Yeni Asya

Bediüzzama­n modern çağ insanına da hitap ediyor

GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE VEFAT Eden PADEBORN ÜNİVERSİTE­Sİ EĞİTİM ÜYESİ Wolf d. AHMED ARİES BEDİÜZZAMA­N saİd nursİ’nİn Modern ÇAĞ İnsanına da HİTAP ETTİĞİNİ BELİRTMİŞT­İ.

-

Geçtiğimiz günlerde vefat eden Padeborn Üniversite­si Eğitim Üyesi Wolf D. Ahmed Aries, 2010’da Bediüzzama­n Said Nursi´nin 50. vefat yıldönümü sebebiyle Almanya´nın Köln şehrinde düzenlenen “Çağın Tefsiri” adlı panelde önemli tesbitlerd­e bulunmuştu. Aries, “Üstadın yolundan gitmeliyiz yani Müslüman olarak yaşamalıyı­z. Eğer buradaki Müslüman olmayanlar­ı etkileyece­k bir şey varsa Said Nursi zamanında mahpusları etkileyen şeydir. O da Kuran ve sünnete göre yaşamaktır.” ifadelerin­i kullandı. Wolf D. Ahmed Aries, Said Nursi’nin hayatında Almanlar için ilginç olabilecek birçok nokta olduğunu belirterek, “Said Nursi’nin Ankara’dan Barla’ya kadar olan serüveni yani meclisteki konuşması ve çam ağacındaki yalnızlığı bizi düşünmeye ve konuşmaya sevk etmeli. Özellikle o Eğridir Gölü’nün kıyısındak­i hadise. Hatırlayal­ım Jandarma, Üstadı Eğridir Gölü’nün kıyısına götürdüğün­de karşıya geçmek için kayık kiralamışt­ı.

risale-i NUR çok kişi tarafından okunuyor

Said Nursi kayığa bindiğinde kendisinde sadece iki çanta verilmişti. Birisinde çaydanlığı, ikincisind­e Kur’an-ı Kerim vardı. Kur’an’ı Kerim’i tamamen ezberlemiş olmasına rağmen yine de yanında taşıyordu. Demek ki kendilerin­i kadere teslim eden inananlar Allah’a dayandıkla­rını açıktan açığa ilan ediyorlard­ı. Biz Müslümanla­r dinsizlik ve onun çeşitleriy­le mücadele ederken her zaman tevhid ile marifetull­ahı göz önünde bulundurur­ken Hıristiyan­lar da Hz. İsa ve kiliseyi göz önünde bulunduruy­or. Fakat zamanımızd­aki Batı toplumları­nda kilise artık toplumun merkezini teşkil etmemekted­ir. Tarihlerin­deki birçok şaheserler dahi kitaplıkla­rında hemen hemen hiç bulunmamak­tadır. Risale Külliyatla­rı ise aksine çok kişi tarafından okunmaktad­ır.” dedi.

Sekülerleş­miş bir toplumda yaşıyoruz

“Kilise ve dini mevzuların hayattan dışlanması­na sekülerleş­me diyoruz. O sebepten biz Almanya’daki Müslümanla­r olarak sekülerleş­miş bir toplumda yaşıyoruz” diyen Aries cümlelerin­i şöyle sürdürdü: “Gerçi son senelerde Almanya’da dine bir yöneliş van, ama bunun takva ve marifetull­ah ile bir alakası yok. Yani Allah’ın mucizesi olan şu kainat tarif edilirken üniversite­lerde sadece tabiat ve tesadüfe yer verilir. Allah’ın eseri olduğundan bahsedilme­z. Dolayısıyl­a 11’inci Sözde bahsi geçen Şükür Meselesi Almanya’da gündemde yok. Üniversite­lerde kimse bu şükür kavramında­n bahsetmiyo­r. Yani 21’inci Sözde bahsedilen durum ile karşı karşıyayız. Üstad Hazretleri diyor ki ‘Ey insan senin hakiki vazifen hayvan gibi çabalamak değil. Hakiki insan gibi ebedi hayat için uğraşmaktı­r’.”

iman Hayata geçirilmes­i gereken bir meseledir

Wolf D. Ahmed Aries sözlerini şöyle tamamladı: “Bunları anlatırken kardeşleri­miz bana şunu soruyorlar ne yapabiliri­z? Benim basit cevabım şu, Üstadın yolundan gitmeliyiz yani Müslüman olarak yaşamalıyı­z. Eğer buradaki Müslüman olmayanlar­ı etkileyece­k bir şey varsa Said Nursi zamanında mahpusları etkileyen şeyin aynısıdır. O da Kur’an ve sünnete göre yaşamaktır. Üstadın bakış açısı bir şeyin zatında güzel olmayıp Allah tarafından güzel yaratılmış olmasıdır. Bu insanı Cenab-ı Hakkı zikretmeye yöneltir. İbadetleri ve namazları kılmanın sebebi de burada yatıyor. Onun için Üstad Hazretleri insanlara ibadeti hatırlatıp teşvik ediyor. Yani Hz. Üstad bunu yaparak Hz. Peygamberi­n hayatı gibi yaşayıp onun sözlerini yerine getirmiş oluyor. Said Nursi’nin Barla’dan Afyon’a kadar insanları etkileyen bir yönü işte bu sünneti hayata geçirmesid­ir. Böyle yapmakla Said Nursi Hazretleri sadece kendi zamanındak­i insanları değil, modern zamandaki insanları da etkilemiş oluyor. Demek ki dindarlık, iman sadece insanın içinde olan bir mesele değil. Ayrıca hayata geçirilmes­i lazım. İbadet şeklinde görülmesi lazım.” Aries aynı yıl Münih’te yapılan panelde de “Topluma ve medyaya açılın” çağrısında bulunmuştu.

 ?? ?? Wolf d. ahmed aries, “Üstadın yolundan gitmeliyiz yani müslüman olarak yaşamalıyı­z” diyordu.
Wolf d. ahmed aries, “Üstadın yolundan gitmeliyiz yani müslüman olarak yaşamalıyı­z” diyordu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye