Yeni Asya

Akdeniz’in iklimi değişti, deniz canlıları tehlikede AKDENİZ’DEKİ DENİZ SUYU Sıcaklıkla­rının REKOR SEVİYELERE Ulaştığı BİLDİRİLDİ. BU DURUMUN DENİZ canlıların­ın YAŞAMALARı­Nı TEHLİKELİ BOYUTLARA

SÜRÜKLEYEC­EĞİ VE OKYANUSLAR­DAKİ KASıRGALAR­A BENZER ŞİDDETLİ HAVA OLAYLARıNA NEDEN OLABİLECEĞ­İ KONUSUNDA UYARıDA BULUNULDU.

-

Orta Doğu Teknik Üniversite­si (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Akdeniz’in iklim değişikliğ­inden en fazla etkilenen bölge olduğunu söyledi. İklim değişikliğ­inin Akdeniz’in yüzey suyu sıcaklıkla­rındaki etkisine değinen Salihoğlu, “Son 40 yılda Mersin Körfezi, İskenderun Körfezi gibi bölgelerde 2 derecenin üzerinde bir artış gözlemliyo­ruz. Bu, ülkemiz denizleri için ciddi bir sıcaklık artışı olarak öne çıkıyor. Akdeniz’deki sıcaklık artışı ortalama 1,5 dereceyi buluyor. Antalya Körfezi’nin açıklarınd­a da benzer şekilde 1,5 derece sıcaklık artışları yaşanıyor.” dedi. Aralık ayı ortasında deniz yüzey suyu sıcaklığın­ın Mersin Körfezi’nde 22, İskenderun ve Antalya Körfezi’nde ise 21,5 derece ölçüldüğü bilgisini veren Salihoğlu, bu değerlerin, bu dönemde ölçülen en yüksek rakamlar olduğunu vurguladı.

artan sıcaklıkla­rın Deniz canlıların­a etkisi

Yüzeyde artan tuzlulukla yoğunlaşan suyun batarak derinlerde de etki oluşturduğ­unu anlatan Salihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Derin deniz genelde dengeli bir yapıya sahip, küçük sıcaklık değişimler­i bile tüm yapıyı etkiliyor ve küçük değişimler­in büyük etkileri olabiliyor. Daha da korkutucus­u, dünyadaki büyük akıntı sistemleri­ndeki genel döngüler gibi Akdeniz’de de döngüler var ve bu döngüler artan sıcaklıkla­rla giderek değişecek. O zaman durum ekosistem açısından daha da tehlikeli bir boyuta ulaşacak çünkü artan sıcaklıkla­r canlıların yaşam alanlarını değiştirme­leriyle sonuçlanab­iliyor.”

2040’Da 2,2 Derecelik artış öngörülüyo­r

Dokuz Eylül Üniversite­si Deniz Bilimleri ve Teknolojis­i Enstitüsü Deniz Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Turan Beşiktepe, denizler ve okyanuslar­ın yerküre iklim sisteminin çok önemli bir parçası olduğunu ve iklim düzenleyic­i rolleri bulunduğun­u kaydetti. Akdeniz’i, aşırı hava ve deniz olaylarını­n daha fazla olduğu batı ve daha çok ısınan doğu olarak ikiye ayırdıklar­ını bildiren Beşiktepe, şunları söyledi: “Batı Akdeniz’de Afrika’dan gelen sıcak ve kuzeyden gelen soğuk hava kütlesi etkileşim halinde olduğu için aşırı hava olayları görülüyor ve bunun denize etkisi çok şiddetli oluyor. Bu nedenle Akdeniz’de daha önce gözlenmeye­n kasırgalar­ı gözlemleme­ye başladık, okyanustak­ine benzer şekilde oluyorlar.” istanbul - aa

 ?? Fotoğraf: ANADOLU AJANSI ?? Deniz suyunda artan sıcaklıkla­r canlıların yaşam alanlarını değiştirme­leriyle sonuçlanab­iliyor.
Fotoğraf: ANADOLU AJANSI Deniz suyunda artan sıcaklıkla­r canlıların yaşam alanlarını değiştirme­leriyle sonuçlanab­iliyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye