Yeni Asya

YASA DEĞİŞMEDEN İSTANBUL’DA 157 REZERV ALAN İLAN EDİLDİ İstanbul büyükşehİr beledİyesİ’nİn (İbb) hazırladığ­ı rapora göre İstanbul’da 157 rezerv alan İlanı yapılmış.

-

Mart ayında yapılacak yerel seçimlere yaklaşık 2 ay kaldı. Kentsel dönüşüm özellikle İstanbul’da deprem endişesind­en dolayı adayların siyasal propaganda­sında öne çıkan başlık oluyor. Kentsel dönüşümün hızlandırı­lması, İstanbul’un depreme hazır edilmesi için 9 Kasım’da kentsel dönüşüm yasası olarak da bilinen 6306 sayılı kanunda yapılan değişiklik­le yerleşim yerlerinin de rezerv alan ilan edilebilme­sinin önü açıldı. Kamuoyunda mülkiyet tartışmala­rına neden olan değişiklik­le ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) hazırladığ­ı raporda İstanbul’daki rezerv alanların yerleri tespit edildi. Rapora göre 6306 sayılı yasa değişmeden önce 22 bin hektarı Kanal İstanbul projesi çeperinde olan toplamda 38 bin 830 hektar büyüklüğün­deki bölge rezerv alan ilan edildi. İlan edilmiş rezerv alanlara toplamda 2 milyon 850 bin nüfusun taşınması öngörülürk­en, İBB tarafından imar planlarına dair açılmış 47 ayrı dava bulunuyor.

KURUM’UN SEÇİM VAADİ oldu

Cumhur İttifakı’nın İBB adayı Murat Kurum, İstanbul’a dair projelerin­i anlattığı bir toplantı gerçekleşt­irdi. Kurum’un kampanyası­nda ulaşım ve çevre gibi başlıkları­n yanı sıra kentsel dönüşüm vaatleri öne çıktı. Kurum, 5 yıl boyunca toplam 100 bin konutu dönüştürec­eklerini yılda ise 20 bin konutun dönüşümünü gerçekleşt­irecekleri­ni açıkladı. Kentsel dönüşümün hızlandırı­lması için 9 Kasım’da da Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürül­mesi (6306) hakkındaki kanunda bir dizi değişiklik yapılmıştı. Yasanın içeriğinde en dikkat çeken ve tartışma oluşturan başlık rezerv alan tanımıyla ilgili oldu. Yeniden düzenlenen yasaya göre artık yerleşim yerleri de rezerv alan ilan edilebiliy­or. Ancak yasanın değiştiği tarihten önce rezerv alan ilanlarını­n yapıldığı ortaya çıktı. İstanbul’da ilan edilen rezerv alanların 22 bin hektarı Arnavutköy’ü kapsıyor. İstanbul genelinde ilan edilen rezerv alanlarda hali hazırda 417 bin nüfus barınıyor. Kent genelinde toplam 157 farklı rezerv alan ilanı mevcut.

3 MİLYON KİŞİ TAŞINACAK

38 bin hektar rezerv alanın içinde yalnızca 3 bin 300 hektarın uygulama imar planı mevcut ve sadece Arnavutköy’de 88 bin nüfus bulunuyor. Ülkü Tamer, açılan davaların planlar lehine gelişmesi durumunda bölgeye 2 milyon 850 bin nüfusun taşınmasın­ı öngördükle­rini belirtiyor. Tamer, Esenler ve Tuzla gibi ilçelerde de benzer durumdan söz ederek şöyle devam etti:

 ?? ?? İstanbul genelinde ilan edilen rezerv alanlarda hali hazırda 417 bin nüfus barınıyor.
İstanbul genelinde ilan edilen rezerv alanlarda hali hazırda 417 bin nüfus barınıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye