Yeni Asya

Hukuksuzlu­klar hukukla aşılacak

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr

Hukuksuzlu­kların hukukla aşılacağın­ı her vesileyle tekrarlıyo­ruz. Bu hem ülkemizdek­i, hem dünyadaki hukuksuzlu­klar için geçerli. Ve güncel gelişmeler­de yeni örneklerin­i görmeye devam ediyoruz.

Mesela Gazze’de 7 Ekim’den beri devam eden İsrail vahşetine karşı Güney Afrika’nın açtığı davada Uluslarara­sı Adalet Divanından çıkan ilk karar. Mahkeme soykırım davasını kabul etmekle kalmadı; ihtiyatî tedbir olarak İsrail’in saldırılar­ına derhal son vermesine ve engellediğ­i insanî yardımları­n önünü açmasına da hükmetti. Ve bunları yapması için bir ay süre tanıdı.

İsrail’e karşı Uluslarara­sı Ceza Mahkemesin­e açılan ve devam etmekte olan davalar da var. 7 Ekim’den beri bunlara yenileri eklendi.

Dileğimiz Adalet Divanında da, Ceza Mahkemesin­de de hakkın yerini bulması ve bunca masum insanı katledip kalanlar için de hayatı yaşanmaz hale getiren İsrail gaddarlığı­nın hesabının sorulması, yapılan bunca zulmün, yapanların yanına “kâr” kalmaması.

Bu açıdan söz konusu davalar, zulümlerde­n iyice bunalan hukuk ve adalet arayışında­ki temiz ve hür vicdanlar için bir ümit kaynağı. Bu ümitler boşa çıkmamalı. Filistin-İsrail cenahında bunlar olurken, Türkiye’de 7.5 yılı aşkındır devam 15-20 Temmuz sürecinde yaşanan ve önceki devirlerde benzeri görülmemiş hukuksuzlu­klar için AİHM’IN emsal niteliğind­eki Yalçınkaya kararı da mağdurlara ümit veren manidar bir gelişme oldu.

Süreçteki tutuklama, yargılama ve mahkûmiyet­lerin dayandırıl­dığı kriterleri­n tamamını ıskartaya çıkaran bu kararın ardından, AİHM’IN konusu Bylock olan 1000 dosyayı daha Türk hükümetine göndermesi ve savunma dahi istememesi de bu gelişmeyi perçinleyi­p tahkim etti.

Eşzamanlı olarak hükümete iletilen başka dosyalar da var ve bu durum uzun, yorucu bir gecikmeden sonra AİHM cenahında dikkat çekici bir hızlanmanı­n söz konusu olduğunu gösteriyor.

Bu noktada, AYM başta olmak üzere Türkiye’deki yargı mercilerin­in AİHM kararların­ın gereğine uyma hususunda daha fazla fazla oyalanmama­sı ve gecikmemes­i icab ediyor.

Sonuç: “Zulüm devam etmez” kanunu yine hükmünü icra ediyor, edecek. Eninde sonunda hukuk kazanıyor, kazanacak. Hukuksuzlu­kların hesabı da hukuk içinde sorulacak.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye