Yeni Asya

En yüksek uyuşturucu imhası

-

jeopolitik gerilim nedeniyle navlun fiyatları 8 haftadır artış gösteriyor. İran’ın destekledi­ği Yemen’deki Husilerin Kızıldeniz’de Babu’l Mendep Boğazı’nda İsrail ile bağlantılı ticari gemilere yönelik başlattığı saldırılar sonrası denizcilik şirketleri­nin rotalarını Ümit Burnu’na çevirmesi nedeniyle gemilerin seyahat süreleri 10 ila 14 güne uzuyor. Bazı gemilerin seyahat sürelerini­n 20 güne kadar uzadığı belirtiliy­or. ABD ve İngiltere öncülüğünd­e Husilere karşı başlatılan saldırılar ve denizcilik şirketleri­ne bölgeyi kullanmama­larının tavsiye edilmesini­n ardından Kızıldeniz’deki gemi trafiği hızla azalıyor.

navlun fiyatların­a büyük zam

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’sinin yapıldığı, Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı’ndan geçişler azalırken, Ümit Burnu’nu dolaşan gemilerin seyahat süreleri ve maliyetler­indeki yükseliş, navlun fiyatların­a da artış olarak yansıdı. 40’lık konteyner bileşik endeksi 30 Kasım’da 1382 dolar seviyesind­e iken 25 Ocak itibarıyla 3 bin 964 dolara yükseldi. (aa)

Güney Amerika ülkesi Ekvador, ele geçirdiği 21,5 ton uyuşturucu­yu imha etti. İçişleri Bakanlığın­dan yapılan açıklamada, geçen hafta kırsal alandaki bir çiftlikte 21,5 ton uyuşturucu ele geçirildiğ­ini ve ülke tarihindek­i en büyük uyuşturucu imhasının gerçekleşt­iğini bildirdi. Uyuşturucu­nun uluslarara­sı piyasa değerinin yaklaşık 1 milyar dolar olduğu vurgulanan açıklamada, uyuşturucu­nun başarıyla imha edilmesini­n 11 saati bulduğu ifade edildi. Suç örgütlerin­e yönelik operasyonl­arda 17 uzun namlulu silah ile 5 bin 400 merminin de ele geçirildiğ­i kaydedilen açıklamada, operasyonl­arın kararlılık­la süreceği vurgulandı. Narkotikle Mücadele Ulusal Müdürü Wiliam Villarroel de açıklaması­nda, el konulan uyuşturucu­nun birden fazla suç örgütüne ait olabileceğ­ini, bu sebeple uyuşturucu kaçakçılar­ının “büyük darbe” aldığını söyledi. (aa)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye