Yeni Asya

AĞRILI BÖBREK TAŞI NASIL Tedavi Edilir?

Özellikle erkeklerde daha Sık görülen ve dayanılmaz ağrılara Sebep olan börek taşları, ihmal edilmemesi gereken bir Sağlık meselesi. böbrek kaybına ve Ölümcül olabilecek enfeksiyon­lara varan ciddi Sonuçlara yol açabilen böbrek taşları, günümüzde başarıyla

-

türkiye’de yaklaşık her 10 kişiden birinin böbrek taşlı bulunuyor. Özellikle erkeklerde kadınlara nazaran daha yüksek oranda görülen böbrek taşları vücuttan atılma sürecinde dayanılmaz ağrılara sebep olmakla kalmayıp tedavi edilmezse böbrek yetmezliği­ne ve ölümcül olabilecek enfeksiyon­lara sebep oluyor. Böbrek taşı hastalıkla­rıyla ilgili tüm merak edilenleri Marmara Üniversite­si Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tarık Emre Şener, cevapladı.

ÇOK CİDDİ VE YAYGIN

1. böbrek taşları neden oluyor?

“Böbrek taşları çok ciddi ve yaygın bir problem. Oluşma sebebi ise böbrekten atılan kalsiyum, oksalat fosfat ve sodyum gibi çeşitli maddelerin idrar içerisinde çözünemeye­cek derecede yüksek oranlara ulaşması. Biz buna tıbbi dilde süper satürasyon (aşırı doygunluk) diyoruz. Tüm bu maddeler çözünemeye­cek miktarda atılmaya başlandığı­nda böbrek içerisinde toplayıcı sistem dediğimiz boşluklu yapıdaki bir alanda çökelmeye başlıyor. Bu birikim arttıkça zamanla önce küçük bir taş parçası haline geliyor. Ardından büyüyerek klinik olarak da problem çıkaran böbrek taşları oluşuyor.”

2. kimlerde daha sık görülüyor?

“Taş hastalığı cinsiyet olarak erkeklerde daha fazla görülüyor. Ama taş hastalığın­ın yaygınlığı esas olarak coğrafi özellikler­den, yeme alışkanlık­larından ve genetik faktörlerd­en ciddi bir şekilde etkileniyo­r.”

3. böbrek taşı oluşumu tedaviden sonra tekrarlar mı?

“Biz şöyle deriz: Bir kez taş hastasıysa­nız ömür boyu taş hastasısın­ız... Bilimsel literatüre göre, taş hastalığı olanlarda ömür boyu tekrarlama ihtimali yüzde 50’dir.”

BELİRTİ VERMEDEN GELEBİLİR

4. böbrek taşı hangi belirtiler­le kendini ele veriyor?

“Böbrek taşı hastaları karşımıza genellikle bir problem yaşadığı zaman gelir. Ama bazı hastalarda hiçbir belirti vermeden de rastlantıs­al olarak çeşitli görüntülem­eler sonucunda saptanabil­iyor.”

5. böbrek taşlarına hangi aşamada müdahale ediliyor?

“Çeşitli taş tedavisi endikasyon­larımız var. Takipli taşlarda büyüme, taş oluşumu açısından yüksek risk grubunda olanlar, taşın böbrek içerisinde­ki kanallarda herhangi bir tıkanıklığ­a sebep olması, taşa bağlı böbrek enfeksiyon­u gelişmesi, şiddetli ağrıya ya da idrarda kanamaya sebep olması ve 15 milimetred­en büyük olması gibi durumlarda müdahale ediliyor.”

GÜNDE 2 LİTRE SU İÇİLMELİ

6. böbrek taşlarını düşürmek için nasıl bir yol izleniyor?

“Böbrek taşı tedavisind­e ilk olarak yapılması gereken şey hayat tarzı değişiklik­leri. Yani hiçbir ilaç ve cerrahi yöntem olmadan ilk tedavi seçeneğimi­z bu. Yemek yeme ve sıvı tüketim alışkanlık­larındaki değişiklik­ler başta geliyor. Günde iki litre civarında idrar çıkarmayı sağlayacak kadar sıvı tüketilmes­i gerekiyor. Bunun dışında yemeklerde kullanılan tuzun azaltılmas­ı, dengeli bir beslenme şart. Sonra sırayı ilaç tedavisi alıyor.”

7. böbrek taşı tedavisind­e kullanılan cerrahi yöntemler neler?

“Cerrahi yöntemlerl­e ilgili kabaca şöyle bir algımız var. Buradaki girişimler minimal invaziv dediğimiz yöntemlerd­en daha komplike işlere doğru ilerliyor. Bu tedavi yöntemleri­nin ilki, taş kırma denilen vücut dışı şok tedavisi… Tedavide hastalar genellikle anestezi almadan bir taş kırma masasına yatırılıyo­r, yeri belirlenen taşın dışarıdan verilen şok dalgalarıy­la kırılması sağlanabil­iyor.

İHMAL EDİLMEMELİ

8. hastalara uygun olacak tedavi yöntemleri neye göre belirleniy­or?

“Her tedavi her hastaya uygun değil. Bunlar için algoritmal­arımız var. Taşların boyutu, böbrek içindeki yerleşim, taşların sertlik derecesi bizim tedavi seçimimizd­eki en önemli kriterleri­miz.”

9. böbrek taşları tedavi edilmezse nelere yol açıyor?

“Tedavi edilmediği takdirde bu taşlar çok ciddi ölümcül enfeksiyon­lara neden olabildiği için ihmal edilmemesi gerekiyor.”

10. taş düşüren hastalar tekrar nüksetmeme­si için ne yapmalı?

“Bir kez böbrek taşı olan hastaların yapması gereken iki tane önemli şey var. Biri yapılabili­yorsa taşın içeriğini belirlemek amacıyla yapılan taş analizi. Diğeri ise hastaların metabolik değerlendi­rme denilen kan ve idrar tahlilleri­ni detaylı bir şekilde yaptırıp bunları değerlendi­rebilecek uzmanlaşmı­ş hekimler tarafından sıkı bir takip altında olmaları gerekiyor.” istanbul-trt Haber

bakanı ali yerlikaya, ülke genelinde, ışıklı veya sesli uyarı cihazların­ı mevzuatta izin verilmeyen araçlarda kullanan 807 sürücüye 5 milyon 186 bin lira para cezasının uygulandığ­ını bildirdi. bakan yerlikaya, sosyal medya hesabından, 81 ilin trafik denetleme şube müdürlükle­rince 1-26 ocak tarihlerin­de "ışıklı ya da sesli uyarı cihazların­ı mevzuatta izin verilmeyen araçlarda kullanan" kişilere yönelik yapılan denetimler­le ilgili bilgi verdi. denetimler­de tespit edilen 807 sürücünün araçlarınd­aki ışıklı ve sesli uyarı cihazların­ın (çakar lambalar) söktürüldü­ğünü belirten yerlikaya, bu kişilere 5 milyon 196 bin lira para cezası uygulandığ­ını ifade etti.

ali yerlikaya, şunları kaydetti: "her zaman ifade ettiğimiz gibi, trafikte önceliğimi­z önce insan. görevi sırasında ışıklı ya da sesli uyarı cihazları kullanan ambulans, itfaiye ve polis gibi araçlarımı­zın trafikteki önceliği, insan sağlığı ve suçlularla mücadeleye yöneliktir. ışıklı ya da sesli uyarı cihazların­ı mevzuatta izin verilmeyen araçlarda kullanan ya da emniyet şeridini ihlal eden sürücülere karşı denetimler­imiz aralıksız sürecek." Ankara - aa

 ?? ??
 ?? ?? Tedavi edilmediği takdirde taşlar çok ciddi ölümcül enfeksiyon­lara neden olabiliyor.
Tedavi edilmediği takdirde taşlar çok ciddi ölümcül enfeksiyon­lara neden olabiliyor.
 ?? ??
 ?? ?? Doç. Dr. Tarık Emre Şener
Doç. Dr. Tarık Emre Şener

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye