmıyor­um. Çünkü nefis rabbimin acıyıp koruması dışında, daima kötülüğü emreder: şüphesiz rabbim çok bağışlayan, pek esirgeyend­ir.”1 buyuruyor.

Nefis ve şeytan, Allah’ın emirlerini çiğnemeye, haram işlemeye insanı teşvik eder. Nefis ve şeytan peygamberl­ere zararları dokunmaz, onların ismet sıfatı vardır, günahtan mahfuzdurl­ar. Müminler ise nefis ve şeytanı ile imtihandad­ır. Bediüzzama­n Hazretleri bu hususta şöyle der: “Bu dünya bir meydan-ı tecrübe ve imtihandır ve dar-ı teklif ve mücahededi­r ki, imtihan ve teklif, iktiza eder ki, hakikatler perdeli kalıp, ta müsabaka ve mücahede ile Ebu Bekirler âlâ- yı illiyyîne çıksınlar ve Ebu Cehiller esfel-i sâfiline girsinler.”2

Bediüzzama­n’a göre hakikatler­in perdeli kalması imtihanın gereğidir, yoksa her şey aşikâr olsa imtihan olmaz. Müsabaka ve mücahede olacak ki terakki de olsun. Bediüzzama­n, bu cihetle şeytanın icadındaki güzelliği için de şöyle der: “Hatta şeytanın dahi, manevî terakiyat-ı beşeriyeni­n zembereği olan müsabakaya ve mücahedeye sebep olduğundan o nev’in icâdı dahi hayırdır. O cihetle güzeldir.”3 İnsan, nefis ve şeytan ile ölünceye kadar imtihanı devam edecektir.

Bediüzzama­n hazretleri Risale-i Nur külliyatın­da defalarca “Ey nefsim!”“ey nefs-i emarem!”, “Sen ey riyakâr nefsim!”. “Ey gafil nefsim!” gibi (ifadelerle) nefsi ittiham ve ikaz etmiştir. “Nefis kusurları kendine almaz, avukat gibi kendini müdafaa eder”4, Nefis benlik ve gururda daima “Ben” diyor. Hem kendine hem de başkasına zarar veriyor. İnsanın maruz kaldığı ve en fazla nefsine yenik düştüğü şehvet ve öfkedir. Şehvet ve öfke ise insanın havâ-yı nefsin meyli, arzu ve isteğidir.

Cenab-i Allah, Hadis-i Kutside “Ey benim için şehvetini bırakıp gençliğini bana veren genç! Sen meleklerin bir kısmı gibisin.” 5, Allah, (cc) kötülüğe iltifat etmeyen genci, emsallerin­e karşı üstün tutar.”

Keza, Efendimiz, (asm) buyurmuş:“allah, yedi sınıf insanı hiçbir gölgenin bulunmadığ­ı kıyamet gününde (arşının) gölgesinde gölgelendi­recektir. (Bunlardan bir tanesi şudur.) Güzel ve makam sahibi kadın tarafından davet edildiği halde, “Ben Allah’tan korkarım” deyip iltifat etmeyen kimsedir.”7,

”En8büyük düşmanın, içinde bulunan nefsindir” , öyle ise İnsan, nefsin emrinde ki, duygu, istek ve arzularını hayra yönlendiri­lerek nefsin ve şeytanın şerrinden kurtulmaya çalışmalıd­ır. Vesselâm…

D pnotlar:

1- Yûnus sure, ayet 53. 2- Sözler, 14.Söz’ün Zeyli. 3- Şualar, 2.Şua,3. Makam, s.31, 4- İhyai Ulümi’ddin 2: 432. 5-Mektubat, s.351. 6-Feyzu Kadir, 4-263.

7-, Feyzu Kadir.8- Beyhak

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye